ROMÂNIA BREAKING NEWS

Onor lui Avram Iancu! Drapelul de luptă al legiunii „Auraria Gemina” comandate de Avram Iancu a fost expus în centrul Clujului

Onor lui Avram Iancu! Drapelul de luptă al legiunii „Auraria Gemina” comandate de Avram Iancu a fost expus în centrul Clujului

Drapelul de luptă al legiunii comandate de Avram Iancu în timpul Revoluției din 1848 a fost expus, sâmbătă la Cluj-Napoca, în piața care îi poartă numele marelui revoluționar, informează romaniabreakingnews.ro

Steagul a fost expus în cadrul unei ceremonii desfășiurate în prezența ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Fanfarei Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a oficialităților clujene, în fața statuii Crăișorului Munților.

Drapelul va putea fi admirat până la data de 9 mai,  la Cluj-Napoca, în Piața Avram Iancu între orele 10.00 și 22.00.

Primarul Emil Boc a anunțat că a înaintat o invitație școlilor clujene pentru a desfășura o lecție de istorie în fața drapelului.

Staegul_AvramInacu_Emil_Boc„Am lansat astăzi o invitație școlilor clujene de a desfășura o lecție de istorie în Piața Avram Iancu, în fața drapelului de luptă al eroului nostru național!

Astăzi suntem părtași la un moment de istorie, prezentând drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, în fața statuii Crăișorului Munților, din Piața Avram Iancu, un loc simbolic al națiunii române, al transilvănenilor, alături de eroul național Avram Iancu și de ceea ce a reprezentat și reprezintă pentru fiecare român dezideratul păstrării ființei naționale. Voi propune ISJ Cluj ca lecțiile de istorie ale multor școli să se desfășoare în Piața Avram Iancu, în fața acestui drapel de luptă”, a spus Emil Boc.

Legiunea „Auraria Gemina” este una dintre cele cincisprezece legiuni românești organizate între 1848-1849, după modelul roman, pentru a lupta împotriva trupelor maghiare din Transilvania, condusă de Avram Iancu care avea pe atunci rangul de prefect, echivalent cu cel al unui general de armată. Legiunile erau puse sub comanda prefecților și viceprefecților, ale centurionilor (căpitani, conduceau 100 oameni) și decurionilor (caporali, comandanți de pluton) din cele 15 legiuni ale armatei populare a românilor, denumită Landsturm de austrieci.

Prefectura de pe raza căreia erau recrutați luptătorii legiunii era pe atunci împărțită în două viceprefecturi care, la rândul lor, erau împărțite fiecare în câte patru tribunate.

Avram Iancu a înființat Legiunea Auraria Gemina în Țara Moților, la 19 octombrie 1848, după ce a fost numit de către Comitetul Român de Pacificațiune de la Sibiu în rangul de „prefect”, iar Ioan Bălaș și Ioan Constantin Boeriu viceprefecți. Baza juridică a organizării acestui „Landsturm” românesc a fost constituită din punctul 10 al Petiției Naționale adoptate de Marea Adunare Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848, care „cere înarmarea poporului sau gardă națională spre apărarea țărei în lăuntru și din afară. Miliția română să-și aibă ofițerii săi români”. La 17 octombrie 1848 înarmarea românilor a fost confirmată de comandamentul militar austriac de la Sibiu. Primele tabere de instrucție ale Legiunii Auraria Gemina, numite în epocă și lagăre (loagăre de către țăranii români) au fost înființate la Câmpeni, Bistra, Bucium și Măgina și au fost mobilizate la 19 octombrie 1848. Prefectul Avram Iancu era ajutat de viceprefecții Ioan Balaș, Simion Prodan, Ioan Constantin. În decembrie 1848 legiunea era alcătuită din 8 tribunate: Alba Iulia, Presaca, Ampoița,Țelna, Cricău, Galda, Aiud, Rimetea și Măgina.

Între cele 15 legiuni s-au distins în lupte: Legiunea Auraria Gemina condusă de prefectul Avram Iancu, Legiunea I Blăjana a prefectului Axente Sever, Legiunea Auraria și Saline de Turda (zisă și Legiunea Arieșului) sub comanda prefectului Simion Balint și Legiunea Crișana de Zarand având prefect pe Ioan Buteanu.

Cartierul general al prefectului Legiunii Auraria-Gemina, Avram Iancu, era instalat în clădirea în care funcționează în prezent Muzeul Avram Iancu din localitatea Câmpeni, județul Alba.

Avram Iancu a condus această mare unitate militară de la înființare, la 2 septembrie 1848, până în toamna anului 1849, după ce a fost înăbușită Revoluția Maghiară din 1848 și armata maghiară s-a predat trupelor țariste și austriece.

Publicat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: