ROMÂNIA BREAKING NEWS

Reacția Ungariei față de legea limbii din Ucraina: A dublat ajutorul acordat maghiarilor transcarpatieni

Reacția Ungariei față de legea limbii din Ucraina: A dublat ajutorul acordat maghiarilor transcarpatieni

Maghiarii transcarpatieni din acest an  dispun de  posibilitatea de a solicita sprijin mult mai mare din Ungaria, care a sporit sprijinul financiar sub forma pachetului social aproape dublu, informează bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

Decizia a fost luată de guvernul Ungariei încă în toamna anului 2018. Este vorba de valoarea ajutorului, care depășește 2,5 miliarde forinți.

„Programul își propune să ofere sprijin financiar maghiarilor transcarpatieni  într-o situație economică și socială dificilă. Pentru maghiarii din Transcarpatia este important ca ei să se simtă că nu sunt singuri și pot conta întotdeauna pe patria istorică. Aceasta  este important mai ales acum în lumina evenimentelor recente, care subminează grav drepturile minorităților naționale,  în special Legea despre  limba ucraineană,  semnată zilele acestea  de președintele ucrainean”- se spune în  declarația Secretarului  de stat pentru politica națională a Ungariei Arpad Janos Potapy.

În 2015, guvernul ungar a decis să introducă un pachet social pentru maghiarii din Transcarpatia. În cadrul  Programului  Ministerului Afacerilor Naționale,  UngariA oferă o sumă forfetară anuală, care este adresată  profesorilor și educatorilor  de grădiniță, unde au loc ore în limba  maghiară; profesorilor la școlile de artă și școlilor de muzică cu limba maghiară de instruire; personalului medical care posedă limba maghiară; ziariștilor  care lucrează în mass-media maghiară; organizatorilor de evenimente  culturale, bibliotecarilor  și altor  entități care contribuie la supraviețuirea și prosperarea minorității maghiare. În plus, există sprijin pentru slujitorii bisericilor care oficiază servicii divine în  limba maghiară.

În Declarația lui Potapy se spune că măsurile elaborate în patria istorică a maghiarilor de peste hotare  au drept obiectiv continuarea unui mod de viață normal pentru toți  maghiarii transcarpatieni în toate domeniile vieții, în pofida încălcării drepturilor lor.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: