ROMÂNIA BREAKING NEWS

SERVICIILE SECRETE AMERICANE: INVADAREA UCRAINEI – IMINENTĂ / NATO sporește trupele în Europa de Est

Un raport al serviciilor de securitate americane avertizează că există o probabilitate foarte mare ca Rusia să invadeze estul Ucrainei, informează CNN.

Sub protecția anonimatului, doi oficiali americani au declarat că în ultimele trei-patru zile au existat mai multe semne îngrijorătoare.

Raportul serviciilor de securitate a fost înaintat Congresului SUA care a trimis mai departe o scrisoare către Casa Albă.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut, vineri, Rusiei să își retragă trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina și să negocieze cu comunitatea internațională.

Rusia a negat însă informațiile potrivit cărora ar fi mobilizat trupe la frontiera de est a Ucrainei, acuzând Occidentul că este prost-informat sau este de rea-credință, relatează Mediafax.

„Patru inspecții internaționale efectuate în martie de către OSCE în partea europeană a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elveției, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Franței și Ucrainei nu au descoperit niciun plan agresiv și nu a fost semnalată nicio activitate militară”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Președintele consiliului național de securitate ucrainean a declarat, joi, că Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, relatează AFP, conform Mediafax.

„Aproximativ 100.000 de militari sunt staționați la frontiera ucraineană. Ei sunt pregătiți să atace de mai multe săptămâni”, a declarat Andrei Parubi, în cadrul unui interviu acordat de la Kiev Consiliului Atlantic, un cerc de reflecție cu sediul la Washington.

„Trupele rusești nu sunt numai în Crimeea, ele sunt de-a lungul întregii frontiere. Ele sunt în nord, est, sud. În fiecare zi, în fiecare noapte ne așteptăm la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale și ne pregătim pentru aceasta”, a adăugat șeful consiliului de securitate națională.

Potrivit Pentagonului, peste 20.000 de militari ruși cu echipamente necesare unei operațiuni militare se află în prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Duminică, Rusia a dezmințit că ar fi mobilizat trupe.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a afirmat miercuri că Moscova va continua să mobilizeze trupe la frontiera ucraineană.

„Realitatea este că vor continua să aducă întăriri”, a afirmat Hagel, pe care omologul său rus, Serghei Șoigu, l-a asigurat săptămâna trecută că trupele rusești nu vor trece frontiera.

Potrivit oficialului ucrainean, operațiunea rusă ce urmărește să preia controlul provinciei ucrainene Crimeea are numele de cod Primăvara Rusă. Trupele rusești, a căror prezență a fost dezmințită de Moscova, sunt constituite în special din „Spețnaz foarte bine echipate”, forțele speciale ruse.

„Potrivit informațiilor noastre, începe viitoarea etapă, cea a unei strategii politice care urmărește să submineze alegerile prezidențiale din Ucraina” de la 25 mai, potrivit lui.

Întrebat în legătură cu un răspuns internațional la acțiunile Moscovei, Andrei Parubi a declarat că susține sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.

El a făcut totuși apel la „susținerea unei prezențe vizibile” a partenerilor Ucrainei. „Le cerem partenerilor să organizeze exerciții militare comune” pentru a „demonstra că parteneriatul și cooperarea rămân”, a explicat el.

NATO sporește trupele în Europa de Est

NATO va spori prezența militară în Europa de Est, ca reacție la operațiunile Rusiei în Ucraina, au anunțat președintele Statelor Unite și secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, relatează Mediafax.

„Noi nu căutăm calea confruntării, dar nu vom ceda dacă suntem sfidați”, a declarat Rasmussen după întâlnirea cu Obama.

„Susțin apelul președintelui Obama de luare a unor măsuri suplimentare pentru consolidarea apărării colective după acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina”, a continuat Rasmussen, citat de AFP.

„NATO este o forță de pace, dar și o putere militară incomparabilă”, a insistat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

În contextul în care Polonia și Lituania au exprimat preocupare în legătură cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, președintele SUA a dat asigurări că Alianța Nord-Atlantică nu va avea o atitudine „oscilantă”. „Țările NATO nu sunt niciodată singure”, a subliniat Obama.

Miercuri, 26 martie, în cadrul conferinței de presă ce a urmat Summitului UE-SUA, președintele Obama a subliniat că lumea este „mai sigură și mai dreaptă când Europa și Statele Unite sunt solidare” și a estimat că această criză ucraineană demonstrează „necesitatea pentru Europa de a diversifica sursele sale de energie”. În acest context geopolitic, a spus el, va fi semnat un pact comercial între cei doi parteneri (UE-SUA) și vor fi facilitate licențele de export de gaz lichefiat din SUA pentru europeni pentru reducerea dependenței de gazul rusesc. Obama a respins criticile contra viitorului acord de liber-schimb între UE și SUA și a asigurat că nu va permite ca protecția mediului și a consumatorilor să fie afectată.

De asemenea, Obama și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy au menționat că cele două părți se vor coordona asupra ipotezei sancțiunilor suplimentare, aprofundate, dacă „Rusia va merge înainte și se va angaja în noi incursiuni în Ucraina”. Liderii europeni, Van Rompuy și Barroso au confirmat că „Statele Unite și UE sunt unite” în criza ucraineană și „Rusia este singură”.

Președintele american a emis un avertisment pentru Vladimir Putin în care a subliniat că Rusia este o putere regională și nu poate rivaliza cu influența globală a Americii, națiunea cea mai puternică din lume. Obama a cerut Rusiei să-și țină trupele în afara Ucrainei sau va face față unor sancțiuni mult mai severe.

Sursa: romanialibera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.