ROMÂNIA BREAKING NEWS

SUA poate lovi mortal RUSIA – PRĂBUȘIND prețul petrolului !

Congresul american consideră episodul Crimeea drept „un moment periculos al istoriei, cu consecințe mondiale” și după ce a aprobat o serie de sancțiuni punctuale împotriva unor oficiali ruși, anunță că în următoarele săptămâni va pune la punct noi măsuri punitive. Cunoscuta agenție de presă Bloomberg spune că în calcul ar putea fi luată și propunerea miliardarului George Soros. Acesta a sugerat că Statele Unite ar putea lovi serios în interesele Rusiei, dacă ar vinde petrol din uriașele rezerve acumulate, trăgând astfel prețurile în jos.

Statele Unite au puterea să dispună cea mai dură sancțiune posibilă împotriva lui Putin pentru anexarea Crimeei : aruncarea pe piață a unei părți din rezervele de petrol ar provoca scăderea prețurilor, afectând serios vânzările strategice ale Rusiei, declara George Soros săptămâna trecută la Berlin. Propunerea a ajuns și la urechile congresmanilor americani, care s-au grăbit să o susțină ca o posibilă alternativă la sancțiunile clasice. „America poate și ar trebui să devină o superputere în domeniul energiei. Ultimul lucru pe care îl dorește Putin este să concureze cu Statele Unite ale Americii în cursa din energie”, spunea zilele acestea în Congres senatorul democrat Mary Landrieu, președinte al Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul Statelor Unite. Deocamdată, Secretarul pentru Energie din Guvernul american, Ernest Moniz, a respins această variantă, dar ea este luată serios în calcul de Congres, scrie Bloomberg.

Și analiștii în domeniul energetic o văd ca pe o sancțiune viabilă la adresa Rusiei : dacă Statele Unite ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva națională de petrol, ar provoca deprecierea prețului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant și fost conslier în administrațiile Ford și Carter. O astfel de scădere a prețului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul. „Avem foarte mult petrol, de care nu avem nevoie. Îl putem vinde acum, astăzi, pentru a exercita presiune economică asupra Rusiei”, a mai declarat consultantul.

De asemenea, susținătorii ideii spun că utilizarea rezervelor de petrol ar aduce câștiguri Statelor Unite, deoarece ar reduce importurile și ar ajuta exporturile de produse petroliere, precum carburanți, cu o marjă de profit mai ridicată pentru rafinăriile din State. Dacă va opta pentru utilizarea rezervelor de petrol în vederea sancționării Rusiei, Statele Unite ar trebui să se asigure că alți producători nu vor reduce exporturile pentru a contracara impactul măsurii asupra prețurilor, remarcă Gary Hufbauer, cercetător la Peterson Institute for International Economics. Arabia Saudită, cel mai mare exporator din lume, ar putea coopera deoarece se opune rolului jucat de Rusia în conflictul din Siria, consideră expertul.

Între timp, și companiile americane de petrol și gaze naturale fac lobby pentru ridicarea interdicțiilor privind exporturile de energie, introduse în urma crizei din anii ’70. Exxon Mobil a anunțat, în luna decembrie, că sprijină ridicarea limitelor. Congresmeni influenți din Comisia pentru Energie și Resurse Naturale din Senat s-au arătat de asemenea în favoarea unei astfel de măsuri iar Departamentul Energiei a primit peste 20 de cereri din partea companiilor pentru avizarea unor investiții de miliarde de dolari în uzine de lichefiere a gazului natural, care să poată fi apoi încărcat în tancuri maritime și exportat. Până în prezent, autoritățile americane au avizat 7 astfel de proiecte.

Bloomberg amintește că deja în ultimele săptămâni s-a discutat intens despre posibilele exporturi de gaze naturale extrase din Statele Unite către Europa, pentru a reduce dependența continentului de gazul importat din Rusia, soluție care necesită timp, deoarece infrastructura nu a fost încă pusă la punct.

Statele Unite dețin rezerve de petrol de 696 milioane de barili, echivalentul necesarului național pentru 200 de zile, în timp ce legea impune rezerve echivalente cu consumul pe cel puțin 90 de zile. Rezerva națională de petrol americană a fost creată în 1975, în urma embargoului arab, pentru a proteja securitatea energetică. Rezerva a fost accesată cel mai recent în anul 2011, când guvernul a utilizat 30 milioane de barili pentru a acoperi golul lăsat în piață de întreruperea exporturilor din Libia. Având în vedere creșterea producției interne de petrol și gaze a SUA din ultimii ani, însoțită de o scădere semnificativă a importurilor, necesitatea întreținerii unei rezerve atât de vaste s-a diminuat, scrie Bloomberg. Astfel, Statele Unite dispun de tot mai multă flexibilitate în ceea ce privește utilizarea rezervei pentru a influența piața sau din rațiuni geopolitice, lucru discutat și în cadrul audierilor din Congres.

Casa Albă a anunțat recent că guvernul va vinde 5 milioane de barili din rezerva petrolieră pentru a testa sistemul de distribuție, inclusiv un oleoduct la care s-au executat recent lucrări. Secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, a subliniat trecută că decizia nu are legătură cu situația din Ucraina dar analiștii citați de Bloomberg consideră că măsura semnalează că Wahsingtonul este dispus să utilizeze rezervele de petrol dacă tensiunile din Ucraina vor escalada sau dacă livrările internaționale de țiței vor fi perturbate.

Sursa:rfi.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.