ROMÂNIA BREAKING NEWS

SINTEZA ULTIMILOR PROVOCARI DIN ZONA TRANSNISTRIA și a reacțiilor la nivel politic din R.Moldova

  • Polițiști ai R.Moldova REȚINUȚI la Varnița, de către forțele paramilitare transnistrene

  • Politicienii Republicii Moldova despre situatia tensionata generată de retinerea politistilor de catre forțele paramilitare transnistrene

  • Declarația Parlamentului privind situația din Transnistria

  • Ce efecte va avea declarația Parlamentului privind Transnistria

  •  Ce se va schimba după votarea declarației despre Transnistria?

  • Separatiștii au intensificat controalele în Varnița, iar locuitorii sunt stresați: Să nu înceapă război

Pe larg…

In ziua de 21 iunie a.c., patru polițiști au fost reținuți la Varnița, de către forțele paramilitare transnistrene. Informația a fost confirmată pentru Publika TV, de către primarul satului Varnița.

Polițiștii moldoveni nu au fost arestați, ci reținuți. Autoritățile moldovenești susțin că întreprind toate măsruile pentru a documenta cazul și pentru a evita orice incidente.

Potrivit șefului Biroului pentru Reintegrare, George Balan, reținerea polițiștilor a avut loc la ora 14:00. Unul dintre polițiștii reținuți este bănuit de transportarea unui deținut din Tighina. Deocamdată, niciun oficial de la Chișinău nu vrea să comenteze cazul celor patru polițiști reținuți la Varnița.

Cei patru polițiști sunt angajați ai Comisariatului de poliție Bender. Ei au fost reținuți în timp ce se deplasau spre serviciu.

Politicienii Republicii Moldova despre situatia tensionata generată de retinerea politistilor de catre forțele paramilitare transnistrene

Incidentul de la Varnița este unul regizat și face parte dintr-un plan de destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Sunt afirmațiile unor politicieni de la Chișinău, după ce ieri un polițist, declarat persona non grata, a fost reținut împreună cu trei colegi, la așa-numitul post vamal între localitățile Varnița și Bender.

Solicitarea părții moldovenești de a convoca la fața locului observatorii militari ai părților implicate în soluționarea conflictului transnistrean a eșuat. Asta deși negocierile au durat mai bine de zece ore.

Șeful Inspectoratului Național de Poliție, Ion Bodrug, spune că grupul comun de observatori militari nu a mai ajuns, vineri, la postul de control pentru a stabili circumstanțele producerii incidentului.

Potrivit autorităților de la Chișinău, partea transnistreană a blocat intenționat venirea acestora. În prezent, polițiștii moldoveni sunt verificați minuțios de ficare dată când vor să ajungă la Inspectoratul de Poliție din Bender, la traversarea postului de control.

Șeful Inspectoratului General de Poliție, Ion Bodrug, susține că nu se va conforma deciziei administrației din stânga Nistrului de a interzice accesul subalternului său în orașul Bender.

„Dumnealui este membru al grupului operativ comun de anchetă din partea poliției din Bender. Noi în continuare vom încerca să facem ca dumnealui să ajungă la postul de muncă și vom vedea care este reacția părții tranistrene. Joi vom încerca să punem acest subiect în discuție la ședința CUC”, a spus Bodrug.

Unii politicieni de la Chișinău afirmă că incidentul face parte dintr-un plan de destabilizare a situației în regiunea transnistreană. 

„Fiecare zi pentru Moldova este un accident. Multe alte prostii se întâmplă. Ele sunt foarte serios și demult planificate și organizate„, susține liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Este regretabil ceea ce se întâmplă în zona de conflict. Sper că acest incident va fi depășit”, a declarat Igor Dodon.

„Aceste provocări se vor înteți în timp ce ne apropiem de o eventuală parafare a acordului de asociere cu UE”, crede vicepreședinteel PL Valeriu Munteanu.

Totodată, localnicii din Varnița se arată deranjați de inacțiunea autorităților.

„Feciorii mei au luptat aici degeaba. Ne înconjoară peste tot. Țara nu e recunoscută de nimeni, iar ei conduc aici și fac ce vor. Republica Moldova, țara noastră, este recunoscută, dar noi nu facem nimic”.

„Oamenii de aici și de acolo, toți moldovenii vor pace. Poporul vrea pace„.

Declarația Parlamentului privind situația din Transnistria

De la începutul anului, în zona de securitate au fost înregistrate aproximativ 100 de incidente.

Reglementarea problemei transnistrene trebuie să aibă loc exclusiv prin metode politice și pașnice, cu respectarea principiilor și valorilor democratice, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Este una dintre prevederile Declarației privind Transnistria, adoptate, astăzi, în cadrul ședinței închise a Parlamentului.

Prin intermediul declarației, autoritățile de la Chișinău fac un apel către reprezentanții părților implicate în formatul de negocieri 5+2, prin care îi cheamă la dialog și îi îndeamnă să se abțină de la acțiuni care ar putea submina încrederea între cele două maluri ale Nistrului și ar influența negativ procesul de negocieri.

Textul integral al declarației îl puteți vedea mai jos.

Ce efecte va avea declarația Parlamentului privind Transnistria

Declarația Parlamentului privind situația din Transnistria este o hârtie fără valoare, iar provocările din zona de securitate vor continua. De această părere sunt unii invitați ai emisiunii Fabrika. Pe de altă parte, alți deputați prezenți în platoul Publika TV cred că această declarație liniștește spiritele în contextul tensionării situației din zona de securitate.

„În 1992, rușii ne-au ocupat, țin armata aici, iar astăzi au impus o declarație prin care au votat-o și care spune că Moscova e frumușică, la fel ca un iepuraș. Aceste provocări se vor înteți atâta timp cât ne vom apropia de o eventuală parafare a Acordului de asociere cu UE. Am convingerea că aceasta se realizează cu politicieni de la Chișinău. Republica Moldova a capitulat în fața Federației Ruse. Ei, de astăzi înainte, vor spune că noi suntem curați, dar voi îl aveți pe Marinuța care vrea război. E catastrofă ce s-a întâmplat astăzi în Parlament”, crede vicepreședintele PL Valeriu Munteanu.

Deputatul neafiliat Mihai Godea consideră că declarația votată de Parlament este nulă.

Ce ați adoptat azi e foaie verde. Cred că trebuia să participe toate grupurile la această ședință. Am văzut agitație în rândul coaliției de guvernare. Am înțeles că s-au apăsat butoane. Ei nu știau ce să facă cu aceste audieri. Nu trebuia să fie o declarație, ci o hotărâre cu viitoarele acțiuni. Textul declarație trebuia să conțină un aliniat despre evacuarea forțelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Nu cred că provocările vor înceta, iar scopul lor este să zădărnicească parcursul european. E trist dacă Moscova ne pregătește o surpriză specială”, a spus Mihai Godea.

Și parlamentarul Ion Ceban se arată convins că nu trebuie să avem mari așteptări de la acest document.

Această declarație nu va aduce niciun efect. Este important ca toate părțile să fie implicate în acest proces. Efectul politic îl vom simți mai târziu. Nu trebuia să fie acest document. Trebuiau să fie grupuri de lucru, dar nu ca cel format de foaie verde lobodă. Trebuia să fie implicată partea transnistreană”, consideră Ion Ceban.

Pe de altă parte, deputatul comunist Artur Reșetnicov se arată convins că, după două ședințe plenare desfășurate cu ușile închise, deputații au votat un document important.

„Scopul declarației e să oprim aceste tensionări și să readucem toate părțile din negocieri în discuții constructive. Declarația este pentru Chișinău și sperăm că va fi luată în considerație și de Tiraspol”, a spus Reșetnicov.

Parlamentul a adoptat o declarație privind ultimele evenimente din Transnistria și acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru stabilizarea situației în regiune. Singurii care nu au fost de acord cu documentul au fost liberalii și câțiva deputați neafiliați.

Ce se va schimba după votarea declarației despre Transnistria?

21-06-2013, ora 21:30 Live text / Publika.md

(22.54) Godea: Nu cred că provocările vor înceta, iar scopul lor este să zădărnicească parcursul european. E trist dacă Moscova ne pregătește o surpriză specială.

(22.53) Reșetnicov: Regret că socialiștii s-au aliniat cu liberalii. Declarația de astăzi nu depinde unde se află cetățenii.

(22.52) Munteanu: Republica Moldova a căzut în genunchi în fața Moscovei.

(22.49) Godea: Trebuiau audieri de câteva zile în Parlament. Nu trebuiau implicați ambasadorii. Nu confundați activitea Parlamentului cu rezolvarea conflictului. El trasează linii directoare pentru negocieri. Minima condiție a noatră a fsot să fie retrasă muniția. Au venit cu un text aerisit, superficial. Un coleg a zis că înainte de audieri am fost îngrijorăt fiecare în parte, apoi am venit și ne-am îngrijorat împreună.

(22.47) Ceban: Această declarație nu va aduce niciun efect. Este important ca toate părțile să fie implicate în acest proces. Efectul politic îl vom simți mai târziu. Nu trebuia să fie acest document. Trebuiau să fie grupuri de lucru, dar nu ca cel de foaie verde lobodă format. Trebuia să fie implicată partea transnistreană. Putem avea efectul unui chibrit aruncat și o explozie foarte mare după declarația lui Marinuța.

(22.45) Munteanu: La KGB se intră cu o rublă și se iese cu două. Comuniștii au apăsat butoane. Bucurați-vă că Moscova vă conduce pe toți. Republica Moldvova a capitulat în fața Federației Ruse. Ei, de astăzi înainte vor spune că noi suntem curați, dar voi îl aveți pe Marinuța care vrea război. E catastrofă ce s-a întâmplat astăzi în Parlament.

(22.44) Godea: PCRM i-a prostit, le-a arăta cât sunt de lași și ticăloși, ca să oprească acțiunea de instalare a posturilor de control. Ei și-au atins acest scop, iar cei din majoritatea parlamentară au dat din urechi.

(22.42) Reșetnicov: Scopul declarației e să oprim aceste tensionări și să readucem toate părțile din negocieri în discuții constructive. Declarația este pentru Chișinău și sperăm că va fi luată în considerație și de Tiraspol. Noi nu avem nevoie de armată.

(22.41) Godea: Astăzi, Republica Moldova, prin această declarație, renunță la acțiuni reciproce. Se referă și la legea lui Șevciuk și la punctele de control ale Chișinăului.

(22.40) Munteanu: Cum vrei să ne vinzi rușilor? Cu totul, domnule Ceban?

(22.39) Godea: Ceban vrea să abrogăm legea, ca separatiștii să fluture din mână cu rezultatele referendumului lor.

(22.34) Ceban: Moțiunea de cenzură pentru demiterea lui Marinuța sper să o votați, domnule Reșetnicov. Un ministru care se pretinde a fi al Apărării, vine și spune că e gata de război. El trebuia să plece cu șuturi în fund din funcție. (Către Munteanu) Băi, titirezule, ai obraz! Există mai multe modele care pot fi aplicate. Primul lucru trebuie de stopat acțiunea din 2005. A fost aplicat după planul Iușcenco.

(22.30) Godea: Vor veni observatorii militari la fața locului. Nu este nicio grabă pentru ei. Parlamentul a făcut abstracție de Federația Rusă. Prin declarația de astăzi ați legitimat rolul de pacificator inocent al Rusiei. În Palatul Republicii sunt destule portiere de culoare albă, făceți-vă drapele și mergeți spre Tiraspol.

(22.28) Godea: Șova, un cunoscător al situației, a spus că ați renunțat la măsuri de încredere, iar în declarație oricum văd măsuri de încredere.

(22.26) Reșetnicov: Este o proastă guvernare din partea celor care conduc internele. MAI nu trebuia să îl expună riscului pe acest cetățean. Nici alți deputați, nici alți oficiali nu pot merge în Transnistria.

(22.24) Munteanu: Din păcate, imaginile nu sunt relevante. Televiziunea trebuie să activeze corect, există tehnici ca să induci cetățeanul spre ce urmează să faci. Acolo se arată doar ruși care au venit… Imaginile acestea nu ajută ca cetățeanul să se simtă în siguranță. Este un incident o dată în o sută de ani așa ceva.

(22.17) Bodrug: Polițiștii un sunt reținuți. Lor nu li se permite intrarea în Bender. Este numit persona non-grata de autoritățile de la Tiraspol. Cei patru polițiști fac parte din comisia comună de anchetă, iar la intarea în orașul Bender a fost oprit de așa-numiții grăniceri transnisteni și i s-a spus că e persona non-grata. Sunt încălcate toate acordurile semnate din 1992. Sunt acțiuni unilaterale ale transnsitrenilor și sunt provocatoare. Nu li s-a permis intrarea. Polițiștii activează zi de zi și nu știm de ce anume astăzi ei au fost reținuți. Am cheamat pacificatori pentru a fixa acele nereguli făcute de transnistreni. Vrem să fie inclus în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control. De la începutul anului curent avem aproape 100 de incidente, permanent suntem supuși provocărilor. Solicităm ca observatorii militari a patru părți să iasă la fața locului pentru a fixa neregulile. Polițiștii stau la fața locului, nu li se permite intrarea în municipiul Bender și nu se pot prezenta la lucru, deși sunt angajați la Bender.

(22.16) Godea: Nu sunt unități militare ruse și la Tiraspol?

(22.16) Munteanu: Catastrofă! Reșetnicov vorbește în favoarea Federației Ruse!

(22.14) Reșetnicov: Există forțele de menținere a păcii care se află acolo legal și mențin pacea. Există o unitte militară a Federației Ruse care asigură apărarea armamentului de la depozitul din Colbasna. Niciodată Rusia nu a spus că dorește să evacueze acest armament.

(22.13) Munteanu: Știrbate a încercat să treacă acolo și a stat 6 ore. Sunt realități dure, dr nu vrem să amplificăm acest conflict.

(22.12) Godea: Legea din 2005 este valabilă și astăzi. În cazul cu arestarea polițiștilor se implică observatorii militari. Sper că ei sunt deja al punctul de control respectiv. Noi nu avem liste negre, nu interzicem nimănui să treacă, deși la Tiraspol au călcat în picioare Constituția. Regulile nu s-au respectat de 21 de ani.

(22.10) Ceban: Pensiile în partea transnistreană sunt mai mari ca aici. Școlile învață pe malul stâng pentru că școlile sunt închise.

(22.08) Munteanu: Și eu am fost reținut acolo. Nu încercați să alarmați lumea. Reținut și dus la comisariat e una și reținut la post e altceva. Nu cred că trebuie online să discutăm asta timp de 2 minute. Oamenii nu trec nici în colo și nici încoace.

(22.05) Godea: Vagonetele au fost cumpărate la Chișinău. Gurile rele a spus că instalarea acestor posturi a fost coordoantă cu foști oficiali, inclusiv cu fostul premier. În diplomația concertistică și fotbalistică nu s-a discutat despre reintegrare. Numărul provocatorilor e mai mare de zece ori. Ce caută comandantul trupelor aeropurtate al Tiraspol? Ce are Federația Rusă să schimbe tehnica militară? De ce insistă Rusia să deschidă aeroport? De ce Rusia, cu forțele de menținere a păcii, a ridicat aviația în aer și a forțat râul Nistru în cadrul unui exercițiu militar?

(22.03) Munteanu: Conducătorii instituțiilor de drept au aruncat săgeți înspre Federația Rusă, ci au spus că ei sunt cei care alimentează conflictul și provoacă. În 1992 ne-au ocupat, țin armata aici, iar astăzi au impus o declarație prin care au votat-o și care spune că Moscova e frumușică la fel ca un iepuraș.

(22.02) Godea: Domnule Reșetnicov, să ieșiți în Parlament, dacă vreți să legalizați șederea forțelor militare ruse.

(22.01) Munteanu: E prea de tot ce spune Reșetnicov. Nu poate rezolva problema cel care a provocat problema după ce Rusia a venit cu tancul peste noi.

(22.00) Reșetnicov: Ce se întâmplă în zona de securitate este rezultatul unei guvernări proaste. Filat a băut coniac din Tiraspol cu Șevciuk, iar Carpov a fost prin Qatar, dar nu la Moscova. Sunt metode și scheme convenite în cadrul formatului de negocieri. Sper că vor interveni și persoanele vor fi eliberate. În rapoartele de ieri, unii demnitari care au statut să apere. Au aruncat săgeți direct în Federația Rusă. Am venit cu proiectul de declarație ca să activăm particpanții din formatul 5+2 ca să restabilească ordinea și reîncrederea cetățenilor că Moldova se va reuni.

(21.51) Munteanu: Aceste provocări se vor înteți atâta timp cât ne vom apropia de o eventuală parafare a Acordului de asociere cu UE. Am convingerea că aceasta se realizează cu politicieni de la Chișinău. Cine dintre politicienii de la Chișinău are legătură cu Moscova. Moscova duce ouăle în mai multe coșuri, ca să nu le spargă. Moscova are aliați inclusiv în partidele democratice, pe care, uneori, îi activează.

(21.48) Godea: Ziua de ieri și azi a demonstrat că deputații nu pot discuta despre problemele țării. Este o acțiune a provocărilor care au loc de mai bine de jumătate de an. Este scris și aplicat cu consilierea Estică. Dacă cineva crede că provocările se vor sfârși cu acest arest, atunci greșește grav. Vor apela la misiunea OSCE și polițiștii vor fi eliberați.

(21.47) Ceban: Patru ani de zile nu s-a discutat despre Transnistria. Unde e revoluția de catifea, domnule Reșetnicov? Asta e problema cu declarația. Nu au fost ambasadori la ședință.

(21.46) Reșetnicov: Discuțiile dintre Șevciuk și Filat erau periculoase și contraproductive.

(21.43) Munteanu: Cei de la Varnița și Bender merită monument. Provocări sunt în toată ziua. Șevciuk, care e un conducător de kolhoz, are consilieri de la Moscova. Ei îi pun hârtii pe masă, iar el le citește. Trebuie să dejucăm acest scenarii sinistre pe care le pregătesc. Toată lumea a mers pe mintea comuniștilor. La început a fost o declarație cât de cât națională. Streleț umbla ca un titirez prin Parlament. E greu de spus circumstanțele arestării celor patru polițiști.

(21.40) Godea: Ce ați adoptat azi e foaie verde. Cred că trebuia să participe toate grupurile la această ședință. Am văzut agitație în rândul coaliției de guvernare. Am înțeles că s-au apăsat butoane. Ei nu știau ce să facă cu aceste audieri. Nu trebuia să fie o declarație, ci o hotărâre cu viitoarele acțiuni. Textul declarație trebuia să conțină un aliniat cu evacuarea forțelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

(21.38) Munteanu: Am văzut pe Facebook, după declarația lui Marinuța, tot felul de declarații ale unor tineri focoși care deja vroiau să organizeze unele acțiuni. Marinuța nu a devenit consilier local comunist, dar a ajuns ministrul liberal al Apărării.

(21.37) Godea: Nu sunt încântat de cum sunt gestionate treburile în domeniul Apărării. Aș fi fost trist dacă Marinuța spunea că armata nu poate apăra cetățenii. În 1992, Federația Rusă a fost agresorul.

(21.35) Reșetnicov: Mulți vroiau să provoace armata, iar Marinuța a încercat să aprindă focul în propria casă. Ce vreți de la un ministru care a vândut armament, moarte, înt-o regiune unde e război? Ce fac socialiștii în Parlament e ca un joc în „zarnița”. Toată guvernarea trebuie să plece în demisie.

(21.33) Reșetnicov: Este important rezultatul. PCRM a reușit să convină Parlamentul să voteze ceva întru binele cetățenilor. Această situație tensionantă a fost oprită. Suntem mulțumiți că a fost susținută de majoritatea deputaților. Declarația lui Marinuța duce spre criză totală și sporește neîncrederea între cele două maluri. Regretăm că ceilalți deputați s-au asociat și nu au participat la elaborarea acestei declarații. E regretabil.

(21.30) Între replicile la adresa Bisericii gata-gata să le taie dreptul la împărtășanie, parlamentarii au reușit azi să voteze declarația despre Transnistria.

Ce-i drept, nu toți. Unii s-au abținut, că așa e în democrație, nu prea se practică votul în unanimitate. Problema este că, indiferent de explicațiile fiecăreia dintre părți, un lucru e sigur. Rezultatul votului arată că politica și polițele de partid nu țin cont de subiecte precum declarația de astăzi.

Într-un moment în care oricum străinătatea nu înțelege mare lucru din ce se întâmplă în și cu Moldova, poate era nevoie de imaginea unui Parlament unit măcar de subiectul Transnistria. Chiar dacă declarația era una formală, incapabilă să schimbe ceva concret. De fapt, cine poate schimba ceva?

– Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL

– Mihai Godea, deputat neafiliat

– Artur Reșetnicov, deputat PCRM

Ion Ceban, deputat neafiliat

Separatiștii au intensificat controalele în Varnița, iar locuitorii sunt stresați: Să nu înceapă război

Situație tensionată în satul Varnița, raionul Anenii Noi. Localnicii spun că, după ce liderul de la Tiraspol a semnat așa-zisa lege privind frontierele Transnistriei, s-au înmulțit controalele vamale. Primarul din Varnița declară însă că este gata să facă față eventualelor provocări.

Primarul satului Varnița, Alexandru Nichitenco, susține că autoritățile separatiste încearcă să destabilizeze situația și vor să încerce din nou să instaleze posturi de control în localitate.

„Mă gândesc ca pe parcurs să nu fie deja instalate posturi pentru grăniceri. Dar noi suntem gata pentru orice provocări. Satul Varnița este al Republicii Moldova, noi ne supunem legilor Republicii Moldova. Orice legi inventate de ei pentru noi nu există„, a declarat primarul satului Varnița, Alexandru Nichitenco.

Locuitorii din Varnița spun că în ultima perioada s-au intensificat controalele vamale în regiune. Sunt opriți și verificați fără nicio explicație. Oamenii spun că sunt stresați și presați în același timp de către regimul nerecunoscut de la Tiraspol.

„De câte ori plecăm în oraș, de fiecare dată ne opresc pentru a ne controla. Ne agită și ne strică dispoziția pe toată ziua”, a spus o femeie.

„Mereu suntem stresați. Ne gândim ce o să fie mai departe, să nu înceapă vreun război. Suntem îngrijorați”, a menționat un bărbat.

Publika.md amintește că, la sfârșitul lunii aprilie, autoritățile separatiste au instalat, unilateral, două posturi de control între satul Varnița, controlat de Chișinău, și sectorul Severnîi, din orașul Bender. Atunci, locuitorii din Varnița au evacuat cu forțele proprii postul de control instalat de miliția transnistreană.

SURSA: publika.md/transnistria

Surse foto: adevarul.ro, publika.md, ziarulnational.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: