ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită în București prin deschiderea unui „Chioșc de presă românească” din provinciile istorice

„Ziua Limbii Române” se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limbii” celebrată în Republica Moldova din 1990. Anul acesta este prima oara când în R. Moldova se va specifica clar că „Limba Noastră” este limba română,  grație hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova din 4 decembrie 2013

Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

De Ziua Limbii Române va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Anul acesta, pentru a sărbători „cuvios”  Ziua Limbii Române (31 august) Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni, împreună cu Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, vor prezenta câteva publicații de limbă română din provinciile istorice. Eroismul jurnaliștilor care le editează este impresionant. În unele regiuni ( R. Moldova ) găsim publicații remarcabile; în altele ( Transnistria, Sudul Dunării, Timocul sau Sudul Basarabiei ) nu există presă în limba română, cum nu există, radio, televiziune, școală sau liturghie în română. De aceea nu facem o prezentare valorică, acționând, mai degrabă la îndemnul lui Ion Heliade Rădulescu : ” Scrieți băieți, scrieți orice, dar scrieți în românește”.  Departamentului Politici pentru relația cu românii de pretutindeni, este cea care a dat o mână de ajutor contribuind la colecția de ziare oferită publicului bucureștean cu această ocazie.

 Manifestarea va avea loc vineri, 29 august 2014, ora 18:00, la Clubul Țăranului prilej cu cu care va avea loc și deschiderea primului „Chioșc de ziare”cu  publicații de limbă română din provinciile istorice. Publicațiile vor fi disponibile pentru a fi consultate până pe data de 12 septembrie 2014.

Cu ocazia ZILEI LIMBII ROMANE domnul VASILE ILICA va primi din partea Asociatiei CIVIC MEDIA Premiul „Mile Carpenisan” pentru curaj si excelenta in jurnalism.

România Breaking News peste partener media la evenimentului.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.