ROMÂNIA BREAKING NEWS

O ,,secvență comemorativă”, sărbătorită într-un cadru inedit. Vaideeni, jud. Vâlcea, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

O ,,secvență comemorativă”, sărbătorită într-un cadru inedit. Vaideeni, jud. Vâlcea, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Autor: Bogdan Copețchi – Kopecky
Vicepreședinte al ,,Asociației Culturale Moștenitorii”.
Masterand în Etnologie, Antropologie Culturală și Folclor (Fac. de Litere, Univ. Buc.).

Pentru toamna anului 2018, la nivel European și internațional s-a stabilit, într-un consens unanim, ,,o săptămână de comemorare, cu ocazia zilei internaționale a Centenarului Primului Război Mondial” și a ,,Forumului de Pace” de la Paris, în luna noiembrie.

Șeful Misiunii centenarului[1], a explicat ,,de ce aceste secvențe de aducere aminte, ne introduc „într-un exercițiu de memorie și de perspectivă dinamică în problemele lumii actuale.””, pentru că aceste ,,secvențe de comemorare”, rezumă toate fațetele centenarului, atît pe plan local, cât și la nivel european – încă de la lansare, din 2012 -, și …,,Vom atinge dimensiunea memoriei personale – de familie -, dimensiunea comună și dimensiunea internațională”.  Președintele Franței a subliniat, cu acest prilej, că, … ,,această etapă, trebuie să fie un eveniment European, căci există o legătură între drama primului război mondial și Europa de  astăzi. Am fi putut comemora sfârșitul Marelui Război într-un format strict, dar lecția principală a ciclului comemorativ este dată, tocmai, de dimensiunea globală a conflictului”.

Oare, dată de 11 noiembrie 2018, are ,,o valoare comemorativă universală”?

Este o întrebare foarte importantă, deoarece această dată are, evident, o semnificație multiplă, și ambivalentă. 11 noiembrie, pentru francezi, este o zi a victoriei, o zi în care luptele au încetat, dar și o zi de doliu. Pentru germani și maghiari, este o zi de doliu, plină de sensuri, care trebuie ,,manipulată” cu precauție. Pentru alții, ca slovacii, cehii, polonezii sau românii, a fost o altă zi, a speranței – datorită colapsului Imperiului Austro-Ungar -, ce marchează găsirea noii independențe, sau … ne întrebăm, în cele din urmă, dacă, nu la 11 noiembrie a fost sfârșitul războiului, căci, deși luptele s-au oprit pe frontul de vest, totuși, ele au continuat și după 1918, cu extrem de multe victime în Europa Centrală și de Est, sau în alte părți.

Să nu uităm, … ultimul ,,tratat de pace European” al primului război mondial, cel de la Lausanne, va fi semnat în 1923.

Deci, ce comemorăm, în fond? Aici este problema cu această ,,secvență comemorativă”, care trebuie să fie cuprinzătoare, dar, fără a ascunde realitatea istorică. Mesajul acestei comemorări este o formă de istorie și de memorie sincretică, reunind memoria armistițiului, a păcii și a noii ordini mondiale, ale cărei baze au fost (im)puse între 1918-1919.

O ,,întrebare”, care ne preocupă, ar fi: ,,dacă (mai) există vreo legătură între 1918 și 2018”?

Acesta este paradoxul – și interesul -, dacă această ,,secvență”, din 1918, mai poartă în ea problemele politice imediate, practice, căci a fost ,,laboratorul multilateralismului, de după primul război mondial. Un secol mai târziu, în 2018, liderii mondiali și actorii majori ai globalizării – sperăm, că -, reflectează la această moștenire tragică, care, se pare, este subminată de unele țări. Ne aflăm, dintr-o dată, într-un exercițiu de memorie și într-o perspectivă dinamică asupra problemelor lumii actuale.

Celebrarea centenarului primului război mondial în România – și al Marii Uniri, din noiembrie 2018 -, chiar dacă nu i s-a acordat importanța cuvenită și meritată, nu este ,,doar” o comemorare în plus, ci, este o comemorare utilă.

În acest context, …. „Într-un sat de la poalele Carpaților, comunitatea i-a omagiat pe acei concetăţeni, pe bravii eroi ce au murit pe câmpurile de bătălie ale Marelui Război. La 100 de ani de la semnarea armistițiului și încheierea Primului Război Mondial, vaideenii au adus un pios şi meritat omagiu pentru sacrificiul suprem al multor dintre consătenii lor….”

La Vaideeni, judeţul Vâlcea, una dintre așezările ungurenești ale Olteniei de sub munte, s-a desfășurat un eveniment – mai aparte -, dedicat memoriei eroilor din această comunitate de păstori, căzuți la datorie pe fronturile Marelui Război pentru Reîntregire.

Evenimentul intitulat ,,100 de ani de la Marea Unire”, a fost demarat de către Asociația Culturală Moștenitorii, la inițiativa unuia din membrii asociației – şi cu sprijinul Fundației Vaideenii, Primăriei și Școlii Gimnaziale din Vaideeni, Ansamblului Folcloric Miorița, al Palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea și al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea -, fiind dedicat, așadar, centenarului Marii Uniri.

A fost un fericit prilej de a aminti tuturor celor prezenți despre păstorii care au lăsat bâta și cojocul la stână – lângă oi -, și-au plecat pe front să-și facă datoria față de țară. Evenimentul a constituit, totodată, şi un moment de excepţie pentru comunitate, când s-a vorbit copiilor din Vaideeni despre contribuţia înaintaşilor lor la făurirea idealului național: realizarea României Mari, prin revenirea provinciilor românești istorice sub un singur steag.

Ca un gest, deosebit, de respect pentru memoria eroilor din Vaideeni – şi nu numai -, toţi participanţii la acest eveniment au purtat – în afară de portul „ungurenesc” tradiţional -,  pe piept o crenguță de brad, arborele sfânt al păstorilor și totodată un simbol al veșniciei, alături de o ghindă – simbol ce se regăseşte și pe însemnele armatei române -, încadrate de cele trei culori sfinte ale neamului românesc.

Manifestarea – începută cu intonarea Imnului Național și Te Deum-ul preoților din comună -, a continuat cu cuvântările oficialităților prezente, cu o doină închinată de fluierași,  și apoi cu o paradă pe strada Principală până pe Platoul Învârtita Dorului, unde s-a realizat, la lăsarea serii, harta României Mari – de acum un veac -, luminată cu torțe.

Chiar dacă prezența nu a fost foarte numeroasă – fiind zi de lucru și vreme bună, majoritatea locuitorilor trebăluind prin gospodării sau pe la grădini -, prin cei prezenți mesajul a fost transmis, tuturor: „Într-un sat de la poalele Carpaților, din frumoasa zonă a Olteniei de sub munte, oamenii și-au cinstit Eroii căzuți pentru Întregirea Neamului Românesc”, …

La Vaideeni – jud. Vâlcea -, în România, pe 11 noiembrie 2018, s-a derulat o ,,secvență comemorativă”, din această valoare comemorativă universală!

 

București, 15 Noiembrie 2018

[1] Joseph Zimet, d.g. de la Mission du centenaire de la Première Guerre mondiale, interview  par Jean-Yves Dana, L´empreinte mondiale de la Grande Guerre se trouve en France.  05/11/2018  – https://www.la-croix.com/Monde/

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: