ROMÂNIA BREAKING NEWS

Președintele Iohannis la telefon cu președintele Poroșenco: Vizita în Ucraina NUMAI dacă se remediază efectele produse de art.7 din Legea Educației!

Președintele Iohannis la telefon cu președintele Poroșenco: Vizita în Ucraina NUMAI dacă se remediază efectele produse de art.7 din Legea Educației!

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 18 octombrie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Ucrainei, domnul Petro Poroşenko, la solicitarea acestuia. Principala temă de discuţie a fost Legea Educaţiei recent adoptată în Ucraina”, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat remis presei de către Administraţia prezidenţială

Potrivit sursei citate, preşedintele României și arătat  nemulţumirea faţă de adoptarea Legii, care produce efecte negative asupra dreptului la educaţie în limba maternă al persoanelor aparţinând minorităţilor din Ucraina, inclusiv cea română. Preşedintele Iohannis a arătat că, înainte de acest demers, ar fi trebuit să existe o consultare riguroasă cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina şi cu statele vecine cu care acestea sunt înrudite și a reiterat nemulțumirea părţii române cu privire Articolul 7 al Legii Învățământului din Ucraina, care reduce semnificativ semnificativ drepturile minorităţii române cu privire la asigurarea învăţământului în limba maternă.

Președintele României ia cerut în mod ferm preşedintelui Petro Poroşenko ca statul ucrainean să respecte angajamentele asumate constant faţă de partea română privind respectarea normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Preşedintele României a atras atenţia, totodată, că este important că nivelul şi calitatea învăţământului în limba română să nu fie afectate de noile norme şi a evidenţiat că învăţarea limbii oficiale a statului unde trăiesc minorităţile nu trebuie să fie realizată în detrimentul limbii materne a minorităţilor.

În replică, preşedintele Petro Poroșenco -a arătat înțelegător față de preocupările părţii române şi a transmis angajamentul ferm al autorităţilor ucrainene pentru „găsirea unei soluţii la problemele create de adoptarea legii, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba lor maternă să nu fie afectate”. Preşedintele ucrainean a asigurat, de asemenea, că Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la Legea Educaţiei, care a fost solicitată recent de partea ucraineană, va fi respectată.

Preşedintele ucrainean a reluat invitaţia adresată Preşedintelui Klaus Iohannis de a efectua o vizită în Ucraina. Preşedintele României a răspuns că vizita care trebuia să aibă loc în luna octombrie şi care a fost amânată de partea română ca urmare a situaţiei create de adoptarea Legii Educaţiei din Ucraina, va avea loc NUMAI după ce statul ucrainean remediază corespunzător problemele apărute în urma promulgării de către președintele ucrainean a actul normativ menţionat, precizează Administraţia prezidenţială.

Totuși, cu acest prilej, preşedintele Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări.

Redacția Romania Breaking News amintește că azi, 18 octombrie a.c., întrega suflare românească din regiunea Cernăuți a organizat un amplu protest în fața Administrației de Stat din Cernăuți. Amănunte în articolul:

Foto-Video: „NU NE FURAȚI LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ! / НЕ КРАДIТЬ НАШУ РIДНУ РУМУНЬСКУ МОВУ!” Potestul românilor în fața Administrației de Stat Ucrainene din Cernăuți

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: