ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nae Ionescu – evocare și dezbatere în cadrul seriei de conferințe „Adevaruri despre noi" (ADN IV)

,

Nae Ionescu a fost cel mai important dintre mentorii tinerei generații interbelice, profesor universitar de filosofie și directorul unuia dintre cele mai influente ziare ale epocii sale, Cuvântul. Constantele gândirii lui Nae Ionescu au fost credința în Dumnezeu, dragostea de țară, admirația pentru țăranul român și judecata lui sânătoasă, neîncrederea în oamenii politici și în alogeni, în sistemul parlamentar și alianțe europene, atașamentul necondiționat față de instituția monarhică, aversiunea față de formele fără fond.

Dată fiind complexitatea  personalității lui Nae Ionescu, varietatea interpretărilor și a opiniilor despre el, este remarcabilă, chiar dezarmantă – personalități de seamă ale culturii române au puncte de vedere diametral opuse. Prietenii și discipolii l-au admirat, respectat și au creat legenda din jurul său.

Detractorii se găsec printre ziariștii și oamenii politici contemporani lui, dar mai ales prin cei care le-au urmat.

În timpul perioadei comuniste opera sa a fost ținută ascunsă, iar în ultimii douazeci de ani Nae Ionescu a fost elogiat și defăimat deopotrivă. În ciuda greșelilor făcute în plan politic și personal, numele său a rămas în istoria culturii române, mai ales prin generația de tineri pe care i-a format.

Preocupat de ani buni de personalitatile Romaniei interbelice Radu Gaina a realizat pentru Televiziunea Romana un numar semnificativ de filme, incercind sa raspunda interesului contemporan pentru o epoca tumultoasa , dramatica, din toate punctele de vedere. Filmul sau „Avatarurile unor seducții” urmareste complexul personalitatii contradictorii a filozofului, apoleget crestin si logician, profesorului si jurnalistului Nae ionescu.

Realizatorul a declarat pentru Romania Breaking News :

Radu_GainaÎntr-un text scris la inceputul anilor 70 ai secolului din urmă, părintele Andrei Scrima, se referea la „dificultatea de a fi a lui Nae Ionescu” și releva, totodată, nebănuita gravitate cu care el a acceptat-o.
 Un film despre acest personaj viu, tributar de timpul și de mediul său este necesar oricând pentru a surprinde cum posteritatea își asumă luminile și umbrele din interbelicul românesc.La judecata timpului, Nae este învinuit de mulți că a sedus și orientat cu cinism spre tenebrele istoriei conștiința în formare a unei generații exceptionale, după cum alții sunt încă subjugați de modul unic în care logicianul și metafizicianul își plimba în epocă dezinvoldura de a fi el însuși în sânul unei societăți înclinată mai degrabă spre arivism și ușurătate. Ocolind ditirambul și ponegrirea am încercat să ne apropiem cu obiectivitate de victimele farmecului naeionescian și să evităm la rîndu-ne amenințarea unei seducții.Oricum,dificultatea de a fi a lui Nae Ionescu implică indelebil și dificultatea de a face un film cît mai veridic și drept despre această personalitate a istoriei și culturii noastre. E un risc pe care trebuie să ni-l asumam cu sinceritate și luciditate.” – Radu Găina

Presedintele Institutului Frații Golescu , dl. Mihai Nicolae a adaugat :

Mihai_Nicolae„Deceniile interbelice, cu tumultul si exuberanta lor au cerut societatii noastre un sustinut efort de a schita noul chip al modernitatii romanesti. Barbati si femei, religiosi piosi sau secularizati militanti, majoritari si minoritari, extremisti de dreapta sau stingisti bolsevizanti, „trairisti” si carturari, liceeni debutanti sau stilpi venerati ai culturii nationale, chiar si indiferenti, toti s-au simtit chemati sa propuna o viziune. In acest peisaj uman, NAE IONESCU ( 1890-1940) a fost un fel de „sarea si piperul” tuturor acestor cautari.Considerat „geniu” de catre unii dintre contemporani, mai ales tineri, „cabotin superior” de altii i s-au reprosat multe , inca din timpul vietii si , inca si mai multe, dupa moarte. Nici in epoca, nici astazi nu a lasat pe nimeni indiferent. Imposibil sa nu ne raportam la epoca aceasta, tot asa cum numai o slaba judecata ar refuza sa-i cunoasca perplexitatile….”

Pentru cele știute, cât mai ales pentru cele mai puțin cunoscute despre Nae Ionescu, s-a desfășurat la Clubul Țăranului Român, cea de-a patra manifestare din seria „Adevaruri despre noi” ( ADN IV ) dedicata, de data aceasta lui NAE IONESCU (1890-1940). Alaturi de regizorul Radu Gaina și avocatul Mihai Nicolae, organizatorul evenimentului (Institutul Frații Golescu), au participat la  evocare și dezbatere, Mihnea Moroianu (matematician), Paul Cernat (istoric și critic literar), Marius Văsileanu (profesor de istoria religiilor), Miruna Lepuș (doctorand la litere).

O adevărată surpriză pentru participanți dar și pentru cei câțiva zeci de spectatori, a constituit-o prezența și participarea la evocarea personalității lui Nae Ionescu, a însăși nepoatei marelui filosof, doamna Irina Ionescu, care a împărtășit în mod unic  și  inedit cele adunate în decursul anilor despre bunicul său. (Video)

Video – Despre „Nae Ionescu ADN IV” – Prof.dr. Irina Ionescu (nepoata lui Nae Ionescu) – 1

Despre „Nae Ionescu ADN IV” – Prof.dr. Irina Ionescu (nepoata lui Nae Ionescu) – 2

Prezent la dezbatere, profesorul Dan Zamfirescu a mărturisit: „…Sunt un elev postum al lui Nae Ionescu, m-am născut din Nae Ionescu dar aveam șapte ani când a murit, …dar am avut un unchi care i-a fost student lui Nae ionescu, care imi povestea despre el și care mi-a pus în mână „Roza Vânturilor”, la vârsta de 16 ani. Este o carte care m-a format…  Nae Ionescu a reușit doua lucruri, este un fel de Renes Descartes sau Francis Bacon al românilor. Nae Ionescu a inventat un mod de a gândi românește. Acel „realism organic” cum la definit Nicolae Iorga.

Dacă vrei să înveți să gândești românește și noi acum suntem dezvățați de tot să gândim, nu numai românește…

Oamenii au descoperit un lucru și anume că românii nu pot fi distruși de alții. Au vrut într-o vreme să ne distrugă, regii unguri, regii polonezi, au venit pe urmă turcii, i-am bătut pe toți, au venit rușii de două feluri, și provoslavnici și bolșevici…

Nae Ionescu a făcut niște erori politice care i se pot imputa, el nu este infailibil, însă i-a învățat pe români un lucru… Cum să gândim cu priză la real

…vezi mai mult vizionând înregistrarea video a discursului profesorului Dan Zamfirescu.

Video / Despre „Nae Ionescu ADN IV” – Prof.Dan Zamfirescu 

Video & Foto :  Daniel Siegfriedsohn / R.B.N. Press

Nae_Ionescu_Afis

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: