ROMÂNIA BREAKING NEWS

Moldovenii dorm iar Rusia mușcă definitiv Transnistria

În timp ce politicienii de la Chișinău se ceartă iar toți moldovenii dorm, Rusia fără să facă mari eforturi desprinde total Transnistria de Republica Moldova.

S-o spunem clar și pe față :  cu toții suntem vinovați de dezastrul din țară și de faptul că permitem ca astfel de lucruri să se întâmple. În loc să luptăm preferăm să fugim.

Ce independență, ce suveranitate, ce drepturi?…. acestea sunt vorbe goale din moment ce Rusia, dincolo de vorbe, nu a recunoscut niciodată RM ca stat- aceasta a recunoscut-o fie ca componentă a României fie a Uniunii Sovietice. De vină este și România care în fața inactivității statului moldovean ar fi trebuit să ia o poziție mai clară, mai directă și mai categorică mai ales că vorbim de drepturile etnicilor români.

Situația este una foarte gravă și nu atât din punct de vedere al separării Transnistriei cât mai ales a modului în care acest lucru se face. Dacă ar fi fost un demers normal și democratic pe modelul Cehoslovaciei atunci ar fi fost bine dar vorbim de o luare cu forța.

În aceste zile autodeclarata a solicitat Rusiei acordul pentru ca moneda de stat a Federației să fie și moneda de stat a autodeclaratei. Practic este evident că nu au loc nici un fel de negocieri iar Rusia ia fără nici un efort și fără nici o opoziție Transnistria.

Există două lucruri principale care dau valoarea suverană unui stat: limba și moneda națională.

Aceasta va deveni chiar un teritoriu al Federației Ruse chiar dacă nu prea vă vine să credeți. Mai există astfel de situații când teritoriul nu este laolaltă. Să nu uităm că Franța se întinde și peste anumite insule de pe partea cealaltă a globului. Rusia nu vrea să mai mimeze un alt stat și va îngloba definitiv Transnistria în Federația Rusă.

Mai subliniez odată: dacă ar fi fost o decizie democratică nu ar fi fost o problemă dar vorbim de un abuz al Rusiei contra unui stat care nu poate reacționa de nici un fel.  Gravitatea este și mai mare deoarece dreptul etnicilor români de a-și păstra identitatea este încălcat flagrant după modelul impus de Stalin acum aproape o sută de ani.  Dacă drepturile lor ar fi fost respectate poate chiar aș fi crezut în dorința celor de acolo de a se deslipi de Rusia, dar nu peste cadavrele românilor.

Dacă Transnistria dispare definitiv în Rusia, și va face acest lucru în următorii ani, existența statului moldovean este ea însăși luată în discuție. În această parte a Europei nu mai este loc de state mici iar românii basarabeni trebuie să o ia fie spre România fie spre Rusia.

Mai este puțin și granița de Est a Europei se va închide iar românii basarabeni trebuie prinși înăuntru. În afara Europei se vede clar ce există:  conduceri totalitare după model rusesc și impuse de la Kremlin. Rusia își reia ofensiva spre Europa dar aceasta este mai pregătită ca oricând iar România- incluzând și Basarabia, va fi prima redută.

Dacă în România în ținutul secuiesc ar fi fost astfel de situații ar fi sărit toată țara în aer. Drept dovadă este scandalul pe steagul ținutului secuiesc.

sursa:vox.publika.md

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: