ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video/ Col.(r.) dr. Ion Petrescu, despre România, războiul informațional, geopolitic, militar și mai ales neconvențional

„...retrăim istoria anilor 1940, când nimeni nu se îngrijea de armata țării și Majestatea sa Regele a descoperit brusc că este nevoie de un lider hotărât. Să sperăm că nu va fi nevoie de așa ceva, deși ne îndreptăm spre o asemenea situație”

Video: Col.(r.) dr. Ion Petrescu, despre situația României în contextul războiul informațional, geopolitic, militar și mai ales neconvențional, cât și despre explicațiile referitoare la incidentul militar dintre un avion de vânătoare rusesc care ar fi incapacitat un distrugător american în Marea Neagră.

Col.(r.) dr. Ion Petrescu la dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE  LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”

„…retrăim istoria anilor 1940, când nimeni nu se îngrijea de armata țării și Majestatea sa Regele a descoperit brusc că este nevoie de un lider hotărât. Să sperăm că nu va fi nevoie de așa ceva, deși ne îndreptăm spre o asemenea situație”

Șansa României?  Angajamentul NATO…

Col.(r.) Ion Petrescu

”…americanii sunt aici, sunt alături de noi și se antrenează cu militarii români. România nu este o țară care a intrat în UE și NATO pentru a se juca cu angajamentele internaționale, ci o țară previzibilă care-și respectă angajamentele”

„… acordarea de bani pentru armată trebuie să devină lege ca în Polonia, care este un exemplu în acest flanc estic al NATO”

„…a fost în 2008 în Georgia, a urmat în 2014 excursia din Ucraina, iar acum se pregătesc de o excursie din Transnistria și nu m-aș mira să ajungă grănicerii Federației Ruse și la nordul Dunării” 

„…Spre deosebire de Ucraina, care a avut parte de un război hibrid, Polonia va avea parte de un război ascuns. Pe teritoriul ei nu există cetățeni aparținând unui alt stat care să revendice drepturi pe care le-au invocat ca pretext cei din Donbas, dar există conserve pentru a provoca manifestații de stradă, reprimare din partea forțelor de ordine și intervenția unor pacificatori”

”…O primă concluzie tragică este că frontierele schimbate rămân așa. A doua este că nu se vor opri aici și este bine ca și statele vecine să înțeleagă ceea ce NATO deja a priceput – că Federația Rusă va acționa în continuare imprevizibil. Când ne așteptăm mai puțin, va veni surpriza pentru că au 30.000 de oameni forțe expediționare subordonate direct lui Putin, capabile să acționeze în orice punct al lumii în decurs de câteva ore, față de NATO care are un interval de 48-72 de ore în care acționează”

Col.(r) Ion Petrescu

Colonelul (r.) dr. Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în București. După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri Activi Nicolae Bălcescu”, din Sibiu, în 1977, a comandat, între 1977-1984, subunități de grăniceri, succesiv, în garnizoana Timișoara, ulterior la Aeroportul Internațional Otopeni.
În 1986 a absolvit Academia Militară fiind încadrat la săptămânalul pentru ostași
La datorie”. În decembrie 1989 a realizat, cu alți colegi, primul număr necenzurat al acestui periodic, pe care l-a dus personal la TVR, unde a și fost prezentat ca prima publicație militară liberă de orice influență ideologică. După 1989, redacția din care a făcut parte a fost integrată în aceea a săptămânalului „Armata României”, intitulat azi „Observatorul militar”. În 1991 a obținut certificatul de atestare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
În 1992 a urmat cursul de limbă franceză la Academia de Înalte Studii Militare/A.Î.S.M.
În 1993 a primit premiul ziarului „”Vremea” și al revistei „Totuși iubirea”,
pentru publicistica promovată cu încurajarea lui Adrian Păunescu. În anul 1997 este numit șeful biroului presă al MApN, ulterior șeful secției mass-media din Direcția Relații Publice, până în 2000.
În 2000 a absolvit Colegiul de Studii Internaționale și de Securitate, din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, din Bavaria, în Germania. În noiembrie 2000 este numit directorul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale. A asigurat mediatizarea, pentru presa militară, a summiturilor NATO de la Praga/2002 și Colorado Springs-SUA/2003. În perioada postdecembristă a îndeplinit misiuni peste hotare, ca jurnalist militar și ofițer de relații publice la exerciții multinaționale în Afganistan, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Elveția, Franța, Germania, Irak, Italia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Ungaria, SUA și Turcia. În 2007 este împuternicit la comanda Direcției Informare și Relații Publice din MApN. Pentru TVR1 a realizat, în studioul TV al NATO, din Bruxelles, interviuri cu personalități politice și militare, de la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, difuzate de televiziunea publică înainte de începerea Summitului NATO, de la București, din 2008. În 2009 a scris editoriale și analize politico-militare, în ziarele „Jurnalul național” și „Ziua”,în 2010/2011 la ARENA.MD și între 2010-2013 la ZIUAVECHE.RO. Din ianuarie 2013 este blogger la ADEVĂRUL și la VOXPUBLIKA.MD. Colaborează ca analist militar, la posturi de radio și televiziune. A inițiat, în 2014 și realizează și în prezent emisiunea “Valori euroatlantice”, la 6TV. A fondat Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică.

Dezbaterea „MAREA NEAGRĂ – GEOPOLITICĂ ȘI STRATEGIE LA ÎNCEPUT DE SECOL XXI”, dedicată spațiului pontic, țintind mediatizarea și antrenarea publicului interesat, într-o mai bună cunoaștere a problematicii Marii Negre alături de specialiști în geopolitică, istorie și știință militară, a fost organizată de Clubul Țăranului Român, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate și Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu” în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina. Au prezentat Dr. Sergiu IOSIPESCU, Colonel (r.) dr. Ion PETRESCU, Lect. univ. dr. Ionuț COJOCARU și Dr. Constantin CORNEANU.

România Breaking News mulțumește e-syv.ro pentru sprijinul acordat la realizarea materialelor video din cadrul acestei dezbateri.

 

Întegul grup de materiale video din cadrul dezbaterii poate fi urmărit aici  romaniabreakingnews.ro/marea-neagra-geopolitica-si-strategie-la-inceput-de-secol-xxi/

Material realizat și publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: