ROMÂNIA BREAKING NEWS

Igor Dodon a oprit armata RM să facă exerciții în România, i-a cerut Secretarului General adjunct al NATO acord de neutralitate cu Republica Moldova și închiderea Centrului NATO Chișinău

Igor Dodon a oprit armata RM să facă exerciții în România, i-a cerut Secretarului General adjunct al NATO acord de neutralitate cu Republica Moldova și închiderea Centrului NATO Chișinău

Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere în data de 8 februarie a.c., cu Rose Gottemoeller, Secretarul General adjunct al NATO. Cu ocazia acestei întrevederi cu oficialul NATO, Igor Dodon făcut un schimb de opinii pe marginea relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și NATO, se arată într-un comunicat al Președinției Republicii Moldova citat de romaniabreakingnews.ro

Igor Dodon a adus în discuție oficiului NATO de la Chișinău, față de care s-a pronunțat în repetate rânduri că trebuie închis. Președintele Dodon a transmis  în termeni diplomatici, dorința soluționării acestui aspect al prezenței Centrului NATO, pe care îl consideră „inoportun”.

„Oficiul NATO la Chișinău ar face mai dificile negocierile privind soluționarea problemei transnistrene. Reintegrarea țării este în topul obiectivelor din agenda mea în calitate de șef al statului și sînt sigur că acum avem posibilitatea să identificăm soluții în acest sens”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Dodon a mai propus și semnarea unui acord NATO – Republica Moldova cu privire la recunoașterea neutralității RM în raport cu Alianța Nord-Atlantică. Șeful statului moldovean a convenit că se va lucra suplimentar pentru examinarea subiectului la nivel de experți.

„Consider că trebuie să avem o colaborare în domeniile care ar aduce valoare adăugată sau ar soluționa probleme importante, dar să nu provoace suspiciuni și neîncredere din partea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului” – Igor Dodon

După întrevederea cu adjunctul secretarului general NATO, Rose Gottemoeller, în cadrul conferinței de presă de la Bruxelles, șeful statului moldovean s-a referit și la solicitarea privind detașarea unui contingent militar (moldovenesc n.r.) pentru participare la exerciții militare în România. Acesta declarat că a oprit deplasarea armatei moldovene să participe la exercițiile militare din statul vecin, până nu află care este scopul acestora. 

„Trebuie să ne clarificăm, să numim un ministru profesionist și apoi să vedem cum procedăm. Astfel de solicitare este pe masa președintelui. Am cerut argumente suplimentare. La întoarcere, mâine dimineața, vedem care sunt argumentele de participare la o misiune în România. Nu am semnat. Ne vom clarifica, semnăm sau nu. Să vedem pentru ce să meargă acolo”, a declarat Dodon reprezentanților presei.

Redacția RBN Press Chișinău, reamintește că după ce Igor Dodon l-a demis la data 27 decembrie pe Anatol Șalaru, ministrul al apărării RM, la inițiativa președintelui PL, Mihai Ghimpu, Ministerul Apărării nu mai are ministru în funcție. Conform solicitării Partidului Liberal, pentru funcția vacantă la șefia instituției a fost propus interimatul în persona ministrului Mediului, Valeriu Munteanu.  Solicitarea însă a fost refuzată de șeful statului moldovean, Igor Dodon, motivând că la conducerea ministerului trebuie să vină un „profesionist și patriot”.

Tatiana Rotari / RBN Press – Chișinău / 8 februarie 2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: