ROMÂNIA BREAKING NEWS

Alegeri în patru comunități teritoriale unite din regiunea Cernăuți. Victorie sigură pentru candidatul Elena NANDRIȘ, încă un mandat de primar în Comuna MAHALA!

Alegeri în patru comunități teritoriale unite din regiunea Cernăuți. Victorie sigură pentru candidatul Elena NANDRIȘ, încă un mandat de primar în Comuna MAHALA!

Duminică, 29 octombrie, au avut loc alegeri în patru comunități teritoriale unite din regiunea Cernăuți. Rezultatele atestă, în medie, o participare pasivă a alegătorilor – mai puțin de jumătate din numărul cetățenilor cu drept de vot.

Potrivit ziarului Zorile Bucovinei, unic candidat la postul de primar, la Mahala în afara oricărei concurențe a fost actualul primar Elena Nandriș (foto în costum popular / Primaria Mahala)  pentru care au votat 97,10% din numărul alegătorilor prezenți la scrutin. La Ostrița, din cei patru candidați a câștigat Vasile Țurcan, cu un rezultat de 40,04%.

În comunitățile cu populație ucraineană au fost aleși S. Bulega la Chițmani (65,55%) și N. Katriuk la Mamaevți (54,34%).  Cei mai mulți deputați în aceste consilii locale sunt din partea forței politice ”Batkivșcyna”.

În toate cele patru comunități teritoriale unite din regiunea Cernăuți, unde au avut loc alegeri locale, s-a înregistrat o prezență scăzută a alegătorilor. La Chițmani prezența la vot a constituit 45,9 %, Mamaivți- 44%, Ostrița 41, 93 % și la Mahala 33,67 %. În funcția de primar al noii comunități teritoriale Ostrița  a fost ales Vasile Țurcan. La Mamaivți,  primar a devenit  Natalia Katriuk, iar în comunitatea teritorială Chițmani – Serhii Bulega. La comuna Mahala s-a alăturat localitatea vecină, Ridkivți, formată în mare majoritate din ucraineni. În cursa pentru câștigarea fotoliului de primar s-a înscris doar un singur candidat. E vorba de  actualul primar Elana Nandriș,  care a și ieșit astfel învingătoare în cursa electorală.

Acest mandat ar fi al IV-lea pentru destoinica româncă Elena NANDRIȘ. 

Localitatea Mahala a făcut parte încă de la înființare din regiunea istorică Bucovina a Principatului Moldovei. În ianuarie 1775, ca urmare a atitudinii de neutralitate pe care a avut-o în timpul conflictului militar dintre Turcia și Rusia (1768-1774), Imperiul Habsburgic (Austria de astăzi) a primit o parte din teritoriul Moldovei, teritoriu cunoscut sub denumirea de Bucovina. După anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic în anul 1775, localitatea Mahala a făcut parte din Ducatul Bucovinei, guvernat de către austrieci, făcând parte din districtul Sadagura (în germană Sadagora).

După Unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, satul Mahala a făcut parte din componența României, în Plasa Prutului a județului Cernăuți. Pe atunci, populația era formată aproape în totalitate din români.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), Bucovina de Nord a fost anexată de către URSS la 28 iunie 1940 și ruptă din trupul Țării Mamă, reintrând în componența României în perioada 1941-1944. Apoi, Nordul Bucovinei a fost reocupată de către URSS în anul 1944 și integrată în componența RSS Ucrainene.

Începând din anul 1991, satul Mahala face parte din raionul Noua Suliță al regiunii Cernăuți din cadrul Ucrainei independente. Conform recensământului din 1989, numărul locuitorilor care s-au declarat români plus moldoveni era de 2.231 (16+2.215), reprezentând 90,40% din populație. În prezent, satul are 2.552 locuitori, de etnie română.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: