Ministrul de Externe Bogdan Aurescu le-a cerut colegilor europeni, în cadrul reuniunii de la Luxemburg, deschidere în ceea ce privește asistența financiară acordată de UE Republicii Moldova, pentru a încuraja astfel procesul de reformă de la Chișinău.
Prezent la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre UE, care s-a desfășurat vineri și sâmbătă la Luxemburg, Bogdan Aurescu a solicitat deschidere și flexibilitate în acordarea de asistență financiară pentru Republica Moldova și a informat despre principalele măsuri luate de București în această direcție.
De asemenea, potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul Aurescu a informat despre vizita recentă a premierului român la Chișinău și despre asistența pe care o acordă țara noastră, prezentând și perspectivele dosarului transnistrean.
În condițiile în care printre temele aflate pe agenda reuniunii au figurat și evoluțiile din Vecinătatea Estică și relațiile UE-Rusia, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat „necesitatea unui angajament cât mai solid”, pe termen mediu și lung, al UE în regiune, reafirmând importanța sprijinului european pentru stimularea statelor partenere, în special a celor care doresc o apropiere mai mare de UE, precum R. Moldova, Georgia și Ucraina.
Conform comunicatului MAE, șeful diplomației române a reiterat dorința României de a se implica în revitalizarea Parteneriatului Estic, în contextul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, a reluat ideea necesității unei strategii a relațiilor UE-Rusia, cu luarea în considerare a gradului de implicare a Rusiei în aplicarea Acordurilor de la Minsk.
Aurescu a mai arătat că regimul de sancțiuni decis de UE față de situația din Ucraina trebuie menținut până la aplicarea integrală a acestora și a adăugat că nu trebuie uitată „ocuparea continuă și
ilegală a Crimeii”.
În acest context, el a exprimat preocuparea României pentru continuarea de către Rusia a procesului de militarizare a regiunii Mării Negre, mai ales în Crimeea. Bogdan Aurescu s-a referit și la necesitatea unei mai mari implicări a UE în soluționarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică și la îmbunătățirea comunicării strategice.
Editat și publicat de Lena Captari / Flux News MD – romaniabreakingnews.ro / sursa: mediafx.ro