ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucrainenii în alertă – Insula Șerpilor se dezintegrează

Publicația ucraineană DUMSKAIA scrie că autoritățile centrale ucrainene nu au alocat în ultimii trei ani niciun ban pentru dezvoltarea Insula Șerpilor și a localității Bile (Alba) situate pe acest teritoriu, iar acest fapt a dus la întreruperea lucrărilor de consolidare a malurilor și de construcție a infrastructurii necesare. Potrivit unor surse din cadrul întreprinderii regionale de amenajări comunale „Ostrivne”, malurile nefinisate se erodează treptat din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ceea ce reprezintă un pericol majos atât pentru localitatea Bile, cât și pentru insula în sine. Geologii ucraineni atrag atenția că valurile mării, ploile și alunecările de teren distrug anual zeci de centimetri din mal. Specialiștii sunt îngrijorați și din cauza faptului că există o tendință de creștere a nivelului mării. Până de curând, experții ucraineni credeau că zona insulei are o suprafață de 20,5 hectare, însă ulterior au constatat că nu sunt mai mult de 17 hectare. „Scufundarea completă a Insulei Șerpilor ar putea avea loc doar peste câteva mii de ani, însă există o altă problemă” – subliniază DUMSKAIA.

Insula este formată din două părți inegale, care sunt separate de o fâșie îngustă de aproximativ 90 de metri lățime, iar construcțiile din acest teritoriu sunt situate în partea cu suprafața cea mai mică a insulei. Potrivit fostului director al întreprinderii „Ostrivne”, Viktor Ostrohliad, în corpul fâșiei dintre cele două părți ale insulei există incluziuni de argilă care se erodează foarte rapid, iar, dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente în legătură cu această situașie, „Ucraina va avea în curând două insule”.

Potrivit DUMSKAIA, problemele menționate mai sus se regăsesc într-un document elaborat de întreprinderea „Ostrivne” și Comisia Consiliului regional pentru construcție și dezvoltare regională din Odesa, care urmează să fie trimis Parlamentului și Guvernului Ucrainei. Pe această cale, aleșii locali din Odesa doresc să solicite Kievului reluarea finanțării lucrărilor de consolidare a malurilor Insulei Șerpilor, „pentru a păstra integritatea insulei”. În plus, deputații intenționează să ceară Guvernului să acorde localității Bile un statut juridic special, subordonat direct Kievului, în condițiile în care, în prezent, localitatea face parte din raionul Chilia.

Vitalie Cotik – Corespondenta speciala din Kiev pentru R.B.N.Press

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: