ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministerul Românilor de Pretutindeni în vizită de sprijin pentru românii din Cernăuţi

Ministerul Românilor de Pretutindeni în vizită de sprijin pentru românii din Cernăuţi

Luni, în regiunea Cernăuţi s-a aflat într-o vizită de lucru subsecretarul de stat la Ministerul Românilor de Pretutindeni, dl Victor Ionescu   împreună cu Cosmin Ciobanu, consilier la MRP, care au avut o întâlnire la Consulatul General al României la Cernăuţi cu liderii asociaţiilor româneşti din ţinut şi cu directorii unor instituţii de învăţământ din regiune informează Vitalie ZÂGREA pe bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

La întâlnirea diplomaţilor bucureşteni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi au mai fost prezenţi Eleonora Moldovan, Consul general al României la Cernăuţi, ministrul consilier Ionel Ivan şi consulul Aurelian Rugină.

 

Reprezentanţii comunităţii româneşti s-au arătat a fi mulţumiţi de această întâlnire şi de interesul deosebit care-l are statul român faţă de etnicii români din Ucraina, care în aceste clipe trec printr-un proces deschis de „asimilare”, vorba domnului Ilie T. Zegrea, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi. Românii cernăuţeni au cerut din partea oficialităţilor de la Bucureşti să aibă o poziţie mai fermă şi mai serioasă faţă de statul ucrainean, care prin noua lege a educaţiei urmăreşte un singur scop – „asimilarea minorităţilor naţionale din Ucraina”.  „Ungaria, spre exemplu, îi încurajează pe deplin pe etnicii maghiari din regiunea Transcarpatia. De ce, România, n-ar lua exemplul Ungariei în cazul situaţiei românilor din Ucraina”, s-au întrebat liderii asociaţiilor româneşti din Cernăuţi. Aceştia au criticat deschis „proiectul bilingval” care este derulat la Gimnaziul românesc nr 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi şi la Gimnaziul românesc din Boian, raionul Noua Suliţă, motivând faptul că elevii români de la aceste şcoli au început deja să vorbească într-o limbă „stâlcită”, amestecând cuvintele din vocabularul ucrainean în cel românesc.

Domnul Ion Ignat, directorul gimnaziului „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi a explicat faptul că proiectul respectiv este doar un proiect, care în curând se va încheia şi gimnaziul va reveni la procesul normal de învăţământ. „Gimnaziul a fost şi va rămâne cu limba română de predare”, a dat asigurări domnul Ignat. Despre procesul de învăţământ şi pericolul dispariţiei limbii române în şcolile din Ucraina, dar şi despre reducerea numărului de elevi în instituţiile cu  limba română de predare au vorbit domnii Alexandru Rusnac, directorul şcolii nr. 10 din suburbia Roşa a oraşului Cernăuţi şi domnul Ştefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna, raionul Storojineţ.

Liderii asociaţiilor româneşti au abordat şi alte probleme la fel de importante pentru comunitatea românească din Ucraina: redeschiderea  punctelor de trecere a frontierei ucraineano-române la Proboteşti-Racovăţ şi Crasnoilsc-Vicovul de Sus, restaurarea Casei-Muzeu „Aron Pumnul” din Cernăuţi, situaţia presei româneşti din Ucraina, alte aspecte ale vieţii culturale a românilor din această ţară.  Au mai fost discutate, de asemenea, proiectele realizate de MRP.

Subsecretarul de stat Victor Ionescu i-a încurajat pe liderii comunităţii româneşti din Ucraina să înainteze cât mai multe proiecte Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru a fi aprobate şi implementate. MRP va sprijini şi-n continuare comunitatea românească din Ucraina şi va urmări cu multă atenţie cum va fi soluţionată de către statul ucrainean această problemă a învăţământului şi dacă se va ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: