ROMÂNIA BREAKING NEWS

Semnal de alarmă de la UE și Comisia Europeană! Declanșarea unei crize în Balkani

Semnal de alarmă de la UE și Comisia Europeană! Declanșarea unei crize în Balkani

Comisia Europeană și președinția olandeză în exercițiu a Uniunii Europene și-au exprimat marți îngrijorarea față de situația confuză existentă pe ruta balcanică de migrație, avertizând asupra riscului ca în unele țări, în special în Grecia, să se producă o criză umanitară, relatează AFP și DPA.

‘Suntem îngrijorați de evoluțiile de-a lungul rutei Balcanilor și de criza umanitară ce s-ar putea produce în anumite țări, mai ales în Grecia’, au declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, și ministrul olandez pentru migrație, Klaas Dijkhoff, într-un comunicat comun. Începând de duminică, Macedonia refuză să mai permită accesul pe teritoriul său pentru cetățenii afgani, o decizie care, însoțită de un control întărit asupra sirienilor și irakienilor, riscă să blocheze în Grecia mii de persoane venite din Turcia. Potrivit autorităților elene, această înăsprire a controalelor survine în urma deciziei comune luate la 18 februarie, la Zagreb, de polițiile statelor de pe ruta balcanică de migrație (Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia, Austria).

Afirmând că înțeleg ‘presiunea cu care sunt confruntate diferitele țări implicate’, Avramopoulos și Dijkhoff au declarat că se află în ‘contact permanent’ cu toate statele din regiune pentru a urmări ‘îndeaproape’ situația la trecerile de frontiere. ‘Toate țările implicate au o responsabilitate și o obligație de a respecta regulile europene și de a pune capăt politicii permisive’ (față de trecerea migranților), menționează oficialii, potrivit cărora, ‘procedând astfel, guvernele ar trebui să țină cont de efectele asupra țărilor vecine’. ‘Toate statele membre ar trebui să acționeze într-un spirit comun de solidaritate și responsabilitate, mai ales în vremuri în care este nevoie de unitate și soluții comune’, se subliniază în comunicat.

‘Chemăm toate statele și toți actorii de-a lungul rutei Balcanilor să pregătească planurile de urgență necesare pentru a putea răspunde nevoilor umanitare, inclusiv în ce privește capacitățile de primire’, adaugă cei doi responsabili. În paralel, Comisia Europeană coordonează ‘un plan de urgență pentru a oferi un sprijin în caz de criză umanitară fie în interiorul UE, fie în afara ei’. Tot marți, Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că Bruxellesul este îngrijorat de faptul că unele țări comunitare ‘acționează în afara cadrului legal convenit’. ‘Considerăm că statele membre ar trebui să lucreze împreună, nu unul împotriva altuia’, a menționat ea, conform Agerpres.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: