ROMÂNIA BREAKING NEWS

Chișinău. Se conturează o solidarizare tacită între partidele pro-europene şi pro-româneşti! Boicot al referendumului privind demiterea primarului general

Chișinău. Se conturează o solidarizare tacită între partidele pro-europene şi pro-româneşti! Boicot al referendumului privind demiterea primarului general

În luna iulie, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Chișinău, după ce la 25 mai afost reţinut de procurorii anticorupţie şi Centrul Național Anticorupție (CNA). El este suspectat de trafic de influență și corupere pasivă, în dosarul parcărilor cu plată. Edilul a fost plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, iar la scurt timp – în arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, Dorin Chirtoacă riscă până la șapte ani de detenție.

Între timp, CNA a anunţat că edilul este cercetat penal într-un nou dosar. Potrivit portalului anticorupție.md, de această dată primarul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei (cca 3 mil. euro) pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă spunea la RFI că referendumul este puternic politizat, iar socialiștii, care pledează pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, dar și liberalii, care susțin primarul, ”au pășit în subiecte care nu au nimic în comun cu problemele municipiului Chișinău”.

Deși socialiștii au pornit de la cazurile de corupție în administrarea patrimoniului public (în particular, terenuri publice), miza lor din totdeauna pentru referendum este una strict politică – preluarea conducerii municipiului Chișinău. Pe de altă parte, liberalii apelează la retorica electorală folosită la toate alegerile locale și anume mobilizarea electoratului pentru apărarea capitalei de forțele pro-ruse. Prin urmare, în final, vorbim despre un referendum în care vor fi disputate în primul rând interese politice și doar după, cele publice”, conchide expertul de la Chișinău

„Niciun partid pro-românesc, pro-european nu poate fi alături de stânga, alături de Igor Dodon, de alţii, pentru că vor coopera mai mulţi şi aici este o discuţie dacă va trece referendumul sau nu. Am spus că trebuie să ne gândim cum facem. Să nu participăm – asta este absolut clar”, a declarat Vitalia Pavlicenco.

Gheorghe Brega, ex-vicepremier din partea Partidului Liberal, susţine că referendumul trebuie boicotat pentru că aceasta este o înţelegere între Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon.

„Trebuie boicotat pentru că oamenii care au o logică oarecare ştiu care este diferenţa dintre 2007 şi acum, în perioada cât a fost Dorin Chirtoacă primar”, a spus fostul vicepremier. Gheorghe Brega consideră că acest plebiscit va eşua. Ion Ştefăniţă, consilier municipal neafiliat, este de părere că referendumul din 19 noiembrie constituie un joc foarte bine gândit de socialişti şi democraţi. Consilierul nu exclude că Primăria capitalei ar putea fi controlată pe viitor de PDM. referendumul de demitere a primarului general va avea loc pe 19 noiembrie. Până la acest moment, PAS, PPDA, PNL, PUN şi PL au anunţat că vor boicota referendumul, toate formaţiunile afirmând că ar exista o înţelegere între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc pe seama acestuia.

Maia Sandu, liderul PAS a anunțat că decizia de a boicota plebiscitul din 19 noiembrie a fost luată de Biroul Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate. În opinia Maiei Sandu, referendumul este un joc, pus la cale de președintele țării, Igor Dodon și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. De altfel, ar fi și o răsplată oferită socialiștilor de democrați și asta după ce, acum câteva luni, au votat, în lectură finală, modificarea Codului Electoral și introducerea sistemului mixt de vot.

Deși afirmă că Chișinăul are nevoie de un administrator pentru a soluționa problemele grave ale Chișinăului, Maia Sandu spune că nu va ieși la referendum. ”Totul trebuie făcut conform legislației și cu cheltuieli minime, nu cu banii prevăzuți pentru referendum, după care să urmeze alt joc al democraților și socialiștilor”, a declarat Maia Sandu, citată de TV8.

Astăzi și Partidul Unității Naționale a îndemnat partidele pro-europene și societatea civilă să nu participe la plebiscitul local ”care ar oferi capitala lui Igor Dodon și socialiștilor”.

Anterior, și Partidul Liberal a îndemnat locuitorii capitalei să nu iasă la vot întrucât referendumul a fost inițiat în baza unei decizii politice. „Referendumul și cele două dosare penale, intentate primarului, sunt o dovadă în plus că este vorba de un dosar politic. Trebuie să păstrăm conducerea pro-europeană a capitalei. Puterea aparține cetățenilor, nu celor care cred că o au folosind unii oameni din instituțiile de drept. Pe 19 noiembrie trebuie să le dăm o replică serioasă și să îi potolim. Acest referendum va fi declarat valabil dacă rata de participare va fi de 200 de mii de persoane, de aceea îndemnăm cetățenii să nu ia parte la referendum, astfel acesta nu va fi validat”, a declarat Mihai Ghimpu.

Azi, 3 octombrie, Partidul Democrat a anunțat că va boicota referendumul privind demiterea primarului general Dorin Chirtoacă. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, în cadrul tradiționalului briefing de presă.

„Poziţia PDM este una foarte clară din simplu motoiv că aceasta iniţiativă este una nu doar al partidului socialiştilor doin Rm dar şi a preşedintzelui Igor Dodon. iniţiativa care nu are nimic cu dolianţele chişinăuenilor, care nu are nimic cu problemele reale ale oraşului Chişinău, care ste una stric politică, stric electorală. În acest context, PDm declară că nu participă la acest referendum nici într-o formă„, a declarat Vitalie Gămurari.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: