ROMÂNIA BREAKING NEWS

Atac terorist marca ISIL ce viza un autocar românesc în Ungaria, dejucat din întâmplare

Atac terorist marca ISIL ce viza un autocar românesc în Ungaria, dejucat din întâmplare

O bombă artizanală a fost descoperită într-un autocar plin cu pasageri, care efectua o cursă de la Praga (Cehia) către Varna (Bulgaria), relatează site-ul Novinite.com. Autocarul aparține unei firme din România și este înmatriculat în Bulgaria relatează independent.md preluat de România Breaking News

„O substanță inflamabilă a fost depistată într-un autocar înmatriculat în Bulgaria, pe 16 mai, după-amiază, pe teritoriul Ungariei”, a comunicat Ministerul ungar de Interne, precizând că vehiculul aparține unei firme din România, potrivit unui comunicat citat de publicația Ouest France.

Șoferul autocarului a declarat că a fost vorba de o bombă artizanală, fabricată dintr-o canistră care conținea benzină și acetonă, avea un dispozitiv electric și un cronometru.

Complotul care viza autocarul ar putea fi opera rețelei teroriste Stat Islamic

Teroriști din cadrul rețelei sunnite Stat Islamic sau din alte organizații islamiste ar putea fi organizatorii complotului care a vizat autocarul ce se deplasa pe ruta Cehia – Bulgaria, afirmă surse citate de presa ungară și bulgară.

Potrivit unor surse citate de site-ul HungaryToday.hu, complotul terorist ar putea fi opera organizației sunnite Stat Islamic, activă în Irak, Siria și Libia. Expertul bulgar Ivan Boiajiev afirmă, potrivit site-ului Novinite.com, că dispozitivul exploziv artizanal găsit în autocar este similar cu bombe folosite în alte atacuri.

În iulie 2012, un terorist s-a aruncat în aer la bordul unui autocar, în parcarea aeroportului din Burgas (estul Bulgariei). Atentatul, atribuit mișcării siite libaneze Hezbollah, s-a soldat cu moartea șoferului autocarului, un cetățean bulgar, și a cinci turiști israelieni. Alți 32 de israelieni au fost răniți. În anul 1985, o bombă a explodat într-un tren, în gara bulgară Bunovo, provocând moartea a șapte persoane.

Experți citați de site-ul ungar HVG.hu cred că este destul de plauzibil ca dispozitivul artizanal să fi fost plasat de rețeaua teroristă Stat Islamic (Stat islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant – SI/SIIS/SIIL).

Bomba, care era amplasată într-o canistră cu combustibil, a fost descoperită întâmplător, după ce șoferul autocarului a simțit un miros ciudat și s-a dus să verifice compartimentul de bagaje. El a descoperit canistra, care era așezată alături de bagajele obișnuite ale pasagerilor și se vărsase. O echipă de geniști a fost chemată, iar pasagerii au fost evacuați și transferați într-un alt autocar, cu care au ajuns luni dimineață la Varna.

Pasagerul care a amplasat bomba în autocar este un cetățean ceh sau slovac, a afirmat managerul companiei Omega Group, Dragomir Petkov, într-un interviu pentru bTV. Acesta avea un bilet de la Praga către Bratislava, dar a coborât la Brno (Cehia) și nu s-a mai întors la autocar.

„Am avut noroc, pentru că explozibilul era într-o canistră care s-a răsturnat și s-a vărsat”, a precizat Petkov, adăugând că bomba era artizanală, dar ar fi putut provoca pagube importante.

Autoritățile din Cehia, Slovacia și Ungaria au declanșat o anchetă și au prelevat amprente din autocar și de pe canistră pentru a încerca să-l identifice pe cel care a amplasat bomba.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: