ROMÂNIA BREAKING NEWS

KIEVUL ARDE! Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a fost luat cu asalt acum câteva ore! TREI OAMENI AU MURIT. Soldaților le este permis să tragă în oameni(18.o2.2014)

Un material informativ preluat de la Deshide.md si Timpul.md

Ucraina_violente_2014

ee

Confruntările între oponenții regimului Ianukovici și forțele de ordine au izbucnit cu puțin timp în urmă.

Incidentele ar fi început în timp ce un grup mare de protestatari au încercat să înconjoare sediul Radei supreme (Parlamentul).

Manifestanții au rupt cordonul miliției care încercuia clădirea Radei Supreme, transmite Interfax-Ucraina. La intersecția străzilor Grușevski și Krepostnoi Val, câțiva participanți la miting au urcat pe mașinile care blochează strada și i-au forțat să plece de acolo pe soldații din trupele interne. Unii membri ai rezistenței, cu fața acoperită de măști, încearcă să-i îndepărteze pe manifestanții cei mai aprinși.

Protestatarii au trecut peste mașini și au rupt inelul și blocajele trupelor interne. În spatele trupelor de interne a fost dislocate trupele „Berkut”. Se aud explozii de petarde și în acțiune au fost puse bâtele. Protestatarii au pătruns într-o mașină care bara trecerea pe strada Grușevski, au pornit-o, eliberând trecerea. Între timp, acolo mai rămân două mașini care îngrădesc o parte din stradă.

Video (dimineața):

k4

 

Actualizare ora 12:00 În timpul ciocnirilor cu forțele de ordine lângă Rada Supremă au fost răniți 10 demonstranți. Unui tânăr i-a fost retezată palma de la o mână. 

Centrul Kievului, practic, s-a transformat într-un câmp de luptă. La intersecția străzilor Institutskaia și Șelkovicinaia se întețesc ciocnirile dintre colaboratorii MAI-ului și manifestanți.

Activiștii Maidanului aruncă pietre spre forțele de ordine, care ripostează cu grenade fumigene și luminiscente. Împotriva manifestanților s-a făcut uz de gaz lacrimogen, activiștii au început să rupă pietre din pavaj și să arunce spre cordoanele de milițieni, comunică corespondentul ЛІГАБізнесІнформ.

Manifestanții au urcat pe mașinile care blochează strada Șelkovicinaia și scandează „Fasciști!”. Circa două mii de demonstranți încearcă să rupă cordonul forțelor de ordine în această poziție strategică.

Aici au apărut și victime ale confruntărilor – două femei au fost traumatizate cu cartușe de cauciuc, una în regiunea inimii, alta în față. În zonă, practic, telefonia mobilă nu funcționează, iar forțele de ordine aruncă grenade cu efecte acustice de pe acoperișurile caselor.

iderul formaținii „Pravii sektor” Dmitrii Iaroș a anunțat MOBILIZAREA GENERALĂ în legătură cu „ofensiva pașnică” asupra Radei Supreme, informează Cenzor.NET, făcând trimitere la UNIAN.

„Potrivit anunțului făcut astăzi, 18 februarie, toate unitățile formațiunii „Pravii sektor” din Kiev și toate regiunile Ucrainei sunt declarate în stare de maximă alertă”, a susținut Iaroș

În această dimineață, o coloană formată din zeci de mii de protestatari ai Euromaidanului s-a îndreptat spre Rada Supremă, rupând în mai multe locuri cordoanele trupelor MAI, susținute de unitățile trupelor speciale „Berkut”.

Coloana impunătoare e condusă de deputații ucraineni din opoziție – liderul partidului „Svoboda” Oleg Teagnibok, liderul fracțiunii „Batikivșcina” Arsenii Iațeniuk și reprezentanți ai altor forțe din opoziție.

Sursa: deschide.md

Alte actualizari Timpul.md via R.B.N.Pres

(UPDATE 16.36) Metroul din capitală și-a sistat complet activitatea în legătură cu eventualele atacuri teroriste. Autoritățile susțin că accesul de ieșire din metrou este liber, iar cel de intrare, blocat. Presa ucraineană susține că toți deputații bărbați din opoziție pleacă în piața Maida pentru a susține și apăra de Berkut, protestatarii ieșiți în stradă

(UPDATE 16.32) Autoritățile au dat protestatarilor un termen de până la ora 18.00 pentru a înceta confruntările, în caz contrar, acestea promit violențe dure. Protestatarii au pătruns în sediul consiliului municipal din Kiev.

(UPDATE 16.16) Berkut a trecut peste baricadele din strada Griusiovscaia. Colaboratorii au rupt porțile instalate de potestatari și s-au apropiat de piața Maidan. Berkut a trecut de stația Krisiatic.

 (UPDATE 16.00) 
Oamenii sunt blocați în stația de metrou Arsenalinaia. Ușa de ieșire de la metrou a fost blocată intenționat, în timp ce, cei care vor să pătrundă în stație, sunt lăsați să o facă, scrie censor.net.ua.

(UPDATE 15.15) Oficialii de la Kiev susțin că inițiativa de a reveni la Constituția din 2004 nu a fost înregistrată. Asta în ciuda faptului că inițial se vehicula că inițiativa opoziției a fost înregistrată și va fi discutată de aleșii poporului.

(UPDATE 15.01) Andrei Sencenko, deputat al Partidului Batkivșcina de opoziție a anunțat, citând surse din poliție, că comandantul trupelor de interne, generalul Șuliak a ordonat ca soldaților să li se distribuie cartușe de război și în caz că cineva din ei se va lovi sau va cădea lîngă mulțime, soldaților le este permis să tragă în oameni, anunță „VoceaRusiei”.

(UPDATE 14.50) Deputatul Lesia Orobeț anunță că în Casa Ofițerilor se află corpurile a trei protestatari, alți șapte sunt la un pas de moarte. Ambulanțele nu au acces la protestatarii care au fost răniți în urma ciocnirilor.

(UPDATE 14.44)
 În ciocnirile dintre protestatari și scutieri a fost rănit un fotoreporter Reuters. El a fost victima unei grenade asurzitoare la care au recurs scutierii împotriva manifestanților ce aruncă cu pietre de pavaj și petarde. Fotoreporterul Reuters a fost spitalizat, conform Interfax-Ukraina. Acestea sunt primele confruntări la Kiev după cele de la sfârșitul lunii ianuarie, în care au murit șase persoane și au fost rănite peste 500.
(UPDATE 14.30) Lupta continuă într-o intersecție din capitala Ucrainei. Intersecția străzilor Șelkovicinoi și Institutscoi este una dintre cele mai fierbinte puncte. Berkut și „Titushki” continuă să îmbulzească protestatarii. Intersecția este cuprinsă de fum. Au loc pe alocuri ciocniri.

(UPDATE 14.26) Potrivit lui Vitali Kliciko, numai alegerile anticipate pot fi o cale de ieșire din actuala criză politică. De asemenea, Vitali Kliciko i-a cerut lui Ianukovici să retragă trupele speciale „Berkut” de pe străzile Kievului.

Liderul Alianței Democrate Ucrainene pentru Reforme (UDAR), Vitali Kliciko, a declarat, astăzi, că opoziția de la Kiev este gata să își asume responsabilitatea pentru formarea unui nou guvern, însă a subliniat că președintele Viktor Ianukovici trebuie să convoace alegeri anticipate – informează publicația online „Ukrainska Pravda”.

(UPDATE 13.40) Protestatarii din capitală conduc periodic pe strada Instituskaya ofițerii de poliție capturați spre Piața Independenței.


(Deputații fug din Rada)

 

(UPDATE 13.26) Forțele de dreapta au confirmat că există o mare șansă ca protestatarii să fie  disperați prin intermediul vehiculelor blindate și armelor de foc. Astfel, liderii opoziției fac apel la toți deținătorii de arme de foc să se adune pe Maidan, pentru ca să protejeze oamenii de poliție și Berkut.


(Cei care nu participă la conflictul „principal” transmit pietre pentru cei de pe baricade care se apără de Berkut)


(UPDATE 13.21) 
Protestatarii sunt stropiți cu apă de către oamenii legii.

(UPDATE 13.11) Berkut și „Titushki” au eliberat sediul partidului Regiunilor de protestatarii care l-au ocupat timp de aproximativ 20 de minute.

(UPDATE 13.00) Președintele Radei Supreme, Volodimir Rîbak a suferit o criză hipertensivă. Acesta este sub supravegerea medicilor de la ambulanță. Fotograful de la „Radio Svaboda” s-a ales cu nasul spart, după ce paznicii de la sediul partidului Regiunilor l-au atacat. Berkut încearcă să elibereze câteva intersecții ocupate de protestatari.

(UPDATE 12.42) Deputații din partidul Regiunilor și cei comuniști au părăsit sala de ședințe. În fața Radei Supreme sunt adunați circa 2 mii de colaboratori Berkut și o mie de „Titushki”

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.