ROMÂNIA BREAKING NEWS

Proiecție documentar "Trenul către libertate " și dezbatere despre căderea zidului Berlinului cu excelența sa ambasadorul Germaniei în România

Vineri 7 noiembrie a avut loc proiectarea filmului documentar ”Zug in die Freiheit/Train to Freedom” și o dezbatere despre căderea zidului Berlinului cu excelența sa ambasadorul Germaniei în România, domnul Werner Hans Lauk, jurnalistul Liviu Tofan și Laura Stancu, director Arhiva Centrală CNSAS. Ca să învățăm de la cei mai buni cum cad zidurile, nu cum se ridică, citând organizatorii evenimentului, Frontline Club Bucharest. Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării a 25 de ani de la căderea zidului Berlinului.

Așa cum se arată în prezentarea filmului, la 30 septembrie 1989 aprox. 4000 oameni așteptau în curtea ambasadei din Praga aprobarea de a ajunge în RFG (partea liberă a Germaniei), unul din cele mai semnificante evenimente din istoria postbelică a Germaniei. Aprobarea stârnește o explozie de bucurie, însă ceea ce a urmat este neașteptat și provoacă stupoare: trenul trebuie să treacă prin RDG (încă aflată sub comuniști).

Dl. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, a comentat filmul documentar în calitate de diplomat dar și de martor ocular al evenimentelor din noiembrie 1989, căci domnul Werer Hans Lauk lucra în acea perioadă la ambasada din Praga, una din gările către libertate alese de fugarii din RDG. Conform spuselor acestuia, explicația oficială a conducerii RDG a fost că nu li se va permite să meargă liber, ci doar fiind expatriați, prin reținerea pașapoartelor de la toți oamenii din tren și impunerea lor să completeze un formular de expatriere.

Evenimentele se petreceau neașteptat, spontan, nimeni nu a prevăzut asta. În interiorul ambasadei din Praga unde aștepta mulțimea aprobarea transmisă prin Hans Dietrich Genscher (ministrul de externe al RFG), era o puternică stare de emoție pentru toată lumea. Lumea realiza că ceva se va întâmpla, aveau lacrimi în ochi. Trebuie să admit că și eu am fost purtat de această stare și aveam lacrimi în ochi pentru că se întrezărea un final al așteptării. Chiar și astăzi am această stare specială de emoție când îmi amintesc, genul de situație care nu o mai uiți niciodată în viață. Ambasada era atât de plină încât practic nu mai putea intra nimeni în plus, aveau prioritate femeile și copiii. Nimeni nu știa ce va urma. Exista o încredere imensă în germanii din vest că îi vor ajuta să ajungă la libertate, să schimbe situația” relatează dl. ambasador.

Ce a urmat se știe: proteste de stradă, bătăi și arestări din partea autorităților comuniste din RDG și în final reunificarea celor două teritorii germane.

Zug in die Freiheit from BROADVIEW VOD on Vimeo.

Autor: Ion Anton / R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.