ROMÂNIA BREAKING NEWS

Diversiunea numită „Limba moldovenească” a luat sfarșit în Ucraina

Senatorul român Viorel Badea a solicitat președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, în timpul sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 23-27 iunie a.c.) ca, în procesul de elaborare a legislației privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, să nu mai fie prevăzută limba moldovenească drept limbă regională sau minoritară,  întrucât există deja o decizie a Curții Constituționale din Republica Moldova, care statuează că limba oficială a acestui stat este limba română.

În replică, Petro Poroșenko a precizat că acest aspect se regăsește în procesul de descentralizare care urmează să înceapă în Ucraina, subliniind, totodată, reprezentarea minorității române din Ucraina, inclusiv în Delegația ucraineană la APCE, prin deținerea funcției de președinte al delegației de către deputatul Ion Popescu.

Președintele Ucrainei a mai adăugat că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale va reprezenta una dintre prioritățile autorităților de la Kiev, întrucât promovarea adecvată a acestor drepturi contribuie în mod semnificativ la menținerea unității poporului ucrainean.

*Înregistrarea video a dezbaterii poate fi vizionată AICI

Întrebarea adresată de către senatorul Viorel Badea (min. 35:45 – 36:28)

Răspunsul președintelui Petro Poroșenko (min. 38:41 – 39:58)

Publicația Zorile Bucovinei din Cernăuți scrie că în Rada Supremă de la Kiev a fost înregistrat deja proiectul președintelui Petro Poroșenko privind modificarea Constituției Ucrainei, iar documentul, care prevede, în principal, schimbări la art. 19 al Legii Fundamentale, diferă puțin de versiunea inițială, adusă la cunoștința liderilor grupurilor parlamentare săptămâna trecută. Principiile de bază rămân aceleași – descentralizarea puterii, consolidarea influenței președintelui țării asupra structurilor de forță și simplificarea formării coaliției parlamentare.

Conform acestui proiect, președintele statului este învestit cu împuterniciri mai mari asupra structurilor de forță și nu este obligat să ceară permisiunea Radei Supreme pentru demiterea șefului Serviciului de Securitare și a procurorului general. În schimb, trebuie să convină cu premierul asupra candidaturilor miniștrilor apărării și de externe.

În plan local, amendamentele prevăd slăbirea verticalei puterii și consolidarea autoadministrării. Președintele își păstrează controlul asupra regiunilor prin reprezentanții pe care îi numește însă administrațiile regionale și raionale urmează să fie desființate, iar atribuțiile acestora vor fi transmise comitetelor executive ale consiliilor locale, conduse de secretarii acestor consilii, care vor controla bugetele locale și politica fiscală.

Sursa: TOCpress.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.