ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul Apararii de la Chisinau: Tot mai multi cetateni din regiunea transnistreana vor cetatenie romaneasca

Ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta, scrie pe site-ul personal ca tot mai multi cetateni care traiesc in regiunea transnistreana a Republicii Moldova cauta sa obtina cetatenia romana, fapt ce l-a determinat pe liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, sa isi intareasca retorica anti-romaneasca si sa se arunce deschis in bratele Moscovei.„Trecand pe langa consulatul Romaniei din Chisinau, am observant foarte des multe masini cu numere de inmatriculare din regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Cred ca acesta este un raspuns clar al cetatenilor Republicii Moldova din stinga Nistrului, care ii dau direct de inteles lui Sevciuc, ca doresc sa-si redobandeasca cetatenia pierduta in urma ”eliberarii” sovietice. Ei cunosc prea bine ca in Uniunea Eropeana viata este cu totul diferita de cea din ”muzeul viu al Uniunii Sovietice”. in aceste conditii, nu influenta Romaniei, dar posibilitatea descoperirii de catre cetateni a valorilor euro-occidentale, democratice pune in pericol viitorul puterii lui Sevciuc si a intregului clan separatist”, opineaza ministrul liberal al Apararii de la Chisinau. El mai spune ca tocmai din aceste considerente, liderul separatist induce spaima in randul populatiei vizavi de necesitatea pastrarii trupelor rusesti in aceasta zona ca masura de precautie, deoarece Chisinaul se pregateste de un nou conflict armat pe Nistru.

Rusia, „mediatorul” partinitor

Marinuta mai scrie ca Rusia isi depaseste sfidator rolul de mediator luand fatis partea separatistilor transnistreni in orice formula de negociere. Mai mult, oficialii rusi nu respecta uzantele diplomatice si circula in zona dupa cum doresc, fara a-si anunta vizitele. „In cadrul Comisiei Unificate de Control delegatia Federatiei Ruse preponderent sustine pozitiile separatistilor. Fara consultare cu organele constitutionale, nu mai vorbesc de aprobare, fortele militare ale Federatiei Ruse au demarat procesul de inlocuire a tehnicii militare si armamentului din zona de securitate si din cadrul trupelor militare temporar dislocate pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult ca atat, anul trecut,  in zona de securitate ”din accident”, dupa cum ne-a declarat un oficial al ministerului rus al apararii,  au fost introduse tipuri de arme noi, care ulterior la insistenta Ministerului Apararii al Republicii Moldova au fost scoase. Din 2003 pina in present la posturile de mentinere a pacii Federatia Rusa, incalcind flagrant intelegerile atinse, mentine masini blindate. Militarii de rang inalt din Fortele Armate ale Rusiei, cind vin pe teritoriul Republicii Moldova,  tara recunoscuta independenta si suverana inclusiv si de ei,  nici nu informeaza organelle constitutionale, or in forma de batjocura trimit telegrama cifrata cand deja sunt in aer. Masinile contingentului temporar dislocate in zona de securitate incearca sa circule cum le pofteste pe intreg teritoriul tarii noastre, in asa mod incalcand acordurile anterioare”, mai spune seful de la Aparare.

Tiraspol

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: