ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Dezăpezirea din București / Fractura dintre realitatea din stradă și propaganda TV a primăriței PSD

Video: Dezăpezirea din București / Fractura dintre realitatea din stradă și propaganda TV a primăriței PSD

Gabriela Firea mimează prea zgomotos deszăpezirea. Ce nu se vede în propaganda TV a primăriței PSD. La 8.30 dimineața zeci de utilaje stau in fața Guvernului

Doamna primar general a mimat foarte patimaș și zgomotos o deszăpezire care nu a fost deloc așa cum a încercat să ne convingă personajul politic cel mai mediatizat momentului.

Scena 1: Firea s-a filmat printre sute de basculante

Joi a fost primul moment de propagandă zgomotos când televiziunile de știri ”prietenoase” cu Firea au prezentat imagini cu aceasta într-o autobază, înconjurată de bascule, tractorașe și alte utilaje spunând că deszăpezirea va decurge perfect și sublim în acest an.

Noaptea de joi spre vineri, după ce a început să ningă, aceleași televiziuni care au dat imagiile cu primărița printre bascule au avut grijă să înregistreze câteva utilaje de deszăpezire care circulau prin oraș, astfel încât dimineața, la prima oră să le difuzeze.

Scena 2: Indicațiile prețioase ale primăriței PSD
Vineri dimineață, de la sediul Poliției Locale București, primărița PSD a intrat în direct pe televiziuni pentru a arăta cum coordonează deszăpezirea.
A gândit o scenă în care vorbește pătimaș la o stație de emisie-recepție direct cu responsabilii de sector și le dă acestora indicații prețioase. Cu un ton ferm, Firea a și amenințat firmele de salubritate că nu mai prind niciun contract dacă nu fac treaba bine. Le-a și cerut punctual să nu care cumva să se oprească din deszăpezit. Tabolul te ducea cu gândul la scenele cu tovarășul Nicolae Ceaușescu comandând demolările din București.
Spectacolul zgomotos de sunete și lumini cu Firea în rolul de coordonator principal al deszăpezirii a fost dublat cu imaginile filmate noaptea în care apar utilaje de deszăpezire la treabă.
Propagandistic deszăpezirea este o mare reușită pentru cei care erau în fața televizoarelor la ora 9.00, pe televiziunile care sunt de ceva timp vizibil implicate în campania de imagine a primarului general.

Realitatea din stradă: Deszăpezirea Gabrielei Firea nu se simte
Cu două ore înainte însă, prin București, realitatea era ușor diferită. Imaginile filmate pe un traseu de 27 de kilometri, care Aproape traversează Capitala, arată că Gabriela Firea mimează doar foarte bine deszăpezirea.

Am plecat la 7.00 dimineața din Chiajna și am intrat în București pe Bulevardul Uverturii. Este ora la care cei mai mulți bucureșteni pleacă de acasă către muncă, bulevardul fiind paralel cu Bulevardul Maniu, poarta de acces în Capitală dinspre vest, de pe Autostrada 1. Pentru că nu am găsit niciun utilaj de deszăpezire pe Uverturii, am luat-o pe străduțele din Sectorul 6, dintre acest bulevard și Iuliu Maniu.
Zgomotoasă, sublimă și senzațională doar la TV

Gabriela Firea fusese foarte zgomotoasă cu o zi înainte, când a anunțat că planul ei sublim cuprinde și străzile lăturalnice, nu doar marile bulevarde.

VIDEO: Traseul de 11 kilometri pe care nu a fost niciun utilaj de deszăpezire, între 7.00 și 7.50. Zeci de utilaje sunt filmate in fața Guvernului

Am căutat cele 1.700 de utilaje printre care s-a filmat Firea cu o zi înainte. N-am găsit niciunul pe străduțele din Sectorul 6 pe care am trecut și am filmat, dar nici pe Bulevardul Maniu, unul dintre cele mai mari bulevarde ale orașului.
Între zona Gorjului și Cotroceni șoferii care circulau pe acest bulevard, după ora 7.15, nu vedeau niciunul dintre utilajele cu care se lăuda dramatic Gabriela Firea. Nu exista aici deszăpezirea despre care vorbea teatral primărița PSD, la ora 9.00, când televiziunile difuzau imagni cu aceasta spunând convingător că totul a fost perfect și la superlativ.
Abia după 11 kilometri de la start am dat peste primul utilaj cu lamă și sistem de împrăștiat material anti-derapant, pe la jumătatea Pasajului Basarab.
La urcarea dinspre Cotroceni pasajul arăta ca un drum de munte către o pârtie de schi. Nicio urmă care să arate șoferilor că pe aici a trecut deszăpezirea pătimașă pe care o relata la TV Gabriela Firea.
Un șofer Romprest umbla cu lama ridicată, pe Pasajul Basarab

Destinul a făcut ca șoferul utilajului Romprest întâlnit pe Pasajul Basarab să mimeze și el activitatea pentru care e plătit, exact ca primărița PSD. Sistemul de împrăștiat material anti-derapant nu împrăștia nimic și șoferul umbla cu lama mașinii ridicată.
Practic, utilajul era un vehicul ca oricare altul care îngroșa traficul din București. La coborârea de pe Pasajul Basarab am oprit mașina și am coborât, pentru a filma iar utilajul care mimează deszăpezirea. Când a observat că e filmat, șoferul a lăsat lama jos, făcând ceea ce trebuia să facă de la bun început.

E bine la Guvern: zeci de utilaje în fața Palatului Victoria

Cu totul altfel stăteau lucrurile în fața PalatuluI Victoria, unde era plin de utilaje în jurul orei 8.30. Nu știm dacă prim-ministrul PSD Sorin Grindeanu ajunsese la birou și putea să vadă de la fereastră cât de bine decurge deszăpezirea Gabrielei Firea.  Știm că exact când am început să filmăm aici s-a agitat un domn să dea ordine șoferilor să plece imediat pe traseu.
Un domn care a devenit brusc foarte arțăgos când a fost întrebat de ce nu sunt aceste utilaje prin oraș, pe Bulevardul Maniu de exemplu, unde se circulase mai devreme ca la munte. Omul a avut curiozități ciudate pentru ora aceea, care implică băuturi alcoolice,  după ce a spus că se făcea schimbul de șoferi și de aceea între 7.00 și 8.00 nu am văzut utilaje pe traseul filmat.
Cetățeanul arțăgos a împrăștiat utilajele pe toate blevardele care curg din Piața Victoriei și apoi a dispărut în perdeaua din fulgi de omăt.
Utilajele au dispărut și ele din peisaj, astfel încât în ultima parte a traseului filmat, între Piața Aviatorilor și Casa Presei nu le-am mai văzut. Am găsit la finalul traseului două utilaje care staționau în sensul giratoriu din Piața Presei Libere. Șoferul ne-a răspuns respectuos că a făcut schimb cu colegul din tura anterioară și că el va pleca pe traseul de ieșire din Bucrești către DN1.

Video

VIDEO. Montaj scurt: Zeci de utilaje stateau dimineață în fața Guvernului. Când au fost filmate, s-au împrăștiat

VIDEO montaj scurt 2: Ce făcurăți doamnă Firea? Unde sunt basculele cu care vă pozarăți?

VIDEO complet: Traseul de 11 kilometri pe care nu a fost niciun utilaj de deszăpezire, între 7.00 și 7.50. Zeci de utilaje sunt filmate in fața Guvernului

Bucureștenii sunt nemulțumiți de felul în care s-a acționat în Capitală pentru deszăpezire, aceștia comentând pe rețelele de socializare declarațiile Primarului General al Capitalei, potrivit căruia „toți au spus că s-a circulat mai bine și că deszăpezirea a fost eficientă”.

„Atât domnul prefect, cât și domnul viceprimar și Brigada Rutieră. Toți au spus că s-a circulat mult mai bine și deszăpezirea a fost mult mai eficientă ca în anii trecuți, dar pentru mine acest lucru nu este neapărat unul mulțumitor. Pe mine mă interesează ca în Capitală să se poată circula bine, nu mă interesează coronițele sau notele bune sau bilele albe, ci cetățenii să fie mulțumiți și în special am insistat pe străzile laterale, pe străzile adiacente, pe cele secundare, unde în anii trecuți nu s-a intervenit aproape deloc, iar acum nu putem să spunem același lucru, chiar dacă există grade diferite de intervenție de la un sector la celălalt”, a declarat Gabriela Firea.

Pe rețelele de socializare, cei mai mulți bucureșteni susțin că situația nu îi mulțumește.

–          „N-am văzut niciun utilaj anul ăsta, în contextul în care în anii trecuți treceau non stop pe stradă”, este unul dintre mesajele postate pe rețelele de socializare.

–          „Nu suntem mulțumiți, trotuarele sunt pline de zăpadă în centru, nu mai vorbim de trecerile de pietoni și străduțele mici din sectorul trei”, este nemulțumirea unei locuitoare a Capitalei.

–          „Străzi adiacente curate? Stații sau trotuare? Cei de la salubritate își beau ceaiul cald și cafeaua la căldurică.”

–          Sectorul 1 e de rasu-plansu! Putina curatare facuta a impins spre trotuare zapada, in niste delusoare, iar pietonii sunt nevoiti sa le escaladeze, sa intre in balti de 10-25 cm, ca sa poata traversa pe trecerile de pietoni! O mizerie.

–          Șoferii s-au plâns că, din cauza zăpezii, nu au putut conduce pe anumite porțiuni de drum cu mai mult de 15 kilometri la oră și că, deși zăpada era îndepărtată de pluguri, nu se aplica material antiderapant.

–          „Asta cu circulația mult mai bună față de anii trecuți este maximă. Să o conducă cineva la geam, să îi arate Capitala”, este unul dintre comentarii.

–          „În fața Casei Poporului se merge cu viteza I, cu 15 kilometri la oră, nu e nici urmă de mași nă de deszăpezire.”  Nici  la Casa Presei, sau pe Ion Mihalache sau pe Grivita.

–           „Unde s-a lucrat la centrul de comandă? La 6.30 dădeau zăpada cu lamele, fără material antiderapant. Am mers toți cu viteza I și II.”

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că firmele de salubritate care trebuie să se ocupe de deszăpezire în București dau în această perioadă un test prin care vor dovedi dacă sunt eficiente sau nu, iar companiile care îl pică vor rămâne fără contract cu primăria.

„Dacă mai departe, companiile de salubritate care au contracte cu primăriile de Sector nu își fac datoria, eu vă garantez că este ultima acțiune în Capitală! Aici nu e cu amenzi, aici e cu <<mai au sau nu mai au contract în Capitală>>. Acum vor dovedi dacă vor să mai lucreze în Capitală. Voi fi intransigentă, nu voi fi de acord să continue un contract cu o companie care nu a deszăpezit cum trebuie. Eu vă garantez că există prevederi în orice contract în care, dacă dovedești că nu s-a respectat contractul, el poate să înceteze. Ajungem noi la Tribunal!”, a spus Gabriela Firea.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: