ROMÂNIA BREAKING NEWS

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU: „Următorul nostru obiectiv, vrem să ne întregim țara !” Video

Traian Basescu: "Vrem să ne întregim țara"

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

După intrarea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană, România are ca proiect fundamental de țară unirea cu Republica Moldova, a spus președintele Traian Băsescu, miercuri seara, la postul public de televiziune. „Vrem să ne întregim țara”, a spus șeful statului.

Sursa:publika.md

Traian Basescu: „Vrem să ne întregim țara”

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la TVR, că următorul proiect de țară pentru România este întregirea țării, menționând că este convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci țara noastră va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcție, deși toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus Traian Băsescu, la TVR.

„România a avut un proiect fundamental de țară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament unde ai o majoritate să spui ‘Hai să dăm un vot!’ Și? Nu se întâmplă nimic dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esențial acum, și asta este forța noastră regională, să spunem, și de convingere, este să fim avocații Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont Uniunea Europeană, înseamnă un început de drum. De la parafarea acordului de asociere și a acordului de liber schimb pe care o va face Republica Moldova poimâine, la Vilnius, și până la o eventuală integrare sunt cel puțin 10 ani. În acești 10 ani trebuie să fim pregătiți. S-ar putea să fie un moment în care și românii din Republica Moldova să vrea acest lucru”, a completat Băsescu.

Întrebat dacă asumarea proiectului prezintă riscuri, șeful statului a răspuns: „Când discutăm de riscuri, problema este cât de oportun este să spui așa ceva la un moment dat. Eu cred că acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv dacă vor vrea moldovenii. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune „DA” fără să ezite. Păi cine-mi poate împiedica un interes național, în orice organizație aș fi…”

Întrebat, apoi, dacă s-a consultat cu diplomația românească, Traian Băsescu a spus: „Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. (…) Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva… Credeți că domnul Corlățean nu ar fi pentru unirea celor două state românești?”.

Sursa:realitatea.net

Dorin Chirtoaca, (Primarul Chișinăului) despre unirea Republicii Moldova cu Romania: Declaratia lui Traian Basescu e vizionara

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, se declara adeptul unirii Republicii Moldova cu Romania. „De cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti”, spune intr-un interviu la RFI Dorin Chirtoaca. Prim-vicepresedintele Partidului Liberal crede ca declaratia lui Traian Basescu despre unirea cu Republica Moldova este „vizionara”.

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri seara la TVR ca urmatorul proiect de tara pentru Romania este intregirea tarii, mentionand ca este convins ca daca in Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci tara noastra va fi pregatita.

Dorin Chirtoaca e de acord si spune ca lucrurile trebuie corectate: „Exact acelasi lucru scrie si in statutul formatiunii noastre, unitatea poporului in cadrul Uniunii Europene si asta am scris inca de acum zece ani in statut, fiind convinsi ca aceasta este calea corecta. Evident, declaratia de ieri a presedintelui se inscrie de fapt in sirul luarilor de atitudine fata de Basarabia, fata de Moldova, pe care domnia sa le-a avut constant in acest sens si nu pot spune decat ca intr-adevar este corect, sangele apa nu se face si mai devreme sau mai tarziu, lucrurile trebuie corectate. O minima modalitate de corectare a lucrurilor reprezinta integrarea europeana si a Republicii Moldova, exact asa cum s-a integrat Romania, in NATO si UE”.

  • Traian Basescu, un „vizionar”

Dorin Chirtoaca spune ca declaratia presedintelui Traian Basescu este „vizionara”: „Consider ca fiind vizionara declaratia de ieri a presedintelui si consider intr-adevar corect pentru poporul roman, care trebuie sa-si redobandeasca demnitatea pierduta ca urmare a primului Razboi Mondial, ca urmare a celui de-al doilea Razboi Mondial, ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov si a nedreptatilor comise asupra poporului roman de catre regimul comunist, in ultima parte a istoriei, consider corecta aceasta abordare pentru a recapata demnitatea si pentru ca natiunea romana sa fie in rand cu toate celelalte popoare europene, care si-au castigat libertatea, independenta si care in prezent concureaza pozitiv intre ele, pentru a avea o viata mai buna”.

Intrebat daca personal si-ar dori unirea Republicii Moldova cu Romania, primarul Chisinaului a raspuns: „Intotdeauna, de cand eram copil, atat eu, cat si parintii mei, unchii mei, toata familia, intotdeauna ne-am declarat unionisti, n-a fost niciodata nici o deviere de la acest obiectiv personal si sufletesc al fiecaruia dintre noi. Acum, intelegem si noi ca aceste lucruri sunt posibile doar intr-un anumit cadru juridic si asta trebuie respectat atat in Romania, cat si in Republica Moldova, altfel n-ai cum. Pentru asta s-a jertfit unchiul meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat sase ani inchis, in perioada ’72-’78, pentru tricolor, pentru limba romana. Si apropo, la piatra funerara de la cimitir este chiar harta Romaniei mari, care sta la umbra unei cruci si pe piatra respectiva scrie ce-a spus unchiul meu inca in perioada sovietica si anume ca ne vom salva doar revenind la romanism si realizand reintregirea neamului romanesc. Asta a fost crezul sau, acesta este si crezul meu. Cum se poate face acest lucru, depinde acum de capacitatea noastra de a convinge majoritatea de pe ambele parti ale Prutului, in asa fel incat lucrurile sa poata avea loc conform regulilor pe care le-am acceptat cu totii, Constitutie, legi si asa mai departe”.

Sursa:hotnews.ro

Premierul României Victor Ponta:

Premierul ar vota unirea României cu Republica Moldova, dar relațiile dintre cele două state nu ajuns la acest nivel.

„Dacă s-ar dori, nu de la Chișinău, ci de către toți de acolo, eviden românii, eu aș vota pentru, dar lucrurile nu sunt în această fază. Eu cred că, din păcate, declarația președintelui după 9 ani în care domnia sa nu a făcut nimic de fapt pentru Moldova e un semn să mai dreagă busuiocul pe finalul mandatului. După ce 9 ani nu ai făcut nimic decât eventual ai ciocnit cu Voronin pe la petreceri, să vii în al 10-lea să îngrași porcul înainte de Crăciun nu cred că e serioasă treaba și cred că ar putea să dea apă la moară tocmai Partidului Comuniștilor din Moldova, asemenea declarații făcute fără nicio rațiune și noimă”, a spus Victor Ponta.

Premierul a susținut că Romania poate să ajute Republica Moldova prin proiecte concrete prin realizarea gazo-ductului Iași-Ungheni sau facilitarea accesului cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană.

„Cred că cel mai important lucru pe care poate să-l facă România pentru frații noștri de peste Prut este să-i ajute de fiecare dată, să-i sprijine în procesul de integrare europeană, să facem lucruri concrete, gazoduct, pod, autostradă, tot ce ține de legătura reală între România și Moldova, de a întări partea de colaboare culturală, educațională, iar mai departe lucrurile vor veni de la sine”, a afirmat Ponta.

El a adăugat că ideea că România vine și „îi ia pe moldoveni” reprezintă o abordare greșită, deoarece aceștia nu vor și nu au nevoie să cină cineva „să-i ia”, ci au nevoie de pateneriat și respect.

Sursa:romanialibera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: