ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ziua Limbii Române, este cinstită de românii din toate comunitățile istorice din Serbia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria și R. Moldova

Ziua Limbii Române, este cinstită de românii din toate comunitățile istorice din Serbia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria și R. Moldova

ziua-limbii-romane

Un material Timp Românesc

31 august, Ziua Limbii Române, este cinstită de românii de pretutindeni, cu bucurie și respect, ca semn al apartenenței la neam. Românii, oriunde s-ar afla, nu uită această importantă sărbătoare din calendarul identității naționale. În jurul granițelor, românii, etnici sau cu cetățenie, marchează această zi.

Cu prilejul manifestărilor dedicate Limbii Române, o delegație a Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României se va afla în perioada 28 – 31 august, alături de românii din nordul Bucovinei, în Ținutul Herța, raionul Storojineț și Cernăuți (Ucraina).

Delegația, condusă de senatorul Marcel Bujor, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, va avea întâlniri cu reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat din Regiunea Cernăuți, cu primarii români din raionul Herța și Storojineț, precum și cu un grup de parlamentari ucraineni.

Membrii delegației române vor participa, de asemenea, la manifestările dedicate Zilei Limbii Române care vor fi organizate la Cernăuți, în data de 31 august 2015.

Cu ocazia deplasării, membrii Comisiei românilor de pretutindeni vor face o donație de carte românească și de echipamente IT, continuând astfel, pentru românii din Ucraina, proiectul lansat anul tecut de dotare a bibliotecilor școlilor românești din jurul granițelor țării.

Evenimentele dedicate Limbii Române vor bucura și românii din Ismail, unde mestrul Gheorge Zamfir va susține un concert aparte. În deschiderea concerului pe scena Palatului de Cultură „Taras Șevcenko“ din Ismail va cânta Stela Botez, cunoscută interpretă de muzică populară din regiune.

Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic, maestrul Gheorghe Zamfir este apropiat sufletește de spațiul etno-folcloric basarabean. Cu o viață dăruită muzicii universale, naiului, folclorului românesc, Gheorghe Zamfir a vândut peste 120 milioane de discuri în toată lumea și are peste 160 de albume înregistrate și nenumărate distincții și onoruri la nivel mondial.

Seria evenimentelor care marchează Ziua Limbii Române a început în Rep. Moldova la 27 august, la Soroca, cu trei evenimente culturale. Pe Aleea Clasicilor din Parcul Central a fost dezvelit bustul lui Constantin Stere. Lucrarea este o donație din partea Consiliului Județean Prahova și Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Tot în Parcul Central din Soroca este prezentată expoziția „Constantin Stere, scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri”, dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea scriitorului, profesorului, juristului, publicistului și omului politic Constantin Stere (data nașterii: 1 iunie 1865) și va fi deschisă până pe data de 1 septembrie 2015.

Maestrul Gheorghe Zamfir va concerta, pe 29 august, în Piața Horelor din Cahul, iar în deschidere va urca pe scenă Stela Botez. De asemenea, Casa părintească a poetului Grigore Vieru, din satul Pererâta, raionul Briceni, transformată în muzeu, urmează să fie inaugurată pe 31 august, de Ziua Limbii Române. În curtea casei-muzeu a fost amenajat un foișor de lemn, unde vor fi organizate cenacluri literare.

Evenimentele vor continua în perioada 31 septembrie – 1 august prin a doua ediție a Conferinței Internaționale „Limba română – limbă a integrării europene”, la Academia de Științe a Moldovei. Și-au anunțat perticiparea nume de rezonanță din mediul academic atât din România, cât și din Rep. Moldova, printre care acad. Eugen Simion (România), acad. Mihai Cimpoi (România/ Republica Moldova), Ileana Mălăncioiu (România), Bogdan Crețu (România), Eugen Uricariu (România).

