ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu cere UE deschidere în privința asistenței financiare acordate Republicii Moldova

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu cere UE deschidere în privința asistenței financiare acordate Republicii Moldova
Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu le-a cerut colegilor europeni, în cadrul reuniunii de la Luxemburg, deschidere în ceea ce privește asistența financiară acordată de UE Republicii Moldova, pentru a încuraja astfel procesul de reformă de la Chișinău.

Prezent la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre UE, care s-a desfășurat vineri și sâmbătă la Luxemburg, Bogdan Aurescu a solicitat deschidere și flexibilitate în acordarea de asistență financiară pentru Republica Moldova și a informat despre principalele măsuri luate de București în această direcție.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul Aurescu a informat despre vizita recentă a premierului român la Chișinău și despre asistența pe care o acordă țara noastră, prezentând și perspectivele dosarului transnistrean.

În condițiile în care printre temele aflate pe agenda reuniunii au figurat și evoluțiile din Vecinătatea Estică și relațiile UE-Rusia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat „necesitatea unui angajament cât mai solid”, pe termen mediu și lung, al UE în regiune, reafirmând importanța sprijinului european pentru stimularea statelor partenere, în special a celor care doresc o apropiere mai mare de UE, precum R. Moldova, Georgia și Ucraina.

Conform comunicatului MAE, șeful diplomației române a reiterat dorința României de a se implica în revitalizarea Parteneriatului Estic, în contextul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, a reluat ideea necesității unei strategii a relațiilor UE-Rusia, cu luarea în considerare a gradului de implicare a Rusiei în aplicarea Acordurilor de la Minsk.

Aurescu a mai arătat că regimul de sancțiuni decis de UE față de situația din Ucraina trebuie menținut până la aplicarea integrală a acestora și a adăugat că nu trebuie uitată „ocuparea continuă și
ilegală a Crimeii”.

În acest context, el a exprimat preocuparea României pentru continuarea de către Rusia a procesului de militarizare a regiunii Mării Negre, mai ales în Crimeea. Bogdan Aurescu s-a referit și la necesitatea unei mai mari implicări a UE în soluționarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică și la îmbunătățirea comunicării strategice.

Editat și publicat de Lena Captari / Flux News MDromaniabreakingnews.ro / sursa: mediafx.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: