ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Ziua Limbii Române celebrată de „Pro Basarabia și Bucovina” și Biblioteca Metropolitană București, cu invitați din Chișinău și Cernăuți

Video: Ziua Limbii Române celebrată de „Pro Basarabia și Bucovina” și Biblioteca Metropolitană București, cu invitați din Chișinău și Cernăuți

Actualizare Video, 01 sept.  2022:

Știrea inițială, 28 aug.2022:

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București, organizează  un eveniment dedicat celebrării Zilei Limbii Române, în ziua de marți, 30 august 2022, cu începere de la ora 16:00, la sediul Central al Bibliotecii „MIhai Sadoveanu”  din Str. Take Ionescu nr.4, se arată într-un comunicat de presă adresat redacției România Breaking News de către organizatori.

Potrivit comunicatului, în cadrul evenimentului, vor avea loc prelegeri despre limba și cultura română, prezentare de carte și momente muzical artistice susținute de invitații: Dr. Eugen PATRAȘ – Vicepreședinte Centrul Cultural  „Eudoxiu Hurmuzachi”  Cernăuți / Ucraina; Ion MĂRGINEANU, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Republica Moldova și Ucraina; Valeriu MOCANU – Președinte Asoc. Obștească  „Academia Națiunii Române” Chișinău / Republica Moldova; Prof. Alina BONDOC – Profesor de Canto, Facultatea de Arte, Universitatea Hyperion  și Iosua Nataniel DURA – Cantautor, interpret de muzică la nai și chitară.

Gazda  evenimentului este Dr. Ramona MEZEI – Manager al Bibliotecii Metropolitane București. Coordonatori eveniment: Gabriela IELENICZ – Vicepreședinte CN-ACPBB și Mădălina ANDREI- Președinte Filiala București ACPBB. Parteneri media: România Breaking News, AF News, Bucpress.

Istoric al instituirii Zilei Limbii Române ca sărbătoare națională  în România și Republica Moldova 

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

Originea sărbătoririi Zilei Limbii Române este strâns legată de contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor ’80 din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească – RSSM, când la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În cadrul adunării, se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. În rezultatul unor intense dezbateri avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limba de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, cand se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

În România, propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”

Tot în anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoarea naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să fie marcată similar.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: