ROMÂNIA BREAKING NEWS

În Basarabia o nouă coaliție pro-europeană se consolideaza în defavoarea ascensiunii PCRM-ului și a lui Voronin care se bucură doar de "secera și ciocan"

Liderii noii coalitii de guvernare au facut public, luni, textul acordului politic care a stat la baza votarii cabinetului Iurie Leanca doar pe jumatate, deoarece anexele documentului, unde este stipulat modul in care au fost distribuite functiile si care persoane urmeaza sa le ocupe, inca nu au fost prezentate. „Orice re-distribuire a competentelor, functiilor, orice schimbari institutionale se vor decide dar in baza de consens in cadrul Consiliului Coalitiei. Nerespectarea acestui principiu este considerata o incalcare grava a prezentului Acord si duce la acestui principiu este considerata o incalcare grava a prezentului Acord si duce la incetarea Acordului, la destramarea Coalitiei si retragerea increderii Guvernului investit”, se mentioneaza in textul Acordului. Astfel, spre exemplu, daca prim-ministrul va dori sa inlocuiasca un membru al Guvernului sau un conducator al institutiilor subordonate Executivului, va trebui sa consulte si sa obtina acordul membrilor Coalitiei.Daca un membru al Coalitiei va decide sa-si retraga un ministru, ceilalti membri ai Coalitiei o vor sustine solidar. Aceleasi reguli se vor aplica si la inlocuirea persoanelor cu pozitii inalte din cadrul Parlamentului, scrie Unimedia.info. Totodata, s-a agreat instituirea Corpul de control al prim-ministrului, care va avea prerogativa de a verifica modul in care se executa deciziile Guvernului si dispozitiile prim-ministrului. Este prevazut ca sedintele Executivului sa fie precedate de prezidiul Guvernului, in cadrul carora se vor aproba ordinile de zi a sedintelor Guvernului. Partile se angajeaza sa sprijine Guvernul Coalitiei Pro-Europene, in conditiile si termenele Acordului, pana la finalul mandatului deplin al Parlamentului din aceasta legislatura si sa nu participe la declansarea alegerilor anticipate. Semnatarii Acordului se mai angajeaza sa renunte la atacurile reciproce, capabile sa destabilizeze situatia politica din RM.

De partea cealaltă a taberei, PCRM-ul în frunde cu Voronin nu se pot bucura decât de redobândirea în justiție a dreptului  de folosință a odioaselor  simboluri comuniste pe care de acum le vor pune la loc de cinste.

Astfel, Curtea Constitutionala a R. Moldova, a declarat miercuri drept neconstitutionala legea cu privire la interzicerea secerii și ciocanului – simbolurile ideologiei comuniste. Pentru aceasta decizie au votat trei din cei patru judecatori care au examinat sesizarea depusa de un grup de deputati comunisti. Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist si interzicerea simbolurilor comuniste a fost adoptat de Parlamentul de la Chișinau la 12 iulie 2012 si a intrat in vigoare la 1 octombrie anul trecut. Vicepreședintele PL Valeriu Munteanu a declarat miercuri ca decizia Curtii Constitutionale ii va motiva și mai mult pe liberali in lupta pentru adevarul istoric. „Exista adevarul istoric și nimeni nu o sa-l anuleze. Decizia de azi a Curtii Constitutionale ne motiveaza in lupta noastra ca toata moștenirea din regimul sovietic sa fie ștearsa și redusa la zero. Vom gasi alte solutii. Aceasta hotarare servește drept baza pentru ca Partidul Liberal sa vina cu alte initiative legislative”, a declarat Munteanu. De cealalta parte, Partidul Comuniștilor saluta decizia Curtii Constitutionale prin care simbolurile regimului comunist, secera și ciocanul, au fost declarate legale. „insa, aceasta hotarare a CC nu este gest nobil de buna credinta a sistemului judecatoresc, ci rezultatul unei lupte politice deschise, indraznete si principiale purtate de comunisti si societatea civila, impotriva regimul anti-democratic, impotriva politicii de distrugere a statalitatii moldovenesti, a bazelor politice și istorice ale statului. Pe intreg parcursul acestui an, de cand au fost interzise simbolurile comuniste, secera și ciocanul au ramas pe bannerele noastre. Astfel, secera și ciocanul au devenit un simbol al rezistentei fata de nedreptatile puterii”, se mentioneaza intr-un comunicat al PCRM.

Rămâi în contact cu noutățile R.B.N.Press ! Apreciază pagina de facebook Romanian Breaking News Press cu un Like ! și selectează opțiunea PRIMEȘTE NOTIFICĂRI !

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: