ROMÂNIA BREAKING NEWS

Din lumea Informațiilor Militare. DGIA, cu tehnnici vechi, dar încă la modă…

Din lumea Informațiilor Militare. DGIA, cu tehnnici vechi, dar încă la modă…

Potrivit unui „manual” al tehnicilor de racolare, sursele ofiterilor de informatii sunt impartite pe trei niveluri de importanta, in functie de modul cum are loc contractul dintre sursa si ofiterul de informatii.

Reporterii de la ziarul Ziua au intrat in posesia unui document care a fost conceput de Directia Generala de Informatii a Apararii, care contine date despre metodele de racolare si folosire a informatiilor furnizate de diverse persoane care colaboreaza cu ofiterii DGIA, informeaza ziarul Ziua, in editia online.

Ei reitereaza ideea ca aceste tehnici nu s-au invechit si sunt folosite si in ziua de azi.

In respectivul document nu se fac referiri foarte precise cu privire la racolarea unor surse sub amenintarea santajului, ci se mentioneaza in mod explicit faptul ca agentii si colaboratorii DGIA pot fi recompensati material si vor fi protejati si sprijiniti de DGIA pentru a-si mentine pozitiile in firmele si institutiile unde isi desfasoara oficial activitatea.

Se pare ca ofiterii de informatii se folosesc de anumite persoane pentru a-i stoarce de informatii fara ca acestia sa isi dea seama.

Schimbul de informatii are loc atat in spatii publice, dar si in locatii speciale, in functie de nivelul in care se incadreaza informatorul si de importanta acestuia.

Contactele singulare sunt surse de informatii de nivel 1 care sunt necesare o singura data.

In functie de interesele DGIA, reprezentantii acestui serviciu vor face tot posibilul pentru a intra in contact cu orice persoana care ar putea furniza informatii despre o anumita persoana sau eveniment care prezinta interes pentru serviciul secret al armatei.

Ofiterii DGIA trebuie sa faca eforturi pentru a obtine cat mai multe date despre contact dupa ce au primit informatiile de la contactul singular.

„Numele complet, ocupatia, adresa si alte date de acest tip sunt cruciale pentru o analiza adecvata a informatiilor furnizate”, se mentioneaza in document.

Daca un contact singular este intalnit pentru a doua oara si ofera informatii relevante, atunci poate fi tratat ca un DL (Developmental Lead)”.

Sursele de nivelul 2 sunt numite contacte sigure si in aceasta categorie intra persoanele intalnite de ofiterii DGIA cu scopul de a obtine informatii importante despre diverse evenimente.

Intalnirile au loc in mod repetat. Aceasta categorie de informatori poate fi folosita fara a primi sarcini din partea ofiterului de informatii si uneori sursa nu stie cu ce serviciu secret colaboreaza.

Contactele formale sunt sursele de nivelul 3 si in aceasta categorie intra acele persoane care colaboreaza si ofera informatii ofiterilor DGIA din proprie initiativa.

Aceste persoane cunosc faptul ca se intalnesc cu membri ai serviciilor informative ale armatei.

La fiecare intalnire, ofiterul de legatura executa un debriefing al surselor de nivel 3 pentru inregistrarea informatiilor obtinute in intervalul scurs de la ultima intalnire, dupa care traseaza sarcini informative pentru urmatoarea intalnire.

Ofiterii DGIA adopta masuri speciale pentru a-si proteja relatiile cu sursele de nivel 3.

Potrivit specialistilor de intelligence, „orice persoana – amic, inamic sau neutra – poate fi o potentiala sursa umana”.

Ofiterul de informatii sau agentul utilizat pentru culegerea de informatii de la surse umane foloseste o multitudine de metode si procedee, pasive sau active, legale si ilegale, in scopul obtinerii de date si informatii care sa satisfaca nevoia de informatii a beneficiarului final al produsului de intelligence.

Informatorii sunt furnizori ocazionali de informatii a caror motivatie si calitate a informatiilor trebuie atent evaluate.

Agentii sunt indivizi care accepta constient sa coopereze cu serviciul de informatii, furnizand informatii conform nevoilor acestora.

Agentul primeste sarcini de la ofiterul de informatii cu care este in legatura si este recompensat pentru activitatea sa.

Din punctul de vedere al accesibilitatii la sursele de informatii, acestea se pot grupa in: controlate – sunt surse carora li se poate da misiunea de catre o structura de informatii pentru a oferi raspunsuri la intrebarile sale.

In aceasta categorie intra acele surse umane care colaboreaza constient cu serviciul de informatii, furnizand informatii valoroase contra unor recompense material-financiare sau din alte considerente necontrolate – sunt surse care ofera informatii, dar nu sunt sub controlul structurii de informatii si nu li se pot da misiuni.

Sursele ocazionale – sunt surse temporare, care ofera informatii (uneori chiar pentru o singura data – „one time”).

Informatiile din astfel de surse trebuie privite cu multa precautie, putand fi false, deformate sau transmise intentionat, cu scop de dezinformare sau inducere in eroare.

O sursa sau un contact HUMINT poate fi orice persoana de la care se obtine o informatie sau care sta la originea informatiei.

Sursa sau contactul poseda informatia, de obicei auzita sau vazuta, din experienta proprie sau dintr-o alta sursa secundara.

Potentiale surse sau contacte HUMINT includ personal militar sau civil neutru, prieten sau chiar inamic, persoane de orice ocupatie, etnie, religie, clasa economica, orientare politica si de orice varsta.

Limbajul DGIA

DGIA foloseste o serie de termeni specifici pentru a desemna anumite actiuni sau persoane din sistem.

Astfel ca agenti recrutati sub controlul unor ofiteri pregatiti in acest sens si care pot fi insarcinati sa culeaga anumite informatii; in general, sursele de acest tip cunosc serviciul secret pentru care lucreaza.

Informatori sau contacte, care ofera, de regula voluntar, informatii, din obligatie morala sau pentru o forma sau alta de remuneratie; oficiali/oameni de legatura neoficiali ai unor institutii si organizatii civile.

„Walk-in” este orice persoana, indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea, care ofera, din proprie initiativa, informatii valoroase pentru DGIA.

Sursa „walk-in” poate oferi informatii abordand orice ofiter de informatii. Reprezentantii DGIA trebuie sa aiba si sa aplice un program uniform pentru identificarea si protejarea surselor „walk-in”.

Pentru evaluarea credibilitatii sursei „walk-in” se folosesc chestionare sistematice, tehnici de depistare a incercarilor de abatere in eroare si verificarea informatiilor oferite prin alte surse.

Developmental Lead este un individ identificat prin prisma statutului social si profesional, a profilului sursei sau alte tehnici care denota ca acesta are acces la informatii necesare DGIA.

Un DL poate fi orice persoana pe care un ofiter de informatii doreste sa o intalneasca din nou.

Desi nu orice DL devine o sursa de informatii, ofiterul DGIA trebuie sa trateze toate situatiile cu aceeasi atentie si sa respecte masurile de securitate.

Sursa DL este evaluata continuu pentru a verifica pozitia si accesul sau la tipul de informatii necesare DGIA. Mai mult decat atat, ofiterul de legatura evalueaza continuu motivatia si caracteristicile sursei DL.

Sursa – ziare.com via RBN Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: