ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ucraina! Deschidere din partea Kievului privind înființarea unui centru cultural român la Ismail

Ucraina! Deschidere din partea Kievului privind înființarea unui centru cultural român la Ismail

O delegație condusă de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, efectuează o vizită oficială în Ucraina în perioada 22-24 ianuarie 2016. Din delegație mai fac parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senatul României și secretarul de stat Cezar-Radu Soare, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe al României redacției TOCpress și citat de romaniabreakingnews.ro

Delegatia României la Kiev, condusă de Ministul Dan Stoenescu

Delegatia României la Kiev, condusă de Ministul Dan Stoenescu

Pe 22 ianuarie 2016, delegația română a avut întrevederi cu Iuri Zubko, adjunct al ministrului ucrainean al Culturii, cu Gheorghi Logvinski, adjunct al președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorități Naționale și Relații Interetnice a Parlamentului Ucrainei, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

România sprijină în continuare Ucraina în procesul de extindere a reformelor interne privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale

Discuțiile purtate au vizat aspecte incluse în agenda bilaterală, oficialul român reafirmând sprijinul României pentru parcursul pro-european al Ucrainei, precum și disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de extindere a reformelor interne privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, în conformitate cu nevoile comunităților, dar și cu normele europene. De asemenea, a fost subliniată importanța reluării activității Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucraineană pe problemele asigurării drepturilor minorităților naționale.

Ministrul Dan Stoenescu a subliniat importanța respectării principiului de reciprocitate  pozitivă pentru respectarea drepturilor etnicilor români

„(…) partea română a apreciat deschiderea Ministerului Culturii de la Kiev pentru înființarea unui centru cultural românesc la Ismail  (…) preocuparea pentru situația învățământului în limba română din regiunile Odessa, Transcarpatia și Cernăuți…”

În ceea ce privește situația persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, ministrul delegat a subliniat importanța respectării principiului de reciprocitate pozitivă pentru respectarea drepturilor etnicilor români, printre care accesul la învățământul în limba maternă, utilizarea limbii române în administrație și justiție, mass-media în limba română, precum și asigurarea reprezentării acestora la nivel central și local. Totodată, partea română a apreciat deschiderea Ministerului Culturii de la Kiev pentru înființarea unui centru cultural românesc la Ismail. În cadrul dialogului, a fost exprimată preocuparea pentru situația învățământului în limba română din regiunile Odessa, Transcarpatia și Cernăuți.

Programul vizitei a mai inclus întâlniri cu Grigore Timiș, deputat în Rada Supremă și etnic român, copreședinte al Grupului parlamentar de prietenie România-Ucraina, și cu membri ai comunității românești din Kiev. Cu această ocazie, ministrul delegat Dan Stoenescu  reafirmat susținerea pentru comunitatea românească din Ucraina, parte integrantă a identității românești. În acest sens, demnitarul român a reliefat angajamentul ferm al României pentru apărarea drepturilor și păstrarea valorilor identitare ale persoanelor aparținând minorității naționale românești din Ucraina.

Pe agenda vizitei oficiale se află întâlniri cu reprezentanți ai comunității românești din regiunea Odessa, precum și cu autorități locale.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.