ROMÂNIA BREAKING NEWS

România a prezidat cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (Bruxelles, 20 mai 2019)

România a prezidat cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (Bruxelles, 20 mai 2019)

Cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (SEE) a avut loc, la Bruxelles, la data de 20 mai 2019. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, reuniunea fiind prezidată de ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea. Statele membre ale SEE din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) au fost reprezentate de miniștrii afacerilor externe. Au mai participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Prima parte a reuniunii a fost organizată sub forma unui dialog politic, în cadrul căruia părțile au avut schimburi informale de opinii pe teme de politică externă și comercială de interes comun. Discuțiile au continuat în reuniunea plenară, care a adoptat documentele statutare ale Consiliului SEE. În cadrul acesteia, părțile au discutat aspecte legate de funcționarea globală a Acordului privind SEE. De asemenea, a avut loc o dezbatere de orientare pe tema schimbărilor climatice, cu accent pe strategiile pe termen lung către 2050 și pe punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

Acordul privind SEE constituie un element esențial pentru buna funcționare și omogenitatea Spațiului Economic European și pentru menținerea integrității Pieței interne. Ne dorim implementarea cât mai rapidă a mecanismelor financiare ale SEE și Norvegiei. România este al doilea beneficiar ca valoare și primul semnatar al memorandumurilor de înțelegere, pentru perioada 2014-2021, cu un total de 500 milioane Euro. Anul acesta aniversăm 25 de ani de la intrarea în vigoare a acestui acord, ceea ce demonstrează caracterul său flexibil, stabilitatea și calitatea instituțiilor sale”, a subliniat ministrul Ștefan-Radu Oprea în alocuțiunea sa.

În marja Consiliului SEE, statele SEE AELS au organizat un seminar aniversar pentru a marca cei 25 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind SEE, la 1 ianuarie 2019. În cadrul evenimentului a avut loc o masă rotundă cu participarea reprezentantului Uniunii Europene, ministrul Ștefan-Radu Oprea, și a celor trei miniștri ai afacerilor externe din Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Temele discuției au avut ca element central impactul pozitiv al Acordului privind SEE asupra celor 31 de state semnatare, din perspectiva funcționării pieței interne, a cooperării multilaterale și a promovării valorilor europene comune.

Elemente de background:

 Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE și cele trei state SEE AELS – Islanda, Liechtenstein și Norvegia – într-o piață unică, denumită „Piața internă”. Acordul SEE garantează drepturi și obligații egale în cadrul Pieței interne pentru persoanele fizice și operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede încorporarea legislației UE care reglementează cele patru libertăți – libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor și a capitalului – în toate cele 31 de state SEE. Consiliul SEE este organizat în fiecare semestru la Bruxelles, la nivel de ministru, cu participarea celor trei state SEE AELS. Consiliul SEE stabilește orientările generale ale cooperării în cadrul SEE și asigură impulsul politic al acestuia.

The post Ministrul Ștefan-Radu Oprea a prezidat cea de a 51-a reuniune a Consiliului Spațiului Economic European (Bruxelles, 20 mai 2019) appeared first on Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: