ROMÂNIA BREAKING NEWS

Apel către clasa politică din Republica Moldova „Avem nevoie de o țară – parte a marii familii europene”

În cadrul ședinței din 25 februarie 2013, membrii Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică au aprobat Apelul către clasa politică din Republica Moldova „Avem nevoie de o țară – parte a marii familii europene”.

Având în vedere ultimele evenimente politice din Republica Moldova, care au marcat începutul anului 2013, precum și pericolul escaladării confruntărilor politice și a extinderii undei de șoc a acestora asupra întregii societăți, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică a Academiei de Științe a Moldovei a decis să lanseze public prezentul

Apel

către clasa politică din Republica Moldova

 

„Avem nevoie de o țară – parte a marii familii europene”

 

Având în vedere ultimele evenimente politice din Republica Moldova, care au marcat începutul anului 2013, precum și pericolul escaladării confruntărilor politice și a extinderii undei de șoc a acestora asupra întregii societăți, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei a decis să lanseze public prezentul Apel.

De aproape două luni, societatea din Republica Moldova a devenit ostatica dezbaterilor și confruntărilor politice la vârf. Este o situație care comportă pericole evidente, dacă luăm în considerare importanța perioadei pentru parcursul european al statului nostru, dar și încrederea tot mai redusă (conform sondajelor) a societății față de clasa politică. Obiectivul integrării europene, promovat intens în ultimii trei ani de Alianța partidelor de orientare europeană, aflate la guvernare, riscă să fie subminat de neînțelegerile mărunte și lipsa de încredere care domină dialogul politic. Treptat, aceste dispute păguboase au pus stăpânire pe discursul public, iar subiectele vitale procesului de dezvoltare și modernizare a statului au fost trecute pe al doilea plan.

Anul 2013 este un an decisiv pentru ralierea noastră la principiile democrației europene și integrarea ulterioară în Uniunea Europeană. Semnarea unui acord plenar de asociere în UE marchează trecerea relațiilor moldo-comunitare la o nouă etapă de dezvoltare. Calitatea de membru al familiei europene nu înseamnă doar beneficii politice și economice, dar – înainte de toate – aderența la un spațiu bazat pe principiile statului de drept, drepturi și libertăți fundamentale garantate, instituții în serviciul exclusiv al cetățeanului și o societate civilă pro-activă. Altfel spus, aderarea la UE înseamnă Dreptate, Libertate și Bunăstare pentru fiecare cetățean.

Noi, reprezentanții comunității științifice din Republica Moldova, beneficiem deja de avantajele spațiului european al cunoașterii. Faptul că republica noastră a devenit, de la 1 ianuarie 2012, stat asociat la Programul Comunitar PC7 pentru știință și dezvoltare tehnologică – statut care ne oferă drepturi similare celor din statele membre UE – a permis comunității științifice din Republica Moldova să beneficieze de cea de-a cincea libertate europeană libertatea circulației cunoștințelor. Prin aceasta am reușit să atragem expertiza europeană în rezolvarea problemelor cu care se confruntă Moldova, contribuind, în același timp, la identificarea soluțiilor pentru provocările paneuropene.

         Astăzi, mai mult decât oricând, eforturile instituțiilor guvernamentale trebuie orientate spre realizarea plenară a reformelor de pe agenda europeană. Capacitățile creative ale partidelor politice pot fi deosebit de utile în acțiuni de lobby la nivel extern, menite să consolideze relațiile RM cu UE, dar și în organizarea de campanii naționale de informare a populației privind beneficiile integrării europene. Actorii politici trebuie să conștientizeze că politica eficientă, înțeleaptă presupune și arta compromisului, ceea ce înseamnă jertfirea ambițiilor de partid în numele realizării interesului național, a unei cauze istorice.

În contextul celor expuse mai sus, considerăm necesare următoarele acțiuni:

  1. Stoparea imediată a luptelor politice, a acuzațiilor publice reciproce și accederea la un proces eficient de dialog. Clasa politică este obligată să dea dovadă de un grad înalt de cultură politică în vederea identificării consensului pentru realizarea plenară a interesului național pro-european;

  2. Fundamentarea activității alianței de guvernare în baza unei liste a reformelor ce urmează a fi realizate în vederea avansării parcursului european al statului nostru. Crearea consiliilor consultative cu participarea comunității științifice, a societății civile și a actorilor interesați pentru monitorizarea evoluțiilor pe fiecare domeniu în parte;

  3. Neadmiterea extrapolării dezbaterilor politice în cadrul altor instituții de stat, decât organul legislativ;

  4. Păstrarea funcționalității instituțiilor guvernamentale și realizarea de către acestea a prevederilor programului de guvernare asumat;

  5. Canalizarea concurenței dintre componentele AIE spre realizarea obiectivelor fixate în programul de guvernare pe domeniile sectoriale de care sunt responsabile;

  6. Evitarea numirii în funcțiile publice conform principiului apartenenței politice, dacă acest lucru este în detrimentul principiului meritocrației;

  7. Depunerea eforturilor de către întreaga clasă politică pentru a nu admite antagonizarea societății și tensionarea social-politică din Republica Moldova, pacea, liniștea și armonia socială fiind chezășia succesului pe drumul european.

  8. Solicităm ca președintele Republica Moldova în calitate de garant al Constituției, să-și asume misiunea de a convoca partidele parlamentare în vederea desfășurării unor consultări pentru depășirea crizei politice.

Îndemnăm clasa politică din Republica Moldova să se pătrundă de importanța misiunii ce-i revine și de șansa istorică ce ni se oferă în anul 2013, șansă pe care poporul nostru a așteptat-o sute de ani pentru a reveni acasă, în familia țărilor europene de unde a fost rupt fără voia lui. De Dumneavoastră, stimați politicieni și oameni de stat, depinde dacă vă va rămâne numele înscris cu litere de aur în Istoria Neamului sau în alt mod.

Reamintim în încheiere un dicton al unui om politic înțelept, care poate sluji drept far călăuzitor: „Un om politic se gândește la electorat, un om de stat se gândește la Istorie și destinele Patriei!”.

     Chișinău, 25 februarie 2013

 

Membrii Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică:

Acad. Gheorghe Duca, acad.Ion Ababii, acad. Ion Bostan, acad. Grigore Belostecinic, acad. Ion Tighineanu, acad. Gheorghe Rusnac, acad. Boris Gaina, acad. Stanislav Gropa, acad.Gheorghe Tabarna, acad. Valeriu Canțer, acad. Leonid Culiuc, m.c. Ion Guceac, m.c.Mariana Slapac, m.c.Viorel Prisacari,

dr. hab. Irina Condrea, dr. hab. Ana-Maria Plămădeală, dr. Alexandru Roșca

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: