Armata, în căutare de recruți voluntari. Cine e vizat și cum poți deveni soldat. Amenințarea Rusiei determină statele NATO să-și ia măsuri de prevedere, notează Adevărul, citat de romaniabreakingnews.ro
După ce țările baltice, dar și Polonia, au anunțat că iau în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu, România se pregătește de o măsură similară: porțile Armatei ar putea fi deschise voluntarilor. Un proiect de lege inițiat de deputatul PSD Ninel Peia, susținut de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ar putea fi soluția pentru rezolvarea problemelor de personal ale Armatei.
La scurtă vreme după ce România a intrat în NATO, autoritățile au renunțat la serviciul militar obligatoriu. Astfel, potrivit Legii 395/2005, stagiul militar obligatoriu este suspendat pe timp de pace: ”Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii”. Concret, voluntarii, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care se oferă să fie militari în termen pentru 6 luni, ”se vor prezenta la centrele militare pentru luarea în evidență, selecționare, stabilirea aptitudinilor și a opțiunilor privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare”
Românii vor armată obligatorie
Un sondaj realizat de INSCOP pentru “Adevărul”, la sfârșitul lunii aprilie, arată că românii nu s-ar opune la reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Doar 31% dintre respondenți au răspuns “Nu” la întrebarea “Credeți că ar trebui reintrodus stagiul militar obligatoriu în România?”, în vreme ce peste 58% ar vrea ca tinerii să facă armata. Entuziasmul pentru armată este invers proporțional cu nivelul de studii al respondenților, dar și cu veniturile realizate. Românii cu venituri mici, cei fără slujbe sau cei care au terminat doar școala primară sunt mult mai dornici să se reintroducă armata obligatorie, la fel și cei care trăiesc în mediul rural. Pe regiuni, moldovenii sunt cei mai receptivi la ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu – peste 75%, în vreme ce în celelalte regiuni procentul răspunsurilor „Da” variază în jurul a 53-55%. Barometrul INSCOP – “Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului ”Adevărul”, în perioada 23-30 aprilie 2015, pe un eșantion de 1.085 de persoane, cu vârste de peste 18 ani.
Milităria, revine în statele foste comuniste și scandinave Țările foste comuniste recurg la recrutări pentru stagiul militar obligatoriu și voluntariat care să ajute armata în caz de necesitate.
Polonezii, balticii și chiar scandinavii își revizuiesc statutul forțelor lor militare, ușor în amorțire după încheierea Războiului Rece. Armata poloneză, devenită pe deplin profesionistă în 2010, numără aproximativ 100.000 de soldați, cărora li se adaugă 20.000 de membri ai Forțelor Naționale de Rezervă, create după modelul Gărzii Naționale americane. Exercițiile obligatorii au fost instituite pentru rezerviști, iar cooperarea între armată și organizațiile paramilitare a fost întărită. Polonia își stimulează tinerii să urmeze cariera militară, a sporit numărul exercițiilor pentru pregătirea rezerviștilor și a constituit unități paramilitare. Armata poloneză caută modalități să integreze aceste grupuri de voluntari. Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniți în prezent în circa 120 de grupări de voluntari. Ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităților locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război. Mai mult… integral pe adevarul.ro
Editor: Gabriel Negru / RBN Press – romaniabreakingnews.ro