În acest context, Primăria Municipiului Chișinău organizează expoziția stradală „Lupta cu inerția – Poeții generației ’60“ în data de 31 august 2014, la Biblioteca Națională a Rep. Moldova. Expoziția va reuni portrete și texte ale unora dintre cei mai reprezentantivi poeți români, precum Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Gheorghe, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Cezar Baltag, Adrian Păunescu, Gabriela Melinescu, Leonid Dimov, Ioanid Romanescu, Grigore Hagiu, Constanța Buzea, Grigore Vieru, Victor Teleucă, Liviu Damian, Gheorghe Vodă, Pavel Boțu, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi.

Limba Română va fi sărbătorită și la Comrat, unde 8 septembrie va fi vernisată expoziția ”Lucian Blaga – Poemele luminii” la Universitatea de Stat din Comrat. Evenimentul va avea loc în prezența directorului ICR Chișinău, acad.Valeriu Matei. Expoziția, dedicată marelui scriitor român și operei sale, conține fotografii, date biografice, poezii, texte filozofice, aprecieri ale criticilor literari etc. și urmează să constituie un subiect de dezbatere pentru studenții ce studiază literatura română din epoca modernă.

Ansamblul Folcloric ”Romanați” va urca, pe 29 august, pe scena din Vidin, în fața românilor din Bulgaria, la sărbătoarea Zilei Limbii Române.

Cu această ocazie, la Vidin vor fi susținute și două prelegeri destinate comunității românești – ”Tradiții și obiceiuri la românii sud-dunăreni“ și ”Port popular: similitudini și apartenență la fondul cultural românesc”, care vor fi prezentate de Mariana Iuliana Grumăzescu, director al Direcției Comunicare, Educație Muzeală din cadrul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Ansamblul Folcloric ”Romanați”, condus de maestrul Florian Teodorescu și aflat sub egida Centrului Cultural Municipal Caracal (jud. Olt), reprezintă de peste 25 de ani o forță pe scena dansului și cântecului tradiționale românești, fiind dedicat valorificării scenice a tezaurului folcloric, cu precădere, dar nu exclusiv, a celui din zona oltenească.

Manifestările continuă cu seria de evenimente susținute de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, cu ocazia Zilei Limbii Române și este organizat în colaborare cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE“ și Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti“.

Românii din Serbia vor sărbători prin hore, pe 28 august, la Sân Mihai, alături de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său, care vor urca pe scenă cu ocazia Zilei Limbii Române.

“În deschiderea concertului, ansamblul popular Sadoveanu din Sân Mihai va prezenta o serie de cântece și dansuri populare românești specifice comunității românești din Voivodina. La eveniment vor participa reprezentanții Comunității Românești din Serbia, un reprezentant al Ambasadei României la Belgrad, fiind reprezentat și Insitutul Cultural Român”, a declarat pentru TIMP ROMANESC, Stevan Mihailov, vicepreședintele CRS.

Dinu Iancu Sălăjanu este director al ansamblului de cântece si dansuri „Porolisum“.

Și cursanții de limbă română din cadrul Ascociației “Renașterea Românilor din Serbia” vor celebra, pe 29 august, limba română printr-o întâlnire la sediul din Boljevac. Întâlnirea dintre profesori, părinți și elevi capătă o importanță în această în această zi deoarece lunile trecute s-au pus bazele unei biblioteci în limba română pentru copiii din zonă. ”Încă nu am adus toate cărțile necesare pentru că încă nu avem spațiul complet amenajat, dar tinerii de aici au o deschidere către tot ce este în limba română. Sperăm ca în viitorul apropiat să finalizăm amenajarea și dotarea noii biblioteci din Boljevac“, ne-a recizat Vlada Savici, președintele Ascociației “Renașterea Românilor din Serbia”.

“Vom avea o întâlnire aparte cu învățătoarea cursanților de limba română, dar și cu părinții lor. Evenimentul este unul foarte important pentru noi, deoarece tinerii vor recita poezii în limba română, vom reliefa însemnătatea cunoașterii limbii române și a culturii noastre. Va fi o zi încărcată, pentru că tot pe 29 august reprezentanții asociațiilor românești din Serbia se vor reuni la Kladovo pentru a discuta și sublinia valoarea limbii române, păstrarea tradițiilor și a limbii române, dar și situația limbii române în Serbia. Intenționăm să informăm foarte bine oamenii care vor să se înscrie la cursurile de limba română din Serbia pentru că vor urma și alte înscrieri”, a mai adăugat Vlada Savici.

În premieră, Ziua Limbii Române va fi sărbătorită, pe 29 august, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, unde va avea loc un program folcloric, vor fi organizate două expoziții (o expoziție de port popular românesc și o alta cu obiecte tradiționale folosite în gospodăriile românești ce datează din secolul al XIX-lea), o expunere dedicată importanței și istoriei limbii române și o masă rotundă.

La evenimentul dedicat Zilei Limbii Române vor participa români din zona Kladovo, participanți la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, copii care frecventează cursurile de limba română, precum și lideri ai comunității românești din Serbia de Răsărit.

“Ziua Limbii Române, care se sărbătorește oficial din anul 2013, pe data de 31 august, este un prilej de bucurie pentru toate comunitățile românești care trăiesc în jurul granițelor României. În preajma acestei zile de final de august se organizează manifestări care marchează importanța și frumusețea nepieritoare a limbii în care Eminescu, Slavici, Sadoveanu, Arghezi sau Grigore Vieru”, afirmă Tihan Matasarevici, președintele Centrului Cultural Românesc din Kladovo.

La Centrul Cultural Românesc din Kladovo sunt așteptați, cu ocazia Zilei Limbii Române, atât etnicii români din zonă, cursanți ai Centrului Cultural, copii care învață limba română, dar și profesori de limba română de peste Dunăre, care le vor vorbi despre frumusețea limbii. Liderii comunității românești din Valea Timocului sunt, de asemenea, așteptați să se alăture evenimentului.

Directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo și președinte al Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor ”Dunărea” din Kladovo, Tihan Matasarevici, susține că a dorit să organizeze acest eveniment pentru a marca ziua limbii pe care și românii din Serbia o moștenesc de la strămoșii lor, limba română pe care minoritatea românească din zona numită Valea Timocului o vorbesc în familie, și ale cărei taine se străduiesc să le afle la cursurile organizate în Centrul Cultural din Kladovo, dar și la cursurile introduse în școlile de stat de Ministerul Educației din țara vecină.

De asemenea, la eveniment au fost invitate și autoritățile locale din Kladovo, precum și poetul Mihailo Vasilievici, cunoscut atât pentru opera sa, cât și pentru muzeul deschis în propria locuință din Kladušnica.

Ziua Limbii Române va fi celebrată și de românii din Ungaria. Evenimentele vor începe, pe 29 august, cu un concert susținut de Dinu Iancu Sălăjanu și taraful său, la Casa de cultură din Micherechi.

De asemenea, această zi va mai fi celebrată și de elevii de la Școala generală românească din Micherechi, care se vor bucura, pe 8 septembrie de un spectacol de teatru prin care va fi marcată Ziua Limbii Române.

Actorii Alexandru Stama, Răzvan Daniel Marina, Bianca Cristiana Hedeș și Veronica Violeta Căliman vor susține spectacolul ”Cei trei purceluși”, o adaptare de Mirela Retegan după celebra povestire pentru copii. Acesta va fi urmat de o întâlnire pe scenă cu personajul ”Fetița Zurli”, care va continua interacțiunea cu micii spectatori.

Programul din acest an va fi susținut de compania de teatru pentru copii ”Gașca Zurli” din Cluj și va fi găzduit de Casa de Cultură ”Gheorghe Dulău” din Micherechi, începând de la ora 09.00.

Evenimentele, menite să marcheze Ziua Limbii Române, sărbătorită, din 2013, pe 31 august, sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: