Cetățenii din Marea Britanie și-au exprimat opțiunea la referendumul decisiv pentru soarta țării, dar și pentru soarta UE. Joi, britanicii au votat dacă rămân sau nu în UE. Pe buletinele de vot, cetățenii britanici au trebuit să răspundă la întrebarea: „Ar trebui ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană sau să părăsească UE?”. Primul răspuns pentru care puteau opta britanicii era „să rămână în UE”, iar cel de al doilea „să părăsească UE”. Ultimul sondaj arată un avans de două puncte (51% față de 49%) al taberei ÎN.
Situația voturilor arată astfel: REMAIN – 14.584.000 voturi, LEAVE – 15.705.000 voturi, după numărarea a peste 90% din voturi – ITV
Irlanda de Nord a votat pentru rămânerea în UE (55,7%) față de 44,3% în favoarea ieșirii din blocul comunitar.
Locuitorii din Tara Galilor au votat să părăsească Uniunea Europeană, deși în Cardiff tabăra care susține rămânerea în UE a câștigat.
Scoția și Irlanda de Nord sunt pentru rămânerea în UE, dar votul nu este la nivelul estimărilor (Mark Devenport, BBC)
Astfel, Regatul Unit a votat pentru părăsirea Uniunii Europene. Britanicii au repudiat majoritatea elitelor din țară, elite care trebuie să gestioneze acum cea mai mare lovitură pentru proiectul unității europene de la sfârșitul Celui De-A Doilea Război Mondial și până acum, notează Reuters.
Votul va genera cel puțin doi ani de proceduri urâte de divorț cu UE și va pune sub semnul întrebării viitorul Londrei drept capitală financiară mondială. Viitorul premierului David Cameron – care a pus în joc soarta unei națiuni pentru un rezultat despre care a prezis că va fi catastrofic – este pus serios sub semnul întrebării.
Conducerea Băncii Angliei este în contact cu reprezentanții băncilor înainte de deschiderea piețelor după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, a declarat vineri o sursă apropiată situației citată de Reuters.
Piețele financiare mondiale sunt în scădere după ce rezultate parțiale arată că britanicii au votat ieșirea din UE cu 51,8% față de 48,2% care au spus „Nu” Brexitului. Lira sterlină s-a prăbușit la nivelul cel mai scăzut din 1985.
Banca Angliei a avertizat de mai multe ori că o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta economia și va accelera inflația.
Standard & Poor’s spune că Regatul Unit își va pierde probabil ratingul de credit AAA!