ROMÂNIA BREAKING NEWS

Semn de sciziune? Zinaida Greceanîi (Partidului Socialiștilor lui Igor Dodon) nu este de acord cu achitarea de către RM a datoriei de 6 miliarde EURO a regiunii transnistrene la Gazprom

Semn de sciziune? Zinaida Greceanîi (Partidului Socialiștilor lui Igor Dodon) nu este de acord cu achitarea de către RM a datoriei de 6 miliarde EURO a regiunii transnistrene la Gazprom

Președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, susține că cetățenii de pe malul drept al Nistrului nu trebuie să achite datoria regiunii transnistrene. Declarația a fost făcută azi la sfârșitul conferinței de presă în care liderul PSRM a anunțat prioritățile formațiunii pentru sesiunea parlamentară de primăvară-vară, scrie deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Întrebată de fotoreporterul Constantin Grigoriță ce părere are despre datoria istorică a regiunii transnistrene, Greceanîi a declarat că aceasta nu trebuie pusă pe seama cetățenilor RM.

Datoria Transnistriei nu este pusă pe seama cetățenilor de pe malul drept a Republicii Moldova. Ea este separată. Da, noi suntem o țară unită, dar această problemă urmează să fie soluționată în cadrul reglementării și integrării statului Republica Moldova”, a spus ea.

Amintim că la întrevederea din săptămâna trecută dintre premierul Pavel Filip și vicepreședintele Consiliului de Administrație „Gazprom”, Valeri Golubev, șeful Executivului de la Chișinău a solicitat să fie examinată posibilitatea transferării datoriilor acumulate de regiunea transnistreană către SRL „Tiraspoltransgaz” şi ulterior către administraţia regiunii.

La rândul său, Golubev a declarat că restructurarea datoriilor istorice poate fi realizată doar în condiţiile achitării cheltuielilor curente în proporţie de 100 %. În acelaşi timp, el a spus că solicitările Guvernului de la Chişinău urmează să fie examinate cu noua conducere a SA „Moldovagaz”.

Ulterior în presa rusă a apărut informația precum că furnizorul rus a respins propunerea: „Rusia nu mai speră să recupereze acești bani, de aceea ar vrea să-și mențină astfel influența asupra Chișinăului”.

La data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de 5790,9 milioane dolari SUA sau 88,6 % din datoria totală a SA „Moldovagaz”.

Foto: Igor Dodon și Zinaida Greceanîi în vizită la Vladimir Putin (2014)

RBN Press / București / 16.02.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: