ROMÂNIA BREAKING NEWS

O colecție de bijuterii corale din perioada Sfintelor Paști din București…

O colecție de  bijuterii corale din perioada Sfintelor Paști din București…

Tronos Sfantul Spiridon

Perioada postului Sfintelor Paști ne-a adus, pe lângă liniște și Lumină sufletească, și o deosebită colecție de cântări în cadrul a diferite instituții culturale și religioase din București. Chiar dacă deja sărbătorim Bucuria Învierii, ne amintim cu bucurie de aceste bijuterii corale:

În data de 19 aprilie, Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO), din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a organizat, cu Înalta Binecuvântare a Prea Fericitului Părinte patriarh Daniel, cea de-a treia ediție a Concertului cu scop caritabil „Pași spre lumina Învierii„.
La acest concert au participat:
Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române – Protopsalt Arhid. Mihail BUCĂ;

Corala Bărbătească Ortodoxă TE DEUM LAUDAMUS – Dirijor Pr. Lect. Dr. Zaharia MATEI

Protos. Chiril Mihalyi – Slujitor Catedrala Patriarhală
Pr. Marius Ciprian Pop – preot militar la Biroul Cultural Artistic al Centrului Cultural al Ministerului de Interne.

La acest concert s-au interpretat cântări din perioada Postului Mare; lucrări din repertoriul religios psaltic, coral și popular (pricesne).
Evenimentul s-a desfășurat la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou – Paraclis patriarhal.

 

 

În data de 22 aprilie la Biserica Sf.M. Elefterie din București, Corul bărbătesc CANTUS DOMINI a susținut un CONCERT PASCAL – cântări din perioada Postului Mare.

Corala, dirijată de Părintele Arhidiacon Răzvan Ștefan, a interpretat piese religioase specifice Postului Mare din repertoriul mai multor compozitori români și străini, după cum urmează: Ioan D. Chirescu, Paul Constantinescu, Doru Popovici, Gheorghe Danga, Stepan Ivanovich Davîdov, etc. În această seară a făcut parte din componența acestui Grup coral bărbătesc și Pr. Cristian Deheleanu.

Concertul face parte din Programul Stagiunii Corale Paul Constantinescu organizată de Asociația Națională Corală din România.

Întregul concert poate fi ascultat aici:

De asemenea, redăm câteva videoclipuri individuale  deosebit de frumoase:

 

La sfârșitul lunii Aprilie, frații din Taizé și tineri din multe țări au făcut un pelerinaj la București pentru ca să fie prezenți la slujbele Sfintelor Paști în parohiile Ortodoxe din oraș. Această nouă etapă a pelerinajului încrederii este rodul unei relații lunge între Taizé și Biserica din România.

În ultimii ani, tinerii s-au alăturat fraților din Taizé în pelerinaje pentru a descoperi bogăția cultului și spiritualității ortodoxe, făurite de-a lungul secolelor în vremuri de mare încercare, dar unde credința în Învierea lui Hristos a ajutat atât de mulți credincioși să rămână fermi în credința lor. Pelerinaje au avut loc și la Istanbul în 2013, sărbătorind Boboteaza cu Patriarhul Bartolomeu și alți creștini din oraș; la Moscova, pentru Săptămâna Mare și slujbele de Paște în 2011; la Moscova, Minsk, Kiev și Lviv în timpul Paștelui 2015.

Opiniile tinerilor pelerini despre vizita în România au fost pozitive, reprezentând o experiență spirituală deosebită:

http://www.taize.fr/en_article20533.html

În cadrul finalului pelerinajului a avut loc și un concert de muzică sacră, la care s-a cântat deopotrivă în limbile engleză sau română, toți într-un glas:

 

 

După intrarea în perioada Bucuriei Învierii, Marți, 10 mai 2016 la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii 22) s-a desfășurat Volumul 4 al Stagiunii de colecție, un eveniment dedicat creației autentice românești.

Canticum Bucharest
11 partituri de patrimoniu au fost interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Totodată, a putut fi vizitată o expoziție inedită cu cele mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale.

Programul concertului susținut de Canticum Bucharest cuprinde lucrări vocale de inspirație tradițională precum Hristos a înviat, Freamăt de codru, Du-te dor, Paparuga, Pe Mureș și pe Târnava sau Sârba în căruță, lucrări semnate de compozitori precum Paul Constantinescu, Gavriil Musicescu sau Nicolae Ursu.

Întregul concert poate fi urmărit aici:

De asemenea redăm și câteva videoclipuri individuale:

 

Arhiepiscopia Râmnicului a organizat în 13 mai 2016 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului la Sala Consiliului Județean, concertul extraordinar de muzică bizantină Nicodim Kabarnos. În cadrul concertului a cântat și Grupul psaltic Ioan Zmeu Protopsaltul al Arhiepiscopiei Râmnicului condus de Arhidiacon prof. dr Dumitru Codruț Scurtu directorul Seminarului Râmnicu Vâlcea. (Fragment din articolul „Concertul extraordinar de muzică bizantină: Nicodim Kabarnos”,  www.culturaars mundi.ro, 14 mai 2016)

Concertul Grupului Psaltic poate fi ascultat aici:

Publicat de Ion Antonromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: