ROMÂNIA BREAKING NEWS

Comisia Parlamentară Britanică: Un atac rusesc neconvențional, asimetric asupra NATO este greu de combătut


Alianța Nord-Atlantică nu este pregătită să facă față unui atac al Rusiei asupra unuia dintre statele membre NATO, a apreciat joi o comisie parlamentară britanică însărcinată cu probleme de Apărare.

Rory Stewart, președintele Comisiei parlamentare multipartite însărcinate cu probleme de Apărare

„Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămâne slab, este real. Nu suntem convinși că NATO ar fi pregătit să facă față acestei amenințări”, a declarat Rory Stewart, președintele Comisiei parlamentare multipartite însărcinate cu probleme de Apărare.

Un raport întocmit de către această Comisie îndeamnă Alianța Nord-Atlantică, din care fac parte 28 de state, să staționeze în mod permanent trupe și material militar în Estonia și Lituania. De asemenea, Comisia recomandă înființarrea unui sediul NATO în statele baltice.

Acest îndemn intervine în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) tocmai au impus Rusiei noi sancțiuni, cele mai dure de la Războiul Rece încoace, din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina.

Statele membre ale Grupului Celor Șapte (G7) au condamnat, de asemenea, rolul destabilizator al Rusiei și au amenințat cu noi sancțiuni în cazul în care Moscova nu optează pentru „calea dezescaladării”.

Raportul Comisiei parlamentare britanice consideră situația din Ucraina o „trezire” care relevă „lacune alarmante în situația pregătirii NATO”.

„Un atac rusesc neconvențional, utilizând tactici asimetrice – ultima expresie folosită pentru acest concept este «război ambiguu» – (…) va fi deosebit de dificil de contrat”, subliniază Comisia.

Ea cere ca tactici precum o recurgere la atacuri cibernetice sau la miliții să fie incluse în Articolul 5 al Tratatului NATO, potrivit căruia toate statele membre au obligația să ajute orice alt stat membru atacat.

„Alianța Nord-Atlantică nu a considerat Rusia un adversar sau o amenințarre teritorială potențială față de vreunu dintre membrii săi în ultimii 20 de ani”, se subliniază în raport.

„Ea este obligată de-acum să facă acest lucru, din cauza acțiunilor recente ale Rusiei”, îndeamnă parlamentarii britanici.

O purtătoare de cuvânt NATO a anunțat că acest raport va fi studiat cu atenție și că un „plan de acțiune” va fi discutat la viitorul summit NATO, în septembrie.

„NATO a adoptat deja măsuri de consolidare a apărării sale comune, în special pentru aliații noștri din (Europa de) Est, suplimentând numărul avioanelor în spațiul aerian, al navelor pe mare și al exercițiilor terestre”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Sursa: theguardian.commediafax.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: