După aproape 15 ani activitatea școlilor moldovenești din regiunea transnistreană cu predare în grafia latină urmează să revină la normal. Până în prezent, opt școli cu predare în limba română care își desfășurau activitatea în regiunea transnistreană, au fost persecutate și obstrucționate iar profesorii intimidați și supuși la presiuni din partea pretinselor organe transnistrene.
Potrivit realitatea.md, patru documente, ce vizează un șir de probleme între cele două maluri ale Nistrului, au fost semnate pe 25 noiembrie, la Bender, după ce reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolui, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, s-au așezat la o masă.
Anterior, la mijlocul lunii octombrie 2017, elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, cu sediul la Doroțcaia, împreună cu reprezentanții Asociației Promo-LEX, au organizat o acțiune de protest în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Participanții la proest au cerut asigurarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar și executarea hotărârii Curții Europene pentru Drepturile Omului, pronunțată acum cinci ani, prin care Rusia a fost recunoscută responsabilă de violarea dreptului la educație în cazul a 170 de reclamanți.
Potrivit lui Gheorghe Bălan, reprezentantul Republicii Moldova în discuțiile cu reprezentanții Tiraspolului, chiria școlilor va fi una simbolică, prețul va fi redus la minim, suma exactă urmând să fie stabilită în timpul apropiat. Diplomele de studii superioare eliberate în stânga Nistrului vor fi apostilate și recunoscute și pe teritoriul Republicii Moldova.
„Am discutat toate aspectele ce țin de bună funcționare a acestor școli: extinderea perioadei de contract, de reducerea prețurilor de chirie, asigurarea accesului liber al profesorilor, părinților și al copiilor. Am vorbit, inclusiv, despre aspectele ce țin de îmbunătățirea infrastructurii acestor școli. Sperăm că această decizie să contribuie la un proces de învățământ de calitate și de durată”, a declarat la Tighina, Gheorghe Bălan un oficial din partea Chişinăului.
Fosta pretinsa ministră de Externe din regiunea transnistreană Nina Ștanski a comentat întâlnirea de la Bender a oficialilor de la Chișinău și Tiraspol. Ea spune că gestul autorităților de la Tiraspol e o „trădare de patrie” și e fericită că nu a făcut ea acest lucru.
„Acel moment când pot spune că: sunt fericită că nu am fost nevoită să fac eu această „trădare de patrie”, îndeplinind o dispoziție de sus. Condoleanțele mele colegilor diplomați transnistreni. Nu pot să cred că interesele din politica externă a țării au fost lăsate pe apa sâmbetei”, a comentat Nina Ștanski pe rețelele de socializare.