ROMÂNIA BREAKING NEWS

Eveniment special la Bârlad. Planetariu pentru nevăzători la Muzeul „Vasile Pârvan”

Eveniment special la Bârlad. Planetariu pentru nevăzători la Muzeul „Vasile Pârvan”

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, organizează un eveniment special – inaugurarea planetariului pentru nevăzători, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat  trimis redacției RBN Press de muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară de la Planetariu – Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11.00, la sediul central din strada Vasile Pârvan nr.1.

Potrivit muzeografului Dumitru Ciprian Vîntdevară, Planetariul pentru nevăzători este un proiect unic cu caracter naţional, iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat cu ajutorul AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional. Instituţia noastră este partener în cadrul acestui proiect deosebit, care se derulează în mai multe oraşe din ţară: Baia Mare, Bârlad, Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Craiova şi Cluj-Napoca.

Planetariul pentru nevăzători reprezintă o construcţie specială, formată dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă desupra, ce conţine o cupolă pe care sunt în interior, fixate constelaţiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar. În interiorul structurii modulare, avem un fotoliu reglabil pe înălţime şi pe orizontală, cu posibilitatea rotirii la 360 grade. Un ghid audio însoţitor este „secretul succesului” acestui planetariu pentru nevăzători. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor porneşte dintr-un punct fix, de bază, direcţia nordului, indicată de cupolă. Apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelaţii şi reverberaţia culturală pe care o poartă. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com

Evenimentele organizate de  Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, pot fi urmărite accesând website-ul www.astrobarlad.wordpress.com sau pagina de Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: