ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sumă de argumente pentru decizia capitală și ireversibilă ce așteaptă R.Moldova, baza Dezbaterii „Moldova la Vilnius – Efecte, Angajamente, Perspective”. Video

Sumă de argumente pentru clarificarea unei probleme foarte spinoase, aflată la răscruce. Decizia va fi capitală, ireversibilă și se va rezuma la două scenarii: fie o iarnă cu sobe calde și integrarea pe veci a Moldovei în acest proiect fără viitor intitulat Uniunea Vamală, fie racordarea la valorile culturale, democratice și economice ale UE .
Semnale dintr-o parte și presiuni din cealaltă  vin necontenit, concomitent, insistent, pe alocuri chiar amenințător și agresiv.

Uniunea Europeană și Statele Unite și-au exprimat susținerea totala fata de tarile din fosta Uniune Sovietica care au ales calea apropierii de Europa si au avertizat Rusia ca presiunea pe care o exercita in contrapondere este inacceptabila.

Ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toti omologii sai europeni si-au exprimat solidaritatea cu cele șase state din program, dar  a avertizat ca Rusia isi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina.

Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia si R.Moldova sunt, de asemenea, vizate. „Limba vorbita trebuie sa fie cea a argumentelor, nu a presiunii. Fie ca este vorba despre amenintari economice sau presiune politica, nu este acceptabil”, a declarat Linas Linkevicius.

UE spera sa semneze un acord fara precedent de asociere si liber schimb cu Ucraina la acest summit si sa parafeze acorduri similare cu Georgia si Republica Moldova. În același timp, Rusia a avertizează Ucraina si R.Moldova in legatura cu masurile de retorsiune in caz de semnare.

„Moldovenii nu au nimic comun cu rușii. Există aspecte bolșevice în politica rusească de acum” afirmă Petru Luncinschi ex președintele moldovean adăugînd că Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru măsuri de presiune și provocări din partea Rusiei,

„Ar putea fi închise frontierele pentru câteva zile sau să fie închis gazul pentru o anumită perioadă”, a declarat fostul președinte moldovean, exprimându-și speranța că „nu se va ajunge la acest lucru”.

„Nu cred că Rusia va neglija atât de mult poziția Europei”, existând și factorul american, a adăugat Lucinschi. El a afirmat că, în realitate, nici Republica Moldova, nici Rusia nu sunt interesate să aibă relații bilaterale ostile, iar Chișinăul ar trebui să-i explice Moscovei că orientarea spre integrarea europeană nu este îndeptată împotriva Rusiei.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin  aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova  s-a întîlnit cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc prilej cu care a afirmat că tot ce va fi legat de schimbarea statutului Republicii Moldova după summitul de la Vilnius, în noiembrie, va fi subiectul unor consultații intense între Tiraspol și Moscova. De asemenea, el a afirmat că orientarea europeană a Chișinăului este „lipsită de logică”.

Ministrul de Externe al Luxemburgului a declarat că țara sa va oferi în continuare sprijin pentru Republica Moldova și că parafarea Acordurilor la Vilnius reprezintă doar un început de cale. „Noi dorim ca la Summitul de la Vilnius, atât Acordul de Asociere cât și Acordul de Liber Schimb să fie parafate și ca aceste două acorduri să fie semnate până în mai 2014 și să fie obținute rezultate și pe domeniul liberalizării regimului de vize”, a enunțat Jean Asselborn.

Ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders a precizat la randul sau „Poporul și conducerea Republicii Moldova a făcut alegerea de a fi aproape de UE și de a se integra în marea familie europeană. Noi sprijinim aceste aspirații ale RM și ne dorim să contribuim pentru la voi în țară să predomine supremația legii, să fie combătută corupția, să fie acordat un viitor mai bun pentru cetățenii acestei țări, etc. Noi avem nevoie de un succes pentru Parteneriatul Estic și Republica Moldova are șansele cele mai bune pentru a aduce acest succes. Summitul de la Vilnius va fi doar un început, dar va aduce RM mai aproape de semnarea Acordului de Asociere cu UE…Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de locuri de muncă, stabilitate, poliție și sistem judiciar în care să aibă încredere, locuri de muncă și viitor mai bun. De astfel de lucruri vor avea parte cetățenii Republicii Moldova pe măsură ce se va apropia de standardele europene”, a adăugat acesta.

Expertul pentru Europa de Est al Centrului de Politici Europene, Amanda Paul, a menționat că  nesemnarea Acordului de asociere va fi un eșec al politicilor europene în țările Parteneriatului estic. Nefiind în stare să mențină relații cu proprii săi vecini, UE își va pierde credibilitatea.
Iată și opinia lui (- ), bloger moldovean, om de afaceri cu domiciliul la Moscova:  „Multi tac, unii oficiali de rang inalt vorbesc despre asta si multi deja sunt in panica. Gazul de șist este asasinul economiei ruse. Nimeni nu a vazut cum a venit, dar deja nimic nu poate fi facut. In 2014 Ucraina si Polonia lanseaza productia Gazului de șist. Respectiv renunta la gazul rus. La fel, incep exportul catre tarile UE, Moldova si alte tari. Nu stiu daca va fi mai frumos viitorul UE, dar stiu ca nu va fi la fel de dramatic cum e cel pentru Uniunea Euroasiatica. Nu cred ca asa aspiratii au si restul moldovenilor. Moldova are un loc mai confortabil in UE. Un viitor mai bun. Mai distant de criza, groaza anilor ’90 si agresivitate. Moldova n-are ce cauta in Uniunea Euroasiatica. Unicul vector corect, totusi, este UE.”

În final amintesc că nimeni nu face cadouri. Totul este calculat, cu efect indelungat, angajamente, negocieri, obligații și roade pe măsura împlinirilor. Nici măcar UE nu vine cu cadouri, vine cu reforme, drepturi, obligații, corecții și orice derapaj va fi la maximum exploatat de partea adversă.
La Vilnius Moldova trebuie sa-și asume parcursul european cu hotărîre, convingere și deplină angajare și sinceritate. Nu este loc pentru o diplomație inteligentă la două capete.

REPUBLICĂ MOLDOVA DECIZIA ÎȚI APARȚINE.

Marian Clenciu

Presedinte ACPBB

VIDEO de la Dezbatere

Partea a I-a

Partea a II-a

Partea a III-a

Sursa:http://probasarabiasibucovina.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: