ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nu tot ce se decide acum în Ucraina Eroică și Revoluționară este în Spirit European! Limba română nu mai este o limba regională!

ucraina_parlamentRada Supremă a Ucrainei a abolit, duminică, 23 februarie 2014, legea privind principiile politicii de stat în legătură cu limbile minorităților, adoptată de parlament în iulie 2012. În virtutea acestei legi, româna avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari.

În instituțiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populației dintr-un teritoriu vorbește o limbă minoritară. Adoptarea legii a stârnit o serie de proteste și nemulțumiri, în special în vestul naționalist al Ucrainei.

La alegerile prezidențiale din 2010, președintele Viktor Ianukovici a avut sprijinul comunității românești din Ucraina, dar și al rusofonilor, promițând, în schimb, ridicarea la statutul de limbă regională a limbilor minorităților.

La sfârșitul anului trecut, româna a devenit limbă regională într-unul dintre cele mai mari raioane din Ucraina. Administrația din raionul Teceu, aflat în vestul țării, a decis acest lucru în urma unei solicitări făcute de organizația românilor care locuiesc în regiune și care sunt majoritari în nouă localități. De la adoptarea legii referitoare la limbile minorităților, în 2012, limba română fusese folosită ca limbă regională în câteva localități din Ucraina, dar nu într-un raion întreg.

Sursa: moldpress.info