ROMÂNIA BREAKING NEWS

Parlamentul European condamnă abuzurile din Transnistria și în mod special abuzurile în cazul directorului și contabilei de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol

Parlamentul European condamnă abuzurile din Transnistria și în mod special abuzurile în cazul directorului și contabilei de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol
Plenul Parlamentului European

Plenul Parlamentului European

Parlamentul European condamnă ferm încălcarea drepturilor fundamentale în Transnistria, în special în educație. Reuniți la Strasbourg, eurodeputații au adoptat o rezoluție în care cer autoproclamatelor autorități de la Tiraspol să pună capăt oricăror forme de intimidare la adresa instituțiilor de învățământ cu predare în limba română.

Rezoluția atrage atenția că Uniunea Europeană susține ferm integritatea teritorială a Republicii Moldova și cere instituțiilor europene să se implice mai mult în rezolvarea conflictului transnistrean.

Video:

Aceste tensiuni sunt alimentate și de prezența trupelor rusești în regiune, motiv pentru care am cerut, printr-un amendament, înlocuirea lor cu o misiune civilă de menținere a păcii”, a declarat europarlamentarul Elena Băsescu.

Situația complicată din zonă nu ar trebui să afecteze copiii, părinții, profesorii și școlile. Sunt convinsă că liberalizarea vizelor cu Republica Moldova va avea un impact pozitiv și în domeniul educației”, a spus europarlamentarul Renate Weber.

Rezoluția și dezbaterea despre Transnistria au fost introduse pe ordinea de zi a plenarei în regim de urgență. Documentul cere autorităților locale, inclusiv celor din Găgăuzia, să respecte constituția Republicii Moldova și drepturile minorităților.

Eurodeputații condamnă abuzurile în cazul directorului și contabilei de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol.

 

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol: Am fost umiliți, înjosiți, numiți contrabandiști

Video:

Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” – în care predarea se face în limba română – a fost arestat la un punct de intrare în Transnistria. Se întorcea de la Căușeni, de unde se ridică salariile angajatilor. Aceeași soartă au avut-o contabila instituției de învățământ, șoferul și șase militari moldoveni din forțele de meninere a păcii, care au încercat să intervină.

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol - Ion Iovcev

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol – Ion Iovcev

Ion Iovcev a povestit la RFI coșmarul prin care a trecut: „A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază! De dimineață ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor și angajaților. Am trecut așa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aștepta Miliția Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reținuți cam cinci ore și jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto„.

Conform legii, prin vama transnistreană se pot trece fără declarație maximum 10 mii de dolari. Ion Iovcev spune că avea la el o sumă mai mică.

Am fost umiliți, înjosiți, am fost numiți contrabandiști. Noi ieri am încercat să sunăm acolo și am fost întrerupți, nu puteam suna din locul acela unde s-a întâmplat. Am refuzat, au vrut să ne pună cătușele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziție și ne-au lăsat în pace și au făcut toate procesele acolo, în drum„, spune Iovcev.

Acum 10 ani, autoritățile de la Tiraspol le-au interzis instituțiilor de învățământ să predea în grafia latină. Opt instituții nu s-au conformat și, de atunci, au fost supuse multor presiuni. De exemplu, chiar liceului „Lucian Blaga” i s-au blocat la un moment dat conturile.

Surse: stiri.tvr.romediafax.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.