ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tokyo reaprinde disputa pentru Insulele Kurile de Sud

Tokyo reaprinde disputa pentru Insulele Kurile de Sud
În contextul războiului din Ucraina, Tokyo readuce în discuție disputa cu Rusia pentru Insulele Kurile de Sud. Oficialii japonezi declară că aceste teritorii „sunt parte integrantă a Japoniei”.
Potrivit thewest.com.au citat de romaniabreakingnews.ro,  guvernul japonez și-a reînnoit pretențiile într-o dispută teritorială cu Rusia privind arhipelagul Pacific al Insulelor Kurile de Sud. Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a descris marți cele patru insule ca fiind o „parte integrantă” a Japoniei, a informat cotidianul japonez Sankei Shimbun.
Anterior, premierul Fumio Kishida a folosit și el această formulare. Având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, guvernul său revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, o evitase timp de 10 ani, în speranța de a ajunge la un acord cu președintele rus Vladimir Putin.
Arhipelagul, care a fost disputat de zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka din Rusia și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido. Japonia a pierdut insulele în fața Uniunii Sovietice după capitularea acesteia în al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică insulele Etorofu ocupate de atunci, care în rusă se numește Iturup; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific.
Propunerile de a returna inițial două dintre cele patru insule în litigiu ca un fel de soluție provizorie au fost respinse. Abe a renunțat la sintagma „parte integrantă” a Japoniei în anii săi de mandat pentru a semnala o poziție mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranța unei descoperiri istorice. Revenirea lui Kishida la vechea limbă, conform observatorilor, semnalează acum că își ia rămas bun de la această speranță. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două țări.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: