ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Paris a fost omagiat fondatorul de origine română al cinematografului francez

La Paris a fost omagiat fondatorul de origine română al cinematografului francez

Peste 200 de invitați au asistat în seara de 7 martie la Ambasada României din Franța la proiecția în premieră mondială a documentarului despre Bernard Natan, „legenda uitată a cinematografului francez”. Filmul intitulat „Bernard Natan, fantoma din strada Francoeur” este o premieră în sine, fiind prima producție din Franța care își propune să reabiliteze imaginea celui considerat a fi unul din fondatorii cinema-ului francez notează Radio România

Născut la Iași în 1886 sub numele Natan Tannenzapf, Bernard Natan s-a mutat la Paris în 1906. A luptat sub culorile Franței în timpul Primului Război Mondial și a fost naturalizat francez în 1921, scrie caleaeuropeana.ro.

Bernard Natan și-a înscris pentru eternitate numele în istoria industriei cinematografice franceze; de la un prim studio situat pe strada Francoeur din Paris, a devenit proprietarul uneia din cele mai mari rețele de cinema din Franța, Pathé Cinéma. În 5 ani, a produs peste 60 de lung-metraje, similar industriei americane a vremii, a inaugurat zeci de săli de cinema pe întreg teritoriul Franței, a încurajat accesul publicului larg la cinema, a realizat campanii de publicitate în favoarea producției de cinema. Cel care a filmat în exclusivitate Jocurile Olimpice din 1924 și recordul la natație al viitorului Tarzan, Johnnny Weissmuller, a fost apoi victima unei ample campanii defăimătoare. În 1942 i s-a retras cetățenia franceză și câteva luni mai târziu și-a găsit sfârșitul tragic la Auschwitz.

Evenimentul de la Ambasadă a fost organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris și a marcat, în Franța, încheierea mandatului de un an al României la președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Printre invitați s-au numărat Serge Klarsfeld, președintele asociației „Fiii și fiicele evreilor deportați din Franța” și membru în conducerea Memorialului Shoah din Paris, Radu Ioanid, director al secției de arhive a Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Françoise Ickowicz și Lenicka Philippot, nepoatele cineastului originar din România, Annette Wieviorka, specialistă a istoriei evreilor în secolul XX și director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, reprezentanți ai canalelor franceze care vor difuza filmul începând cu luna mai a.c., Ciné+ Classic și TV5Monde.

Proiecții ale documentarului mai sunt prevăzute în acest an la Primăria din Paris (4 mai), în cadrul Festivalului de la Cannes, în colaborare cu Ciné-Croisette (mai), la sediul Arhivelor Naționale franceze, cu ocazia evenimentelor de comemorare a deportării evreilor din Franța (septembrie), la Memorialul Shoah din Paris, cu prilejul festivalului filmului documentar (noiembrie).

Filmul este realizat de Francis Gendron și a fost produs de Label Video, în colaborare cu Evasion Video și Metaction, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Franța, Fundației pentru Memoria Holocaustului, Procirep, Ciné+, TVM și Fundației Jérôme Seydoux-Pathé.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: