ROMÂNIA BREAKING NEWS

“Lovitură de grație” asupra școlililor naționale cu predare în limba română din stânga Nistrului și orașul Tighina !

       Este cunoscut faptul că, în raioanele din stânga Nistrului și în orașul Tighina au mai rămas doar opt instituții de învățămînt, care activează în baza grafiei latine, conform legislației Republicii Moldova.

       Directorii și cadrele didactice ale acestor școli își declară tot respectul și recunoștința față de Organizația Pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) pentru susținerea, pe parcursul a mai mult de 20 de ani, a luptei noastre pentru asigurarea drepturilor copiilor  la studii în limba maternă. Aceste școli există și activează până astăzi dătorită, nu în ultimul rînd, poziției principiale și corecte a acestui for internațional.

       Cu atât mai straniu și dureros pentru noi, cei care am crezut sincer că  până la urmă ni se v-a face dreptate, celor care ne-am sacrificat viața, apărând  drepturile și libertățile omului, în acest spațiu.

        Și iată că, pe neașteptate, ni s-a aplicat o lovitura de grație. La 4 februarie 2013 Misiunea OSCE din Republica Moldova a publicat oficial  raportul “Școlile cu predare în grafie latină,administrate de Moldova, în Transnistria”.

         Trebuie să recunoaștem din start că, în acest document  istoricul, situația actuală și analiza vis-a-zis de activitatea acestor școli este reflectată real. Însă recomandările, pe care le conține acest raport, au trezit în rândurile populației localnice din acest teritoriu, care în 1992 a fost ocupat de către forțele separatiste, susținute și până astăzi  de Moscova, mare nedumerire, neliniște și nesiguranță în viitor. Într-un fel ei i se propune să accepte mântuirea sa, fără să fie cel puțin consultată.

         În primul rând este suspectă lipsa totală de transparență în pregătirea și apariția acestui raport, fără a se ține cont de părerea celor care au avut și au în continuare de suferit, adică a pedagogilor și elevilor liceelor și gimnaziilor cu predare de baza în grafia latina, precum și a părinților lor.

          De asemenea nu sunt cunoscuți comandatarii și autorii lui, a persoanelor care au pregătit acest raport dubios.

          Lipsește răspunsul la întrebarea –  de ce raportul a fost pregătit în noiembrie 2012, iar  publicarea  a fost facuta în februarie 2013? Încă în luna decembrie 2012, după ce directorii instituțiilor respective, au aflat, din alte surse, despre existența și conținutul acestor recomandări,  s-a propus reprezentanților Misiunii OSCE, ca înainte de a publica raportul, să aven o întâlnire, unde urma să fie auzită și luată în considerare părerea noastră. Însă întâlnirea a avut loc deja după publicarea raportului și doar la insistența directorilor.

Nina Stanski

Se crează impresia că apariția acestui studiu  aparține Federației Ruse și administrației de la Tiraspol. Deoarece imediat după pronunțarea Hotărârei CEDO din 19 octombrie 2012, care a condamnat Federația Rusă de violarea drepturilor copiilor din Transnistria,  Minisreul Afacerilor Externe de la Moscovaa și-a declarat dezacordul vis-a-vis de decizia CEDO. Concomitent  s-au început și atacurile dușmănoase a pretinsei ministru de externe a așa numitei ”rmn” Nina Ștanschi, în care Republica Moldova era învinuită în politizarea  problemei ce ține de activitatea acestor școli. Aceleași idei le vedem astăzi și în recomandările din acest raport.

       Părerea noastră este că raportul dat nu este altceva decît o nouă încercare de a demonstra Înaltei Curți și altor instanțe internaționale că nu Rusia ci Republica Moldova se face vinovată de tragedia copiilor din regiunea transnistreană.

       Această ipoteză este practic confirmată însăși de poziția Misiunii OSCE de la Chișinău, care în raportul său nu a făcut nici o simplă trimitere la hotărîrea acestei prestigioase instanțe judecătorești europene, care după noi trebuia să fie pusă la baza acestui document precum  și la baza altor documente și decizii, care vor mai apărea în viitor, pînă la soluționarea definitivă a acestei probleme..

       Chiar începând cu titlul studiului se vede o abordare incorectă a problemei. Republica Moldova, stat membru al ONU, recunoscut în plan internațional, este pusă pe picior de egalitate cu un regim criminal care, prin forță, încălcând dreptul internațional, a ocupat mai mult de 10% din teritoriul suveran al Republicii Moldova. În așa fel, de facto, sunt încurajate forțele separatiste de la Tiraspol, ce crează un precedent periculos pentru însăși securitatea europeană.

        Republica Moldova, în 1992, suportând dezmembrarea statului, cu peste 300 de persoane decedate și în jur de 1000 de răniți, în urma conflictelor militare cu separatiștii, suferind mari pierderi economice,  astăzi trebuie iarăși să cedeze și după 21 de ani de ocupație, să admită realizarea planurilor de secole ale Rusiei – denaționalizarea populației baștinașe. Propunerea Misiunii OSCE din Republica Moldova de a licenția școlile cu predare în baza grafiei latine de către administrația ilegală de la Tiraspol inevitabil ar duce la lichidarea lor. Iar ulterior și la dispariția limbii vorbite de băștinași.

       În raport se vorbește despre oarecare garanții. Iar noi nu avem nici o dovadă că regimul de la Tiraspol s-au Federația   Rusă și-ar fi onorat vreodată obligațiunile asumate. Ei de obicei le  ignoră.

       Hotărîrea CEDO în cazul grupului Ilașcu, spune deschis că, Rusia este agresor și ea  este obligată   să-și retragă efectivul militar, armamentul și munițiile de pe teritoriul suveran al statului nostru.

       Aceleași obligațiuni au fos puse în fața ei și prin Declarația Summitului  OSCE de la Istambul încă în anul 1999, în care era prevăzut angajamentul Federației Ruse de a efectua, până la finele anului 2002, evacuarea completă a trupelor sale  de pe teritoriul Republicii Moldova. Însă Rusia,  sub diferite pretexte inventate, și până astăzi nu si-a  indeplinit aceste obligațiuni internaționale. Trupele militare de ocupație  ruse, împreună cu armata transnistreană, continuă să afecteze securitatea națională, precum și cea europeană.

        La fel sa întâmplat și în cazul cu Hotărîrea CEDO din 19 octombrie 2012, prin care Federația Rusă se face vinovată de violarea drepturilor copiilor din Transnistria și era obligată, timp de trei luni de la pronunțarea ei, să plătească mai mult de 1 milion de euro, în calitate de despăgubiri morale, celor 170 de reclamanți, majoritatea dintre care sunt copii. De asemenea Moscova era obligată să întreprindă și alte măsuri pentru asigurarea bunei funcționări în acest spațiu, controlat și dirijat de ea, a școlilor nominalizate. Însă Hotărîrea CEDO a rămas deplin ignorată. Fedrația Rusă iarăși nu și-a îndeplenit obligațiunile internaționale.

       Propunerea de a revizui programele de studii și manualele de istorie și geografie, editate în Republica Moldova, care sunt ajustate la standartele europene, în conformitate cu procesul de la Bologna, pur și simplu sunt sfidătoare și lipsite de o elementară logică. Noi suntem nevoiți să credem că, comandatarii acestui studiu doresc ca copiii, care își fac studiile în liceele și gimnaziile noastre, să învețe la fel ca și copiii din școlile moldovenești cu predare în grafia chirilică, subordonate Tiraspolului, avînd la dispoziție manuale editate cu 25-30 de ani în urmă, în defuncta URSS, care nu corespund zilei de astăzi nici moral și nici științific.

        De asemenea suntem mirați de lipsa în raport a situației celorlalte școli din regiunea transnistreană, mai ales a celor moldovenești, care activează forțat în baza alfabetului rusesc și  sunt subordonate Tiraspolului. Misiunea OSCE ar trebui să  fie alarmată de faptul că aceste școli sunt pe cale de dispariție. Iar copiii moldoveni sunt pur și simplu forțați să învețe în școlile cu predare în limba rusă, care se presupune că ar activa  după programe și manuale, elaborate și editate în Federația Rusă.

        Noi  am propus Misiunii OSCE, la întâlnirea pe care am avut-o la 5 februarie 2013, să fie elaborat un studiu care ar reflecta situația în toate școlile din regiunea transnistreană. Deoarece nimeni nu știe cu exactitate după care Curriculă se predă și care este conținutul manualelor din școlile moldovenești cu predare în baza grafiei chirilice, precum și în cele cu predare în limba rusă. Și numai în urma acestu studiu pot fi propuse recomandări pentru ambele părți. Ar fi normal ca și școlle subordonate Tiraspolului să  activeze într-un spațiu transparent. Așa cum activăm noi.

        În principiu propunerea de a supune licențierii școlile cu predare în grafia latină, de către administrația separatistă transnistreană, care a ocupat forțat acest teritoriu și timp de mai mult de 20 de ani, bătîndu-și joc de populația din acest teritoriu, ignoră deschis legislația internațională, este o anormalitate și o susținere camuflată a unui regim terorist

        Și mai ridicolă este recomandarea de depolitizare a  instituțiilor noastre de învățămînt. În orice stat din lume școala are  menirea de a educa patrioți și cetățeni devotați, iar nouă ni se propune să ne dezicem de aceste principii. În același timp școlile subordonate Tiraspolului,dar și în mass-media, de dimineață și până seara, cheamă la luptă cu fasciștii și agresorii, adică cu Republica Moldova.

        Noi nu vrem să credem, că recomandările respective corespund părerilor personale ale sefului misiunii OSCE. La mijloc este o nedumerire sau o diversiune ascunsă față de Republica Moldova. Sau poate secretul se ascunde în statutul deosebit de important al unui stat ca Fedrația Rusă, care rezolvă toate problemele prin dictat economic, avînd la dispoziție robinetul gazului pentru Europa?

        Noi nu cerem ca să ni se facă dreptate pe contul reprezentanților altor etnii, care locuiesc alături. Ei de asemenea au de suferit din cauza regimului dictatorial și antidemocratic. Dar nici nu putem admite lichidarea noastră ca neam și națiune. Dreptul dat de Dumnezeu de a trăi pe pământ,  este în măsură egală pentru toți. Pentru noi el este sfânt și  noi v-om continua lupta pentru adevăr.

Eleonora Cercavschi

Redactor R.B.N.Press

Transnistria.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: