ROMÂNIA BREAKING NEWS

Punerea în drepturi a „limbii române” pe muchie de cuțit în Republica Moldova! Schimbarea denumirii limbii de stat în Constituția RM, la discreția Partidului Democrat

Punerea în drepturi a „limbii române” pe muchie de cuțit în Republica Moldova! Schimbarea denumirii limbii de stat în Constituția RM, la discreția Partidului Democrat

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv planul unui grup de deputați de a introduce în Constituția R. Moldova sintagma „limba română”.

Pentru operarea schimbării în Constituție, nu este însă suficient doar Avizul Curții . Este nevoie de votul în Parlament a cel puțin 67 de deputați, iar principalul adversar al modificării este președintele pro-rus Igor Dodon, care nu a ascuns faptul  „că speră să nu se adune atâtea voturi în legislativ”.

Potrivit europalibera.org mingea se află acum în terenul Partidului Democrat de guvernământ. Dacă deputaţii democraţi vor decide să sprijine iniţiativa propusă de liberal-democraţi şi susţinută plenar de liberali şi popular europeni, atunci s-ar acumula numărul necesar de 67 de voturi pentru a substitui în Constituție limba moldovenească cu limba română.

PD nu a avut niciodată o poziţie univocă la acest subiect. În rândurile formaţiunii au existat dintotdeauna două curente de opinie, unul în favoarea limbii române, alta optând pentru păstrarea limbii moldovenești. Care dintre ele domină?

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a răspuns evaziv:

„Nu vă pot răspunde la această întrebare. Nu am discutat nici la partid, nici în fracţiune. Curtea Constituţională a dat un aviz pur tehnic. Iar decizia politică care va fi – rămâne să vedem. La moment nu putem comenta.”

Exponenți ai partidelor care s-au pronunţat în favoarea amendării Constituției, şi anume PLDM, PL şi PPEM, speră să obţină sprijinul democraţilor. Vorbind după ce Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiative propusă de liberal-democraţi, liderul fracţiunii Tudor Deliu a spus că urmează discuţii, inclusiv cu deputaţii din PD

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: