ROMÂNIA BREAKING NEWS

Academia de Științe a Moldovei susține candidatura scriitorului disident Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură.

Într-un comunicat semnat de conducerea AȘM, se arată că, examinând propunerea Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei privind susținerea candidaturii scriitorului disident Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură, Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei a decis „să susțină demersul Uniunii Scriitorilor din Moldova, prin care scriitorul disident Paul Goma a fost înaintat la Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2013, să aprobe textul scrisorii de recomandare și să transmită Hotărârea Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru a fi anexată la dosarul candidatului Paul Goma la Premiul Nobel pentru Literatură”. Academia motivează această decizie „ținând cont de meritele incontestabile ale acestui scriitor cu renume mondial – simbol al rezistenței anticomuniste și al literaturii de exil – în fața Istoriei sec. al XX-lea, contribuția sa substanțială la căderea comunismului în Europa, la promovarea în operele sale de certă valoare literar-artistică a adevărului despre ororile și atrocitățile comise de regimul comunist sovietic în România, Basarabia și Transnistria (astăzi, Republica Moldova), precum și meritele sale de introducere a valorilor general românești în circuitul universal al valorilor”.

Un Cavaler al Adevărului

Supranumit „Cavaler al Adevărului” (definiție a acad. Mihai Cimpoi) și „Soljenițîn al României” (definiție a dramaturgului Eugene Ionesco), scriitorul și disidentul politic autentic Paul Goma reprezintă cu demnitate două state de pe continentul european: România și R. Moldova, fiind unul dintre cei mai onești și mai valoroși, mai traduși, mai citiți și mai criticați prozatori europeni contemporani, excelând în operele sale atât prin conținutul zguduitor (documente, mărturii, atitudini temerare), cât și prin forma artistică originală (frazare, dialoguri, reflecții), unică în literatura română, se arată în scrisoarea de recomandare a AȘM. Merită evidențiat și faptul că dintre cele circa 50 de opere literar-artistice ale scriitorului disident Paul Goma, doar una a fost editată în România comunistă. Este vorba de „Camera de alături” (volum de debut apărut pe 22 august 1968), dar și aceasta a apărut grație Primăverii de la Praga, a Revoluției de catifea din Cehoslovacia. Restul manuscriselor lui Paul Goma, în special „Ostinato” finalizat în 1966 – primul său roman antibolșevic, care a zguduit Europa și l-a făcut celebru – și romanul „Ușa” (ambele editate mai întâi în limba germană, la Suhrkamp Verlag, în 1971 și, respectiv, 1972), fiind interzise pe teritoriul României comuniste. Drepturile și libertățile fundamentale ale omului, crimele comunismului și consecințele lor dramatice până în prezent, refugiul și exilul constituie subiectele dominante ale operelor literare create de talentatul prozator Paul Goma, o personalitate europeană cu probitate morală.
Solicită susținerea Academiei Române.

„Academia de Științe a Moldovei consideră că scriitorul disident român Paul Goma, originar din Republica Moldova, merită pe deplin încununarea muncii sale de creație cu prestigiosul Premiu Nobel pentru Literatură pe anul 2013, eveniment care ar simboliza și un pas concret în procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, de readucere a acestui stat de la marginea lumii latine în familia popoarelor europene. Îndemnăm colegii de la Academia Română și Uniunea Scriitorilor din România să se pătrundă de importanța momentului istoric pe care ni-l oferă destinul colectiv și să susțină pe confratele Paul Goma, scriitor român și universal”, se concluzionează în scrisoarea de recomandare semnată de președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca.

sursa – Timpul.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: