ROMÂNIA BREAKING NEWS

Data de 15 februarie devine oficial Ziua naţională a lecturii. Cadrele didactice trebuie să încurajeze elevii să citească.

Data de 15 februarie devine oficial Ziua naţională a lecturii. Cadrele didactice trebuie să încurajeze elevii să citească.

Conform legii nr. 21 din 14 ianuarie 2022 , ziua de 15 februarie devine Ziua Naţională a Lecturii. Cadrul legislativ prevede organizarea de activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care să se evidenţieze importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor.

În baza legii nr. 21 din 14 ianuarie 2022, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

Autorităţile şi instituţiile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei Naţionale a Lecturii în colaborare cu asociaţii şi fundaţii care au ca obiect de activitate realizarea de activităţi educaţionale şi/sau culturale.

În săptămâna care include Ziua Naţională a Lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii, pentru care dispun, în prealabil, următoarele măsuri:

a) invitarea bibliotecilor locale, judeţene şi/sau metropolitane de a derula activităţi de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte şi donaţie,
inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităţilor de învăţământ;
b) invitarea asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit şi asociaţiilor de creatori, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, de a susţine cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă,
ateliere de ilustrare de carte, discuţii libere şi dezbateri despre literatură şi cărţi sau alte programe similare;
c) oferirea, cu titlu gratuit, editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, de spaţii pentru prezentare şi vânzare de carte cu caracter educativ şi/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor.

În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic, împreună cu elevii, poate desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii.

Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura conform acestei legi proiecte culturale şi/sau educaţionale dedicate Zilei Naţionale a Lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: