ROMÂNIA BREAKING NEWS

Presa franceză: Primul record mondial al sistemul cu laser ultra-intens construit în România. A emis primele impulsuri cu o putere de 10 petawatts.

Presa franceză: Primul record mondial al sistemul cu laser ultra-intens construit în România. A emis primele impulsuri cu o putere de 10 petawatts.

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure pentru Fizică Nucleară), cu sediul în România, a înregistrat un record mondial: sistemul cu laser ultra-intens dezvoltat de Thales a emis cu succes primele impulsuri cu o putere de 10 petawatts, titrează portalul francez latribune.fr citat de romaniabreakingnews.ro  Potrivit sursei citate,  acest proiect este demn de Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2018, care a fost decernat francezului Gérard Mourou,pentru proiectul de reducere a radioactivității deșeurilor nucleare cu ajutorul unor lasere foarte puternice. Acest nou sistem dezvoltat de Thales va fi inima unui nou centru unic de tehnologie avansată și de cercetare de bază în domeniul fizicii nucleare.

Video: Congratulations to Gérard Mourou, the 2018 Nobel Prize for Physics winner

„Aceasta reprezinta un salt de 10 factori pe ceea ce a fost demonstrat la inceputul proiectului. Aceasta a fost o adevarata provocare pentru Thales si Romania.A” Luna de aterizare „, fara posibilitatea de a nu reusi. au oprit respirația în ultimii doi ani „, a declarat Gerard Mourou, inițiatorul infrastructurii ELI, citat în declarația emisă miercuri de Thales.

După o primă fază de dezvoltare, fabricare și verificare preliminară a performanțelor subsistemului în Franța, Compania Thales a început la Măgurele lângă București, la sfârșitul anului 2016, implementarea celui mai puternic sistem laser din lume, făcând posibilă generarea a două grinzi laser cu o putere de 10 petawați fiecare.

O echipă franco-română
Sistemul este acum complet integrat și testat cu demonstrarea puterii 3 petawatts cu fiecare fascicul în 2018. De la începutul anului 2019, echipa Thales, compusă din ingineri francezi și români care lucrează la finalizarea care are ca scop creșterea treptată a energiei și puterii. După demonstrarea unui fascicul de impulsuri de livrare 7 petawatts pentru mai mult de 4 ore de funcționare continuă, sistemul Thales a emis primele sale impulsuri cu o putere record de 10 petawatts 07 martie 2019.

Implicarea Thales în proiect a permis Institutului Român de Fizică Nucleară (IFIN-HH) și ELI-NP să aibă cel mai puternic laser din lume. Grupul de electronice a aderat la programul ELI-NP (Infrastructură de lumină extremă pentru fizică nucleară) în 2013 pentru a dezvolta cel mai puternic sistem laser din lume (HPLS). Acest laser sprijină cercetarea în domeniul fizicii nucleare și ajută la înțelegerea înțelegerii umane a fizicii materiei.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: