ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cine este ministrul care vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei

Cine este ministrul care vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei

Ministru propus al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei. Teodor Meleșcanu, a primi miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, în favoare votând 29 de parlamentari, în timp ce 10 s-au exprimat împotrivă, scrie Ziarul Financiar. În timpul dezbaterilor din timpul ședinței comisiilor reunite de Externe și pentru românii de pretutindeni, Teodor Meleșcanu a spus că, la alegerile prezidențiale din 2014, când deținea funcția de ministru de Externe, a făcut tot ceea ce se putea pentru creșterea numărului românilor din străinătate care să voteze în cel de-al doilea tur.

El și-a prezentat obiectivele pe care ar urma să le aibă în calitate de șef al diplomației românești.

„Din punctul meu de vedere,această audiere e mult mai simplă pentru toți ceilalți colegi. În materie de politică externă e vorba de o politică de consens național care trebuie să aibă continuitate și coerență, scopul fiind promovarea intereselor fundamenltale ale României în contextul participării la NATO și UE”, a precizat Meleșcanu.

Meleșcanu a prezentat cele patru priorități ale sale, respectiv pregătirea președinției României la UE în 2019, revigorarea diplomației tradiționale bilaterale, reformarea și modernizarea sistemului de protecție a românilor din străinătate și implicarea mult mai directă a MAE în diplomația economică, afirmând că obiectivul este ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică și militară din sud-estul Europei.

* * *

Unde era Teodor Meleșcanu în 18 decembrie 1989

Teodor Meleșcanu a devenit miercuri seară ministru de externe. El a fost acuzat că ar fi fost ofițer acoperit al Securității, mai precis DIE-CIE, securitatea externă.

Născut în 1941, Teodor Meleșcanu a terminat Facultatea de Drept, Universitatea București, în 1964.  A făcut cursuri postuniversitare de relații internaționale la Universitatea București, timp de doi ani, între 1964-1966. După care a fost imediat cooptat în diplomație, între 1966 și 1970, fiind atașat diplomatic la Direcția Juridică a Tratatelor din MAE. În această perioadă, mai precis între 1967 și 1968, a făcut cursuri postuniversitare la Universitatea din Geneva, Elveția. Timp de trei ani (1967-1970) a urmat Institutul de Înalte Studii Internaționale din Geneva.

Jurnalistul Doru Braia a dezvăluit, în cadrul unei intervenții telefonice în cadrul emisiunii ”X-Press”, că pe 18 decembrie 1989, Teodor Melșcanu, aflat în Austria, a declarat pentru jurnaliștii internaționali că în România este ”pace și liniște”.

”Niciun securist din interior, din exterior sau de unde or fi fost nu a servit și nu a lucrat pentrui interesul României, ci exclusiv al lui Nicolae Ceaușecu, al Elenei Ceaușescu și clica lor. Nu avea absolut niciunul voie să facă un pas în lateral în afară de directivele secretarului general al Partidului Conumist Român care numai intersele românilor nu le-a reprezentat vreodată”, a declarat jurnalistul.

”În ziua de 18 decembrei 1989, a doua zi după măcelul de la Timișoara, presa internațională fremăta, avea interdicție să intre pe teritoriul României, drept pentru care căuta să abordeze orice oficial al regimului de la București aflat în afara granițelor. Domul Meleșcanu se afla la Viena. Un mușuroi întreg de jurnaliști l-a înconjurat, domnia sa se afla la o sucursală ONU din capitala austriacă și l-au întrebat, s-a transmis chiar la unele televiziuni în direct, ce se întâmplă la Timișoara. Cu aceeași jovialitate pe care o cunoașteți și, dacă îmi amintesc bine, chiar și cu un trabuc în colțul gurii, domnul Meleșcanu a anunțat că e pace și liniște în România, nu se întâmplă absolut nimic alarmant și că poporul român este mobilizat pentru îndeplinirea sarcinilor trasate de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român”, a povestit Doru Braia.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: